Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:16:24

Як постраждала інфраструктура "Чернігівводоканалу" і коли чекати на відновлення водопостачання?

13.04.2022   08:53Агенцiя

Знищені насосні станції, пробиті авіабомбами резервуари з водою, пошкоджені уламками труби та заміновані свердловини.

Така зараз ситуація з інфраструктурою, що забезпечує водопостачання у Чернігові. Через прицільні обстріли російської армії в місті повністю знищені 3 з 5 великих водонасосних станцій. Через такі руйнування вода є у третини домогосподарств міста, каже керівник КП "Чернігівводоканал" Сергій Малявко. Збитки, завдані російською агресією, він оцінює в мільярди гривень.

Коли ситуація з водопостачанням у Чернігові покращиться, дізнавалося Суспільне.

Посічені уламками дерева, розбиті будівлі та трансформатори, згоріла автівка, пробиті резервуари з водою. Такий вигляд має найбільш ушкоджена водонасосна станція на околиці Чернігова. Вона забезпечувала водою третину міста.

Територію насосної станції російська армія методично розстрілювала з усіх видів озброєння. Через один із авіаударів там загинули п’ятеро людей: охоронець та співробітник підприємства разом з родиною. Вони ночували на станції, бо сподівалися, що на об’єкті буде безпечніше, ніж вдома біля Чернігова.

"Вночі був авіаудар, вони були в будівлі і вирішили перебігти в підземний бетонний резервуар і там заховатись. Коли вони туди переміщувались, стався вибух бомби і всі вони загинули", – розповідає директор "Чернігівводоканалу" Сергій Малявко.

Нині співробітники водоканалу прибирають територію станції. Щоб відновити її роботу, треба сотні мільйонів гривень, каже Малявко.

"Резервуари, машинний зал, електроніку, систему управління – це буде коштувати десь близько 800-900 мільйонів гривень".
Пошкоджень зазнали й інші об’єкти інфраструктури, від яких залежить, чи буде водопостачання по всьому місту. Одна з насосних станцій опинилася в зоні бойових дій з перших днів вторгнення. Весь цей час на ній чергували шестеро людей.

Електромонтер Анатолій Луцай каже, поки не зникла електрика, в перервах між обстрілами, вони намагалися слідкувати за обладнанням. Під час бомбардувань ховалися у підвалі та рахували кількість прильотів.

"Боялись, але працювали! 15 числа – мій останній день, вже напруги не було, ми просто дивилися за насосним обладнанням. І от якраз у той день 64 прильоти було. Ми тут заховались і сиділи, то аж обсипалося. Ми думали, то петарди хтось під ноги кидає, а виявилося, що то снайпер нас проганяє!".

Загалом же, через прицільні обстріли російської армії в місті повністю знищені 3 з 5 великих водонасосних станцій. Запустити повноцінну роботу вцілілих поки не можуть. Перша причина – відсутність електрики. Друга – частина свердловин досі заміновані. До того ж якщо дати високий тиск води, пошкоджені внаслідок обстрілів труби будуть давати витоки.

"Це як поранена людина. Якщо кров витікає, треба її зупинити. Так і з водою", – говорить фахівець зі зв’язків з громадськістю КП "Чернігівводоканал" Ігор Грищенко.
Нині, сказав Сергій Малявко, централізоване водопостачання має 30% домогосподарств Чернігова.

"Здебільшого, це частини міста і будинки, які розташовані біля наших мережевих свердловин, і, переважно, це перший, третій, п’ятий поверх".
Найгірша ситуація – на околицях міста, де були активні бойові дії. Мікрорайон Масани забезпечувала водою знищена авіаударами насосна станція. Квартира чернігівки Інни Колесник без води понад місяць. Зараз воду економить, але двом людям на день треба щонайменше 30 літрів.

"І це економно, ми не перемо, не миємось".

Жінка каже, доводилося набирати воду і зі струмка неподалік, зараз же виручають сусіди з приватних будинків.

"В перші дні я навіть не знаю, скільки тон води роздав. Зараз менше, але спочатку людей по 300-500 приходило", – говорить чернігівець Володимир Довгун.

Суттєвого покращення в забезпеченні Чернігова водою, сказав Ігор Грищенко, містянам чекати поки не варто.

"Тижні за 2 ситуація покращиться, але там, де були масовані обстріли і атаки, це не буде так швидко".

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини