Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 04:19:32

Пам’ятаємо про важливість вакцинації проти COVID-19

04.08.2021   13:21Агенцiя

Вже не для кого не секрет, що людству доведеться жити із коронавірусною інфекцією тривалий час.

Останні тенденції свідчать – агресивний вірус SARS-CoV-2, незважаючи на низку оперативних протиепідемічних заходів, широку масово-роз’яснювальну кампанію щодо причин його поширення та методів профілактики і лікування, постійно мутує і стає дедалі заразнішим.

Тому медики та широкі кола громадськості занепокоєні появою третьої ( а за деякими даними, четвертої та п’ятої) хвилі розповсюдження COVID-19, причому такої, яка характеризується циркуляцією нового штаму хвороби, що має назву «Дельта». Провідні світові спеціалізовані дослідницькі організації пов’язують появу «Дельти» саме із низьким рівнем протиепідемічних заходів, зокрема, недотриманням фізичної дистанції, вкрай поганим ставленням до простих правил гігієни, скупченням громадян у громадських місцях тощо.

Що ж стосується саме України, то чи не головним чинником поширення захворювання є небажання громадян вдаватися до профілактичних щеплень адже нині в державі масовою імунізацією охоплено лише 2-3% громадян. А, між тим, соціально-демографічна ніша, не заповнена імунними тілами проти коронавірусу, якраз і може бути «вхідними воротами» для все нових штамів хвороби.

Так, літо із жаркою погодою, сезоном відпусток та відпочинку на лоні природи внесло певні корективи у необхідність не забувати про те, що вірус не дрімає, а лише очікує, коли можна знову заявити про себе на «повний голос». Звісно, люди розслабилися і певна частина упевнилася у хибній думці, що пандемія йде на спад. А це далеко не так, адже, враховуючи вірулентність збудника та його, так би мовити, непередбачуваність, він здатен пред’явити людству ще чимало сюрпризів. Яскравим свідченням цього є те, що з кожним днем в нашій державі зростає кількість інфікованих, а також людей, які потрапляють на лікування до стаціонарних відділень. І це при тому, що лише місяць тому ми мали деяке «послаблення» у плані захворюваності. Тому питання – щепитися чи не щепитися – має однозначну відповідь – так, саме щепитися, бо лише вакцинація здатна вберегти людину як від захворювання, так і від найнебажаніших ускладнень хвороби.

Спробуємо розібратися в основних моментах вакцинальної кампанії.

Отже, що таке вакцина?

Вакцина готує ваш організм до боротьби з певною інфекцією, вірусом або хворобою. Вакцини містять неактивні або ослаблені фрагменти патогену, які спричинюють хворобу. Це спонукає імунну систему розпізнавати інфекцію і виробляти антитіла для боротьби з нею. У більшості людей цей процес відбувається непомітно, але іноді можливі побічні ефекти, як-от біль у місці щеплення або тимчасова лихоманка. Втім, вакцини, що використовуються в Україні проти коронавірусної інфекції (Pfizer, Moderna, Coronovaс, Astra Zeneca) вже довели свою ефективність, незважаючи на деякі тимчасові реакції.

 Отже, на відміну від більшості ліків, які лікують хворобу, вакцини запобігають їй.

Чи безпечні вакцини?

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), вакцинацію вважають одним із знакових медичних досягнень сучасного світу. Щеплення рятує життя від двох до трьох мільйонів людей щороку, запобігаючи понад 20 хворобам. Відтак вакцини ретельно перевіряють, перш ніж вивести їх на ринок. Спочатку їх тестують у лабораторіях і на тваринах, потім вони проходять клінічні випробування з участю людей і врешті-решт їх повинні схвалити органи охорони здоров'я. У свою чергу експерти попереджають – успіхи вакцинації проти Covid-19 ми зможемо побачити лише через кілька місяців, а повне повернення до норми може відбутися за кілька років.

Що входить до вакцини проти коронавірусу?

Pfizer-BioNTech та Moderna – це так звані РНК (мРНК)-вакцини, які використовують частину генетичного коду вірусу. Замість того, щоб вводити в організм слабкий або неактивний антиген, вони вчать клітини організму і, зокрема, імунну систему утворювати антитіла для боротьби з вірусом. Вакцина AstraZeneca інша – вчені модифікували версію звичайного респіраторного вірусу, яким заражаються шимпанзе, та додали частину генетичного коду коронавірусу. Це так звана вірусно-векторна вакцина.

Чи ефективна вакцина проти нових штамів вірусу?

По-перше, всі віруси мутують, утворюючи нові штами для розповсюдження і виживання. Тому поява нових штамів не повинна дивувати. Вчені досліджують ефективність вже розроблених вакцин проти нових варіантів вірусу. Вакцина, яка забезпечує певний захист, все ж краще, ніж взагалі нічого. І недарма вчені стверджують – запобігти будь-якій інфекції можна двома методами – цивілізованим, коли імунітет створюється завдяки щепленню і нецивілізованим, коли людина отримує імунітет через те, що перехворіла. Але у такому випадку існує великий ризик стикнутися з низкою ускладнень, особливо тоді, коли застосовувалося неадекватне лікування або самолікування.

Деяких людей непокоїть, що вакцини від Covid-19 були виготовлені надто швидко. Дійсно, зазвичай на розробку і випробування вакцин йдуть роки, однак глобальна зацікавленість у пошуку рішення прискорили цей процес. Вакцина забезпечує захист від зараження, а також допомагає захистити інших. Вона також є найважливішим способом виходу з пандемії. Відтак загальна вакцинація від Covid-19 вже показала свою ефективність, наприклад, в Ізраїлі, де рівень захворюваності у людей старше 60-х років знизився.

За оцінками ВООЗ, для зупинки передачі вірусу імунітет має виробитися у 65-70% населення, а це означає, що людей потрібно заохочувати до вакцинації.

Щеплення мільярдів людей зупинить поширення коронавірусу і створить колективний імунітет. Чим найшвидше ми його отримаємо, тим скоріше зможемо повернутися до звичного життя.

Отже, у теперішній ситуації, коли на Україну наближається чергова хвиля агресивного штаму коронавірусу «Дельта», з вакцинацією не варто зволікати! Для цього необхідно лише звернутися до свого сімейного лікаря або відвідати пункти масової вакцинації населення, що працюють у багатьох містах та селищах Чернігівщини. Пам’ятайте – жодна людина не має права наражати на небезпеку як себе, так і своїх близьких та оточуючих!

Прес-служба Управління охорони здоров’я Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини