Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 липня, 05:10:34

Прокуратура змушує газопостачальників повертати безпідставно отримані кошти від бюджетних організацій області

28.09.2021   08:47Агенцiя

Органами прокуратури області проводиться системна робота, спрямована на недопущення фактів порушення інтересів держави при здійсненні закупівель за бюджетні кошти.

З метою поновлення інтересів держави прокуратурою вживаються заходи представницького реагування.
Установлено непоодинокі факти ініціювання постачальниками пального та природного газу внесення змін до вже укладених договорів, якими збільшується ціна предмета закупівлі, при цьому зменшується його обсяг. Безпідставне збільшення ціни обґрунтовується її значним та суттєвим коливанням на ринку. Наведене сприяє порушенням економічних інтересів держави у бюджетній сфері та у сфері публічних закупівель.
Зокрема, Чернігівською обласною прокуратурою направлено до Господарського суду Чернігівської області позов в інтересах держави в особі Північного офісу Держаудитслужби України, Кіптівської сільської ради про стягнення понад 100 тис. грн.
З’ясовано, що суб`єкт господарювання, не маючи на те законних підстав, у порушення вимог Закону України «Про публічні закупівлі» підвищив ціну на газ на 33 %, внаслідок чого з місцевого бюджету зайво сплачено понад 100 тис. грн.
З аналогічних підстав Господарським судом Чернігівської області задоволено позовну заяву Прилуцької окружної прокуратури в інтересах держави в особі Малодівицької селищної ради про стягнення безпідставно отриманих газопостачальником 63 тис грн.
Укладення таких додаткових угод щодо зміни ціни на товар (зменшення) за відсутності підстав для цього, визначених Законом, спотворює результати торгів та нівелює економію, яку було отримано під час підписання договору. Можливість зміни ціни договору внаслідок недобросовісних дій сторони договору робить результат закупівлі невизначеним та тягне за собою неефективне використання бюджетних коштів, що є прямим порушенням принципів процедури закупівлі, визначених Законом України «Про публічні закупівлі».

Пресслужба Чернігівської обласної прокуратури

Останні новини Чернігівщини

Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених через російські обстріли культурних пам’яток

Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених через російські обстріли культурних пам’яток 12:19

Культурна спадщина є невід'ємною частиною національної ідентичності та історичної пам'яті кожного народу. Вона втілює в собі багатовікові традиції, досягнення мистецтва, архітектури та науки, відображаючи унікальний шлях розвитку суспільства.

У січні-червні 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини поповнились на 4,3 млрд гривень податків та зборів

У січні-червні 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини поповнились на 4,3 млрд гривень податків та зборів 12:03

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-червень 2024 року надійшло 4,3 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,6 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

 Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті

Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті 10:10

Кіберполіція України інформує про небезпеку вербування російськими спецслужбами для вчинення диверсій, зокрема – підпалів автомобілів українських військовослужбовців.

Медиків Чернігова привітали з професійним святом 10:06

У Чернігові працівників і працівниць закладів охорони здоров’я нагородили з нагоди Дня медичного працівника України, який відзначається 27 липня.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 8 пожеж. Внаслідок цих подій 3 особи постраждало.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини