Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 21:22:20

У Чернігові в Десні шукають авіабомбу, яку скидали на автомобільний міст

21.04.2022   21:01Агенцiя

У Чернігові в Десні у районі зруйнованого автомобільного мосту шукають російську авіабомбу. Вона пробила міст, не здетонувала і зачепилася за опору.

Впала у воду вночі 23 березня, коли в результаті чергового авіанальоту міст не витримав. Авіабомбу на глибині 10 метрів намагаються знайти сапери-водолази Держспецтрансслужби. Пошуки ускладнюються швидкою течією ріки, поганою видимістю та залишками металевих і бетонних конструкцій на дні.

Посічені дерева, бетон та метал, залишки уламків, вирви від авіабомб та завалені у Десні конструкції. Такий вигляд зараз має територія біля розбитого автомобільного мосту у Чернігові. Російські війська цілеспрямовано намагалися знищити автомобільний міст. Спочатку били по ньому мінометами, потім ствольною артилерією і, зрештою, авіацією.

 

Обстріли мосту тривали майже 3 тижні. Остаточно його розбомбили вночі 23 березня – російська авіація скинула як мінімум 6 авіабомб. Руйнуванням мосту, кажуть військові, хотіли замкнути кільце довкола Чернігова.

 

Начальник 8 навчального центру Держспецтрансслужби Андрій Лагутін, розповів Суспільному, що росіяни намагалися взяти Чернігів у кільце, змусити народ та армію скласти зброю.

«Але ніхто не здався, боролися до останнього», - розповів Лагутін.

За тиждень російські війська втекли з-під Чернігова і нині влада думає, яким чином відновити автомобільний міст.

«Для того, щоб дорожники могли приступити до роботи, треба акваторію перевірити на наявність вибухонебезпечних предметів», - розповідає Лагутін.

 

Військові точно знають, що на дні Десни є 250-кілограмова авіабомба. Під час обстрілу вона не розірвалася, пробила асфальтний настил, висіла на опорі і потім впала з опори. На її пошуки відправились сапери-водолази Держспецтрансслужби.

 

За роботою водолазів з берега спостерігає їх вчитель – голова спортивно-технічного клубу «Акванавт» Сергій Ветченко. Під його керівництвом військові навчалися, як він сам каже, ходити під водою. Завдання ж, яке нині виконують його учні, називає вищим пілотажем.

«Дуже складно, тому що там металоконструкції, дерева, кабелі троси. Зачепився – все!», - каже Ветченко.

Все це ускладнюється холодною і мутною водою та іншими природними особливостями Десни, розповів командир водолазного взводу Єгор Бошкало.

«Там близько 10 метрів глибина, і течія близько 2 метрів в секунду. Доведеться попотіти трохи».

 

Як каже Єгор Бошкало, авіабомбу доводиться шукати буквально навпомацки. У воді видимість не більше 1 метра, не допомагають і ліхтарі. А металодетектором шукати марно – у воді вистачає металоконструкцій. До того ж бомба може бути прикрита залишками прольотів мосту. Водолази декілька разів повертаються на берег і йдуть на нову розвідку. Коли бомбу знайдуть, каже Андрій Лагутін, її знищать на місці.

«Є таке правило: все, що виходить з каналу ствола, має знищуватись на місці».

Суспільне.Чернігів

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини