Харчування по-домашньому: таємниці від військових з Десни
Одними з перших вони у 2018 році перейшли на нову систему харчування за Каталогом і вже більше трьох років харчуються за сучасними стандартами.

Тож як наразі потрапляють продукти від постачальника до військової їдальні, а згодом і готова смачна їжа на солдатський стіл в одному з найпотужніших навчальних центрів ЗСУ дізнавався кореспондент АрміяInform.
Від постачальника до армійського складу
Загалом продукти у 169 навчальний центр Сухопутних військ ЗСУ, що дислокується у селищі Десна Чернігівської області потрапляють відповідно до договору від концерну Головного управління майна та ресурсів Міністерства оборони України “Військторгсервіс” один раз на тиждень на армійські склади.
- Начальник продовольчого складу отримує продукти відповідно до накладних і перевіряє їх якість. В разі постачання неякісних продуктів начальник продовольчого складу має повне право не приймати ці продукти і відправляє їх до постачальника. На що постачальники негайно повинні їх замінити. Коли прибувають продукти, начальник продовольчого складу обов'язково переважує їх. Якщо співпадають кілограми, він їх може прийняти. І також розміщає всі продукти, які прибули, по відповідним цехам, - розповів начальник продовольчої служби однієї з військових частин 169 навчального центру Сухопутних військ ЗСУ капітан Вадим Білошин.
Як зазначають у навчальному центрі, - для м'ясних продуктів обладнані склади з холодильними камерами, де вони зберігаються по категоріям, зокрема це свинина, яловичина, куряче філе, м’ясні вироби тощо. Все завжди свіже і випадків щодо постачання неякісних продуктів не було.
Поряд з м’ясними продуктами на складах в іншому місці зберігаються і так звані сипучі, тобто це різні крупи, цукор, сіль та інші продукти. Водночас по сезону на склад доставляють дуже багато фруктів та овочів.
- На складі ми могли побачити кавун, яблука, круглий рік ми можемо замовляти зелень, - підкреслив вищезазначений начальник продовольчої служби.
Надалі, після отримання продуктів від постачальника, начальником продовольчого складу відповідно до заявок виписується накладна. Згідно накладної йде видача по військовим їдальням згідно найменування цих страв, які передбачені розкладкою продуктів. В кожній їдальні навчального центру старша зміни приймає ці продукти і розвозить їх по цехам їхнього зберігання та приготування їжі.
- Відповідно до розкладки продуктів на сьогоднішній день у нас є дві іноземні страви. Це салат “Ачік Чукчук” узбецької кухні, а також суп “Тхукпа” тібецької кухні. У варочному приміщенні ми можемо спостерігати приготування цих страв. Також на другу страву у нас сьогодні картопля по-домашньому і м'ясо-куряче стегно зі спеціями. На сніданок у нас була морква по-корейські з маринованими грибами, - зазначив Вадим Білошин.
Також у їдальні навчального центру є пароконвектомати в яких готується м'ясна група. В холодному цеху зазвичай йде приготування страв із сезонних та несезонних свіжих овочів.
Гордістю армійських поварів з Десни є власна домашня випічка, зокрема булочки з родзинками та корицею.
Як оцінюють військовослужбовці харчування у Десні
На думку військових, нова система харчування передбачає собою великий обсяг та асортимент продуктів, що відрізняються від старої. Система за Каталогом набагато цікавіша і дана система перевірена вже роками.
- Коли я був на строковій службі, була ще стара система харчування, не було такого різноманіття як зараз. Зараз з'явилися дуже різні фрукти, овочів набагато стало більше. І по м'ясу набагато краще вже почали харчуватися. Ну і так дуже помітно. Салати нові з'явилися, нові супи, - зазначив військовослужбовець служби за контрактом 169 навчального центру Олексій.
Самі працівники їдальні дуже пишаються таким різноманіттям, а деякі військовослужбовці, навіть вдома так не харчуються як тут.
- М'ясо по-грузинські. Супи в нас, і розсольники, і сирні супи, борщ теж є український. М'ясо також і куряче дають, і свинину і яловичину, і філе. Салати різні в нас є, постійно свіжі овочі в раціоні. Немає дня, щоб не було свіжих овочей. Також є майонезні салати, риба, котлета м'ясна. Раніше робили ще ліниві голубці, тефтелі. Каші також є і спагеті по-італійські, картопля тушкована і картопля-пюрешка, - повідомила кухар-інструктор їдальні 169 навчального центру Наталія Шутенко.
На думку працівників їдальні і самих військових навчального центру наїстися тут можна в повній мірі. І саме якісні продукти та наполегливість кухарів щодо приготуванні їжі є запорукою успіху. Така їжа не поступається навіть домашній.
Ігор Березинський, спеціальний кореспондент Інформагентства МО України АрміяInform
Останні новини Чернігівщини
Назарій Остапчук — чемпіон світу з пара-армрестлінгу! 12:16
З 10 до 23 вересня в місті Албена (Болгарія) відбувається чемпіонат світу з пара-армрестлінгу серед осіб з ураженнями опорно-рухового апарату та порушеннями зору.

Ринок праці мовою цифр 11:57
Спортсмени Чернігівщини здобули командні та особисті нагороди чемпіонату України з бойового самбо 11:53
Цими вихідними у Києві паралельно з Кубком України серед дорослих розділ «Лайт» відбувся і чемпіонат України з бойового самбо розділ «Про-фул» серед дітей старшого віку (2015-2016 рр.н.), юнаків молодшого віку (2013-2014 рр.н.) та юнаків середнього віку (2011-2012 рр.н.)

Вирубка дерев через службову недбалість – засуджено майстра лісу 11:50
За публічного обвинувачення прокурорів Спеціалізованої екологічної прокуратури (на правах відділу) Чернігівської обласної прокуратури визнано винним майстра лісу підприємства лісокористувача, що входить до сфери управління ДП «Ліси України» у службовій недбалості, яка завдала істотну шкоду охоронюваним законом державним інтересам (ч. 1 ст. 367 КК України).

Підтримуємо український бізнес разом з Червоним Хрестом 11:37
Кожен підприємець на старті потребує підтримки та порад від досвідчених фахівців. Вчора під час онлайн-заходу для учасників програми REDpreneurUA консультації надавала фахівець Чернігівського регіонального офісу підтримки малого і мікробізнесу «Зроблено в Україні».