Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 19:14:05

Харчування по-домашньому: таємниці від військових з Десни

15.09.2021   10:50Агенцiя

Одними з перших вони у 2018 році перейшли на нову систему харчування за Каталогом і вже більше трьох років харчуються за сучасними стандартами.

Тож як наразі потрапляють продукти від постачальника до військової їдальні, а згодом і готова смачна їжа на солдатський стіл в одному з найпотужніших навчальних центрів ЗСУ дізнавався кореспондент АрміяInform.

Від постачальника до армійського складу

Загалом продукти у 169 навчальний центр Сухопутних військ ЗСУ, що дислокується у селищі Десна Чернігівської області потрапляють відповідно до договору від концерну Головного управління майна та ресурсів Міністерства оборони України “Військторгсервіс” один раз на тиждень на армійські склади.
- Начальник  продовольчого складу отримує продукти відповідно до  накладних і перевіряє їх якість. В разі постачання неякісних продуктів начальник продовольчого складу має повне право не приймати ці продукти  і відправляє їх до постачальника. На що постачальники негайно повинні їх замінити. Коли прибувають продукти, начальник продовольчого складу  обов'язково переважує їх. Якщо співпадають кілограми, він їх може прийняти. І також розміщає всі продукти, які прибули, по відповідним цехам, - розповів начальник продовольчої служби однієї з військових частин 169 навчального центру Сухопутних військ ЗСУ капітан Вадим Білошин.
Як зазначають у навчальному центрі, - для м'ясних продуктів обладнані склади з холодильними камерами, де вони зберігаються по категоріям, зокрема це свинина, яловичина, куряче філе, м’ясні вироби тощо. Все завжди свіже і випадків щодо постачання неякісних продуктів не було.
Поряд з м’ясними продуктами на складах в іншому місці зберігаються і так звані сипучі, тобто це різні крупи, цукор, сіль та інші продукти. Водночас по сезону на склад доставляють дуже багато фруктів та овочів.
- На складі ми могли побачити кавун, яблука, круглий рік ми можемо замовляти зелень, - підкреслив вищезазначений начальник продовольчої служби.
Надалі, після отримання продуктів від постачальника, начальником продовольчого складу відповідно до заявок виписується накладна. Згідно накладної йде видача  по військовим їдальням згідно  найменування цих страв, які передбачені розкладкою продуктів. В кожній їдальні навчального центру старша зміни приймає ці продукти і розвозить їх по цехам їхнього зберігання та  приготування їжі.
- Відповідно до розкладки продуктів на сьогоднішній день у нас є дві іноземні страви. Це салат “Ачік Чукчук” узбецької кухні, а також суп “Тхукпа” тібецької кухні. У варочному приміщенні ми можемо спостерігати приготування цих страв. Також на другу страву у нас сьогодні картопля по-домашньому і м'ясо-куряче стегно зі спеціями. На сніданок у нас була  морква по-корейські з  маринованими грибами, - зазначив Вадим Білошин.

Також у їдальні навчального центру є пароконвектомати  в яких готується м'ясна група. В холодному цеху зазвичай йде приготування страв із сезонних та несезонних свіжих овочів.
 Гордістю армійських поварів з Десни є  власна домашня випічка, зокрема булочки з родзинками та корицею.

Як оцінюють військовослужбовці харчування у Десні

На думку військових, нова система харчування передбачає собою великий обсяг та асортимент продуктів, що відрізняються від старої. Система за Каталогом набагато цікавіша і  дана система перевірена вже роками.
- Коли я був на строковій службі, була ще стара система харчування, не було такого різноманіття як зараз. Зараз з'явилися дуже різні фрукти, овочів набагато стало більше. І по м'ясу набагато краще вже почали харчуватися. Ну і так дуже помітно. Салати нові з'явилися, нові супи, - зазначив військовослужбовець служби за контрактом 169 навчального центру Олексій.
Самі працівники їдальні дуже пишаються таким різноманіттям, а деякі військовослужбовці, навіть вдома так не харчуються як тут.
 - М'ясо по-грузинські. Супи в нас,  і розсольники, і сирні супи, борщ теж є український. М'ясо також і куряче дають, і свинину і яловичину, і філе. Салати різні в нас є, постійно свіжі овочі в раціоні. Немає дня, щоб не було свіжих овочей. Також є майонезні салати,  риба, котлета м'ясна. Раніше робили ще ліниві голубці, тефтелі. Каші також є і спагеті по-італійські, картопля тушкована і картопля-пюрешка, - повідомила кухар-інструктор їдальні 169 навчального центру Наталія Шутенко.
На думку працівників їдальні і самих військових навчального центру наїстися тут можна в повній мірі. І саме якісні продукти та наполегливість кухарів щодо приготуванні їжі є запорукою успіху. Така їжа не поступається навіть домашній.

Ігор Березинський, спеціальний кореспондент Інформагентства МО України АрміяInform

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини