Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:46:54

На Чернігівщині обговорювали питання адаптації військових та ветеранів

19.11.2021   17:17Агенцiя

Представники органів місцевої влади, військові, ветерани науковці, підприємці тощо зібралися у Чернігові задля пошуку нових можливостей та вирішення існуючих проблем переходу військових та учасників АТО/ООС до цивільного життя в ході науково-методичного семінару за темою: «Центр конверсії як платформа для консолідації зусиль стейкхолдерів щодо соціальної адаптації та реінтеграції військових кадрів та ветеранів АТО/ООС».

Організацію заходу взяли на себе Міжнародний фонд соціальної адаптації, Національний університет «Чернігівська політехніка», громадська організація  «Чернігів Європейський» та Навчально-науковий Центр конверсії військових кадрів та ветеранів АТО/ООС.
-    Головна мета сьогоднішнього семінару – це пошук нових механізмів для підтримки наших військових та  учасників АТО/ООС. Ми розуміємо, що тільки спільними зусиллями, разом з державною владою, місцевими органами самоврядування, закладами освіти, громадськими організаціями можна розробити ефективний механізм на довгі роки, для того щоб наші захисники відчували всебічну підтримку та приносили користь своїм родинам і нашій державі, - зазначив ректор Національного університету «Чернігівська політехніка» Олег Новомлинець.
Велика  увага під час семінару була акцентована на роботі з пересічною родиною військовослужбовця та ветерана, яка досить тісно пов’язана з його повсякденною діяльністю.
-    Коли військовослужбовець звільняється з армії – це є в першу чергу трагедія, адже йде втрата фінансового забезпечення, яке він отримував. Поряд з цим - це відсутність власного житла, і така проблема не вирішується в разі його звільнення. Тобто тут треба організовувати як перепідготовку так і соціальну адаптацію військових та ветеранів. Водночас великим фактором є і працевлаштування, - зауважив президент Міжнародного фонду соціальної адаптації Володимир Рубцов.
Підтримкою як для військових, що звільнилися з військової служби, так і для ветеранів є спеціалісти, що працюють в центрах комплектування та соцпідтримки, які були створені на базі колишніх військових комісаріатів.
-    В нашій установі постійно працюють відповідні фахівці соціального спрямування, які надають допомогу з питань адаптації ветеранам військової служби, учасникам бойових дій та членам їхніх родин. Наразі більше 10 тисяч ветеранів військової служби перебуває на обліку у нас і вже більше 13 тисяч ветеранів війни проживає в нашій області. На мою думку, питання працевлаштування ветеранів повинно бути завжди в пріоритеті. Допоки йде війна – кількість ветеранів буде постійно збільшуватися і нам потрібно вводити їх в цивільне життя, - розповів військовий комісар Чернігівського обласного територіального центру комплектування та соцпідтримки полковник Олег Гончарук.

Багаторічний досвід співпраці з Національним університетом  «Чернігівська політехніка» є у військової установи, яка після окупації Кримського півострову дислокується у Чернігові - Державного науково-дослідного інституту випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки.
-    Це повинно бути реалізовано саме через державну освіту. У нас є можливість частково проводити адаптацію своїх військовослужбовців, але така нагальна проблема стовідсотково не вирішується. Я вважаю, що всі керівники науково-дослідних установ Міністерства оборони України та Збройних Сил України повинні підтримати цей проєкт, - підкреслив начальник Державного науково-дослідного інституту випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки полковник Володимир Башинський.
На думку деяких експертів повинен існувати комплексний підхід щодо надання підтримки ветеранам та членам їх сімей.
-    Загалом ми надаємо послуги в сфері психічного здоров’я на первинному рівні. У нас є як психологи, так і фахівці з соціального захисту. Проте ми намагаємося аби ветерани самі надавали собі допомогу шляхом об’єднання у різного роду колективи. Ми повинні працювати як з ветераном, так і з його найближчим колом, як на місцевому рівні, так і на рівні суспільства. Це і буде оптимальним методом реінтеграції ветерана. З цього питання ми беремо участь у випуску різноманітних посібників, - повідомив заступник директора Соціально-психологічного центру (м. Славутич) Юрій Акименко.
Як зазначають організатори, критерієм успішності вирішення проблем, які порушувалися на семінарі є отримання позитивних результатів та відгуків.
-    Маючи досвід роботи з військовими та ветеранами, ми розуміємо, що це особлива категорія, якій просто надавати освітні послуги недостатньо. Тут потрібно вести постійний діалог. І будь-які ініціативи повинні підтримуватися владою, як державною так і місцевою, - зазначила керівниця навчально-наукового Центру конверсії військових кадрів та ветеранів АТО/ООС Тетяна Коленіченко.
Перехід від військового до цивільного життя є складним етапом і від того, якою буде підтримка в цьому напрямку залежить і подальша доля військових та ветеранів.

Ігор Березинський, спеціальний кореспондент Інформагентства МО України АрміяInform
 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини