Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 12 липня, 11:31:21

Харчування по-домашньому: таємниці від військових з Десни

15.09.2021   10:50Агенцiя

Одними з перших вони у 2018 році перейшли на нову систему харчування за Каталогом і вже більше трьох років харчуються за сучасними стандартами.

Тож як наразі потрапляють продукти від постачальника до військової їдальні, а згодом і готова смачна їжа на солдатський стіл в одному з найпотужніших навчальних центрів ЗСУ дізнавався кореспондент АрміяInform.

Від постачальника до армійського складу

Загалом продукти у 169 навчальний центр Сухопутних військ ЗСУ, що дислокується у селищі Десна Чернігівської області потрапляють відповідно до договору від концерну Головного управління майна та ресурсів Міністерства оборони України “Військторгсервіс” один раз на тиждень на армійські склади.
- Начальник  продовольчого складу отримує продукти відповідно до  накладних і перевіряє їх якість. В разі постачання неякісних продуктів начальник продовольчого складу має повне право не приймати ці продукти  і відправляє їх до постачальника. На що постачальники негайно повинні їх замінити. Коли прибувають продукти, начальник продовольчого складу  обов'язково переважує їх. Якщо співпадають кілограми, він їх може прийняти. І також розміщає всі продукти, які прибули, по відповідним цехам, - розповів начальник продовольчої служби однієї з військових частин 169 навчального центру Сухопутних військ ЗСУ капітан Вадим Білошин.
Як зазначають у навчальному центрі, - для м'ясних продуктів обладнані склади з холодильними камерами, де вони зберігаються по категоріям, зокрема це свинина, яловичина, куряче філе, м’ясні вироби тощо. Все завжди свіже і випадків щодо постачання неякісних продуктів не було.
Поряд з м’ясними продуктами на складах в іншому місці зберігаються і так звані сипучі, тобто це різні крупи, цукор, сіль та інші продукти. Водночас по сезону на склад доставляють дуже багато фруктів та овочів.
- На складі ми могли побачити кавун, яблука, круглий рік ми можемо замовляти зелень, - підкреслив вищезазначений начальник продовольчої служби.
Надалі, після отримання продуктів від постачальника, начальником продовольчого складу відповідно до заявок виписується накладна. Згідно накладної йде видача  по військовим їдальням згідно  найменування цих страв, які передбачені розкладкою продуктів. В кожній їдальні навчального центру старша зміни приймає ці продукти і розвозить їх по цехам їхнього зберігання та  приготування їжі.
- Відповідно до розкладки продуктів на сьогоднішній день у нас є дві іноземні страви. Це салат “Ачік Чукчук” узбецької кухні, а також суп “Тхукпа” тібецької кухні. У варочному приміщенні ми можемо спостерігати приготування цих страв. Також на другу страву у нас сьогодні картопля по-домашньому і м'ясо-куряче стегно зі спеціями. На сніданок у нас була  морква по-корейські з  маринованими грибами, - зазначив Вадим Білошин.

Також у їдальні навчального центру є пароконвектомати  в яких готується м'ясна група. В холодному цеху зазвичай йде приготування страв із сезонних та несезонних свіжих овочів.
 Гордістю армійських поварів з Десни є  власна домашня випічка, зокрема булочки з родзинками та корицею.

Як оцінюють військовослужбовці харчування у Десні

На думку військових, нова система харчування передбачає собою великий обсяг та асортимент продуктів, що відрізняються від старої. Система за Каталогом набагато цікавіша і  дана система перевірена вже роками.
- Коли я був на строковій службі, була ще стара система харчування, не було такого різноманіття як зараз. Зараз з'явилися дуже різні фрукти, овочів набагато стало більше. І по м'ясу набагато краще вже почали харчуватися. Ну і так дуже помітно. Салати нові з'явилися, нові супи, - зазначив військовослужбовець служби за контрактом 169 навчального центру Олексій.
Самі працівники їдальні дуже пишаються таким різноманіттям, а деякі військовослужбовці, навіть вдома так не харчуються як тут.
 - М'ясо по-грузинські. Супи в нас,  і розсольники, і сирні супи, борщ теж є український. М'ясо також і куряче дають, і свинину і яловичину, і філе. Салати різні в нас є, постійно свіжі овочі в раціоні. Немає дня, щоб не було свіжих овочей. Також є майонезні салати,  риба, котлета м'ясна. Раніше робили ще ліниві голубці, тефтелі. Каші також є і спагеті по-італійські, картопля тушкована і картопля-пюрешка, - повідомила кухар-інструктор їдальні 169 навчального центру Наталія Шутенко.
На думку працівників їдальні і самих військових навчального центру наїстися тут можна в повній мірі. І саме якісні продукти та наполегливість кухарів щодо приготуванні їжі є запорукою успіху. Така їжа не поступається навіть домашній.

Ігор Березинський, спеціальний кореспондент Інформагентства МО України АрміяInform

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині поліцейські скерували до суду справу міжрегіональної організованої злочинної групи, яка створила нарколабораторію промислових масштабів 16:42

Слідчі поліції Чернігівщини завершили досудове розслідування та скерували до суду обвинувальний акт щодо членів організованої злочинної групи. Фігуранти створили потужну лабораторію з виготовлення психотропів з подальшим їх збутом оптовими партіями до різних областей України. Злочинний прибуток наркоділків щомісяця сягав понад 25 мільйонів гривень.

Дігтярівський професійний аграрний ліцей здійснює підготовку кадрів для сільського господарства 16:10

Наразі в закладі освіти триває вступна кампанія, а отже кожен випускник дев'ятого або одинадцятого класу може стати учнем цього профтеху.

У Чернігові демонтують ще понад 30 незаконних тимчасових споруд 15:47

На засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради 9 липня 2025 року погодили рішення комісії з демонтажу тимчасових споруд. Йдеться про 32 об'єкти, які були встановлені без дозвільних документів у різних частинах міста.

У Прилуках поліцейські разом із рятувальниками продовжують проводити профілактичні рейди у місцях відпочинку поблизу водойм 15:07

Інспектори служби освітньої безпеки Прилуцького районного відділу поліції спільно з співробітниками ДСНС проводять профілактичну роботу серед населення, яка спрямована на запобігання нещасним випадкам під час літнього відпочинку біля води.

Поширював злочинний вплив та керував вчиненням злочинів – до 9 років за ґратами засуджено жителя Ніжинського району 14:47

За публічного обвинувачення прокурорів Чернігівської обласної прокуратури вироком Ніжинського міськрайонного суду затверджено угоду про визнання винуватості та визнано винним жителя Ніжинського району у встановленні та поширенні злочинного впливу, втягненні неповнолітнього у протиправну діяльність, незаконному придбанні та зберіганні з метою збуту особливо небезпечного наркотичного засобу, незаконному зберіганні наркотичних засобів без мети збуту, крадіжці та вимаганні (ч. 3 ст. 27 ч. 4 ст. 185, ч. 4 ст. 189, ч. 2 ст. 255-1, ч. 1 ст. 304, ч. 2 ст. 307, ч. 1 ст. 309 КК України).