Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 13:47:40

У Ніжині відкрито меморіальну дошку на честь Захисника України Станіслава Прощенка

12.04.2022   13:39Агенцiя

11 квітня 2022 року в місті Ніжин Чернігівської області урочисто відкрито меморіальну дошку на честь героя російсько-української війни Станіслава Прощенка, який 1 березня загинув у бою з російськими загарбниками в селі Дорогинка на Прилуччині (за сучасним адміністративно-територіальним поділом).

Символічно, що її встановили в 47-й день його народження на вулиці, котра раніше мала назву московська, а 11 березня рішенням сесії Ніжинської міської ради перейменована на честь Героя.

Ініціаторами та організаторами заходу виступили ГО «Ніжинська міськрайонна спілка ветеранів АТО «Патріот», Ніжинська рота охорони ЗСУ, бойові побратими героя, друзі, соратники, однодумці. Їм сприяли Ніжинська міська рада, Ічнянська міська рада, ГО «Українська ініціатива».

У відкритті меморіальної дошки також взяли участь і представники Українського інституту національної пам’яті, ГО «Українська Ініціатива», делегація Ічнянської громади на чолі з першим заступником міського голови Ярославом Животягою та завідуючим сектору молоді та спорту міської ради Євгеном Зіничем, з якими Станіслав Прощенко та його ГО «Патріот» тривалий час тісно співпрацювали і дружили.

Заупокійну літію за загиблим Героєм та освячення меморіальної дошки провели священики усіх християнських конфесій Ніжина, крім УПЦ московського патріархату.

Під час меморіального мітингу Сергій Смага, Олександр Шалай, Микола Баргамін, Анатолій Сліпак, Максим Вертюк та інші виступаючі відзначили високі людські якості українського патріота, його активну громадянську позицію з усіх сфер життя України й рідного міста, під час Революції Гідності, майстерність та героїзм у збройному захисті Батьківщини в 2014-2015 роках та сучасного відкритого вторгнення російського агресора.

«Він мислив стратегічно. Наскільки легко й конструктивно Українському інституту національної пам’яті було співпрацювати, організовувати та проводити спільні заходи з Станіславом Прощенком та його громадською організацією на «полях» ідеологічного фронту за Україну та проти російського імперіалізму: декомунізація, дерусифікація, деміфологізація історії, становлення єдиної помісної Української православної церкви, вшанування героїв минулого й сучасності нашої Вітчизни. Він не мав ілюзій щодо вторгнення РФ в Україну, прикладав всі сили у справі патріотичного виховання молоді та всього суспільства на боротьбу з ворогом. Так, разом із ГО «Українська Ініціатива» організовував у меморіальному просторі міста вшанування національного героя Індонезії Хайріла Анвара тощо. Тож відзначаємо і його вагомий внесок у те, що тепер Індонезія під час усіх критичних голосувань в ООН виступає за Україну», — наголосив Сергій Бутко, регіональний представник Українського інституту національної пам’яті.

«Чудова людина, щирий патріот і захисник Вітчизни, гідний син української землі. За своє коротке життя Станіслав зробив безліч добрих справ, і зробив би ще більше, якби інакше склалася доля. Як справжній воїн світла, він протистояв світовому злу, уособленням якого стали російські варвари, яких і людьми назвати язик не повертається. Ми пам’ятаємо нашого Героя, ми пишаємося ним. А зло, з яким Станіслав боровся, буде переможене й покаране», — поділився під час свого виступу Сергій Горобець, співробітник Північно-Східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті.

«Навіть після своєї фізичної смерті Станіслав продовжує боротися з навіки проклятим «русскім міром». За життя він прагнув домогтися перейменування в Ніжині вулиці Московської, пропонував різні варіанти. І тепер ця вулиця, на якій розташовано магазин «Автостандарт», власником якого був Станіслав, названа на його честь. Багато планів, які обговорювалися зі Станіславом, ще чекають на свою реалізацію, і ми тепер є відповідальними за те, щоб довести ці справи до логічного завершення. Сьогодні на будівлі магазину «Автостандарт» була відкрита меморіальна дошка на честь Станіслава, який за життя брав участь у виготовленні та відкритті великої кількості меморіальних дошок, завжди докладав великих зусиль для відновлення пам'яті про справжніх героїв України, бо добре розумів значення й силу національної пам'яті. Тепер він сам долучився до сонму українських героїв і пам'ять про його життя і справи надихатиме борців за незалежність України», — підкреслив Юрій Косенко, голова правління ГО «Українська Ініціатива».

Меморіальний захід на честь славетного героя Станіслава Прощенка, проведений у час війни з російським агресором, почався і завершився виконанням Гімну України, значна частина його учасників, як і модератор, були у воєнній формі та зі зброєю.

Сергій ЧЕРНЯКОВ, м. Чернігів

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини