Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 04:27:19

На Чернігівщині мисливцям пояснили як діяти для попередження сказу та африканської чуми свиней

22.11.2021   17:37Агенцiя

Фахівці Ріпкинського управління Держпродспоживслужби зустрілися з керівниками мисливських господарств, щоб обговорити питання щодо організації відбору проб біоматеріалу для здійснення лабораторного контролю за ефективністю проведеної наприкінці вересня пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу у мисливських угіддях, розташованих на території Ріпкинської, Добрянської та Любецької селищних рад.

За інформацією Держпродспоживслужби, над лісовими масивами та сільськогосподарськими угіддями цих рад за допомогою літаків АН-2 розповсюджено 46350 доз пероральної вакцини Орісвак на площі 1854 км2. Із 17 листопада цього року по 27 лютого наступного спеціалісти ветеринарної медицини повинні забезпечити відбір проб матеріалу для дослідження на наявність біомаркера (тетрацикліну) та антитіл до вірусу сказу  з доставкою до Чернігівської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Із представниками мисливської спільноти проведений інструктаж щодо дотримання техніки безпеки під час добування лисиць і дотримання правил безпеки при здійсненні відбору біоматерілу.

Керівник територіального підрозділу Держпродспоживслужби поінформував присутніх, що станом на 15 листопада на підвідомчій території залишається неоздоровленим 1 неблагополучний пункт по сказу собаки (с. Горностаївка Добрянської селищної ради Чернігівського району), у якому  проводяться профілактичні та оздоровчі заходи згідно з Інструкцією про заходи щодо боротьби зі сказом тварин та розробленим планом.

На нараді також висвітлено ключові питання щодо профілактики і недопущення виникнення та розповсюдження африканської чуми свиней. У зв’язку з тим, що з 13 листопада на Чернігівщині триває сезон полювання на хутрову та копитну дичину, значно зріс ризик занесення АЧС з дикої фауни у населені пункти та господарства різних форм власності. А тому на АЧС досліджуються усі виявлені загиблі дикі кабани (враховуючи тварин, що загинули в дорожньо-транспортних пригодах) і дикі кабани, добуті під час полювання  або при здійсненні будь-яких інших заходів, з доставкою проб до державної установи ветеринарної медицини (селезінка тощо). Користувачі мисливських угідь повинні інформувати державного інспектора ветеринарної медицини про підозрілу  поведінку тварин, випадки їх загибелі та дочекатися приїзду спеціаліста.

Останні новини Чернігівщини

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

Увага! Тимчасові зміни у русі громадського транспорту! 12:27

Тролейбусні маршрути № 10 та №11 тимчасово (до усунення наслідків ракетного удару) не працюватимуть.

Вранці 17 квітня росіяни завдали 3 ракетних ударів по Чернігову. 12:18

"Наразі триває пошуково-рятувальна операція. Зараз вже можу казати про 9 загиблих, вбитих російськими терористами. Більше 20 поранених", - сказав в інтерв'ю телеканалу 1+1 начальник Чернігівської ОВА Вʼячеслав Чаус.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 08:45

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 4 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини