Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 16:02:14

24 травня - цей день в Україні і світі

24.05.2022   07:57Агенцiя

24 травня в Україні відзначають День слов'янської писемності та культури, у Євросоюзі – Європейський день парків, а у світі – Міжнародний день тіари.

У Бразилії - національний день кави, а в Белізі - День Співдружності.

У церковному календарі — День пам'яті рівноапостольних Мефодія та Кирила та День Святої Марії, помічниці християн.

Окрім цього, сьогодні у різні роки відбулися події, які вплинули на перебіг світової історії.

День слов'янської писемності та культури

Щороку 24 травня у всіх слов'янських країнах відзначають День слов'янської писемності та культури та урочисто прославляють творців слов'янської писемності святих Кирила та Мефодія – учителів словенських. Як відомо, святі рівноапостольні брати Кирило та Мефодій походили зі знатного та благочестивого роду та проживали у грецькому місті Солунь. 24 травня Церква вшановує пам'ять святих рівноапостольних братів Кирила та Мефодія. Брати були православними ченцями та слов'янську азбуку створили у грецькому монастирі.

Вчені вважають, що слов'янська писемність була створена в 9 столітті, приблизно 863 року. Новий алфавіт отримав назву "кирилиця" на ім'я одного з братів, Костянтина, який, прийнявши чернецтво, став Кирилом. А допомагав йому у богоугодній справі освіти слов'янських народів старший брат Мефодій.

Кирило, який змалку виявив великі здібності і досконало збагнув усі науки свого часу, а також вивчив багато мов, на основі грецької створив слов'янську азбуку. Він суттєво змінив грецьку абетку, щоб якомога точніше передати слов'янську звукову систему.

Було створено дві азбуки – глаголиця та кирилиця. Крім того, брати-греки переклали слов'янською мовою Євангеліє, Апостол і Псалтир. День пам'яті цих святих як День слов'янської писемності та культури почали святкувати в Болгарії ще в 19 столітті, а потім ця традиція перейшла і до інших країн: України, Білорусі, Молдови тощо.

Європейський день парків

Європейський День парків організувала Федерація Європарк. Ця європейська організація поєднує природні території у 36 європейських країнах.

24 травня 1909 року у Швеції було створено перший із дев'яти європейських Національних парків. Мета свята – підвищення значущості парків і заповідних територій, а також розробка заходів щодо їх збереження.

Міжнародний день тіари

День відзначають з 2005 року задля заохочення жінок почуватися особливими.

Від самого початку це був перський головний убір у вигляді високої шапки. Згодом став дорогоцінною головною прикрасою.

Сьогодні слово "тіара" часто використовується як синонім слова "діадема", а тіару часто перекладають як слово, схоже на діадему іншими мовами. Обидва слова походять від головних уборів, які старі чоловіки та жінки носили для позначення високого статусу.

Тіари є символами успадкованого рангу. За традицією, лише заміжні жінки або наречені можуть носити тіару. Існує популярна помилка, що діадеми важкі. Насправді це не так, вони важать не більше за капелюха.

Іменини: Олександр, Йосип, Кирило, Михайло, Костянтин, Ростислав.

Останні новини Чернігівщини

У Чернігові пройшла консультаційна зустріч щодо монетизації локальних медіа під час війни 12:36

Монетизувати локальне медіа, навіть під час війни, цілком можливо. Дієвими порадами щодо збільшення прибутковості з чернігівськими медійниками поділилися медіаекспертки, засновниці видання Speka.Media Катерина Венжик та Юлія Даниленко під час консультаційної зустрічі у регіональному хабі Інституту масової інформації «Медіабаза. Чернігів», яка пройшла 16 березня.

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів 10:32

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий 2024 року надійшло 1,4 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,2 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

У Чернігівському районі поліцейські зупинили нетверезу водійку, вміст алкоголю в крові якої перевищував допустиму межу майже у 13 разів 10:27

Інспектори групи реагування патрульної поліції склали на правопорушницю адміністративний протокол за фактом керування транспортом у нетверезому стані. Загалом упродовж тижня поліція Чернігівського району задокументувала 30 фактів скоєння таких правопорушень.

 Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні

Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25

За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини