Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 04:35:06

Ексчиновника Чернігівської ОДА виправдали від хабара, що виявився боргом

12.10.2021   08:53Агенцiя

Суд виправдав ексзаступника директора Департаменту агропромислового розвитку Чернігівської облдержадміністрації, якого звинувачували в отриманні 120 тисяч гривень неправомірної вигоди.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на вирок від 4 жовтня.

За матеріалами справи, влітку 2013-го до чиновника зверталася жінка за допомогою у вирішенні спору між власниками майнових паїв та ПСП імені Щорса, директором якого вона стала після смерті чоловіка. Йшлося про розподіл майна колишнього колективного сільськогосподарського підприємства.

Посадовець нібито попросив 120 тисяч гривень і, отримавши їх, в лютому 2014-го видав заздалегідь підготовлені проекти документів щодо врегулювання майнових відносин, а саме: протокол загальних зборів членів КСП; акт приймання-передачі майна; перелік майна, що виділяється; переліки майна на суму не витребуваних майнових паїв колишнього КСП, тощо.

Справу кваліфікували як одержання службовою особою, яка займає відповідальне становище, неправомірної вигоди за ч.4 ст.368 ККУ.

Чоловікові загрожувало від 8 до 12 років з конфіскацією майна. У суді він провину не визнав і пояснив, що покійний чоловік заявниці у 2010-му позичав у нього гроші для купівлі майнових сертифікатів підприємства. Він мав за ці гроші отримати 40 корів, але оскільки таких не було, то погодився на повернення грошей.

Заявниця підтвердила, що зверталась до обвинуваченого, коли виник конфлікт з власниками майнових паїв колишнього КСП ім. Щорса. Посадовець неодноразово приїздив і вирішував проблему, радив їй викупити паї.

Після смерті чоловіка бухгалтер передала їй список організацій та фізичних осіб, яким підприємство було винне, і обвинуваченого там не було. Розписок також не було, тому вона не повірила, що чоловік щось позичав в обвинуваченого. Потім вона поговорила з товаришем про цю ситуацію, він сказав, що треба звернутися до УБОЗу. Працівники міліції вручили їй 120 тисяч грн. які вона передала обвинуваченому в службовому кабінеті. Заявниця визнала, що гроші з неї ніхто не вимагав, але не було чим розрахуватись за корів. Покійний чоловік був винний обвинуваченому ще 24 тисячі гривень і 20 тисяч доларів. Ці гроші вона віддала, приїжджала до обвинуваченого на дачу. Згодом водій її покійного чоловіка повідомив, що нібито чув розмову про 40 корів, тому вона звернулась до суду з заявою про закриття справи.

Суд визнав, що версія обвинувачення є спростованою. Доказів, які би свідчили, що це був саме хабар, немає.

Суд не зміг дослідити результати аудіо, – відео контролю в день передачі коштів, оскільки комп’ютер не розпізнавав карту пам’яті. Крім того, конверт, в якому зберігалась карта пам’яті, виявився пошкодженим.

Документи, на підставі яких проводилися НСРД, не відкривалися стороні захисту, і долучені до матеріалів справи тільки під час судового розгляду. Тому суд визнає похідні докази, зібрані в рамках проведення таких негласних слідчих розшукових дій, недопустимими.

Чоловіка виправдали через недоведеність в його діях складу злочину.

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини