Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:56:49

Підвищення пенсій, відкриття ринку землі та податкова амністія: що чекає українців з 1 липня

01.07.2021   07:00Агенцiя

З 1 липня Пенсійний фонд України проведе перерахунок пенсій для декількох категорій українців у зв'язку зі збільшенням прожиткового мінімуму. Також в країні відкриється ринок землі, завдяки чому можна буде законно продати або купити земельну ділянку.

Підвищення прожиткового мінімуму

З 1 липня в Україні встановлено новий прожитковий мінімум. Для працездатних осіб він становитиме 2379 гривень, для дітей до шести років - 2013 гривень, для дітей віком від 6 до 18 років - 2510 гривень. Прожитковий мінімум для осіб, що втратили працездатність становитиме 1854 гривні.

Підвищення пенсій

Відштовхуючись від підвищення прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, з 1 липня відбувається перерахунок пенсій. Так, розмір мінімальної пенсії становитиме 1854 гривень, що на 85 гривень більше, максимальні виплати (дорівнюють десятьом мінімальним пенсіям за віком) зростуть на 850 гривень - до 18 540 гривень. До 1 липня максимальна пенсія була в розмірі 17690 гривень.

Для українців віком 75+ щомісячні виплати з надбавкою до 400 гривень до досягнення 80-річного віку переносяться з липня на жовтень.

Мінімальні виплати підвищуються для осіб з інвалідністю через війну. Для першої групи розмір становитиме 650% прожиткового мінімуму, для другої - 525%, для третьої - 360%.

Для учасників бойових дій мінімальні виплати становитимуть 165% від прожиткового мінімуму, підвищення буде на 140 гривень.

Виплати особам, які отримали інвалідність внаслідок Чорнобильської катастрофи, також зростуть. Залежно від групи інвалідності підвищення для ліквідаторів складе від 225 до 285% від прожиткового мінімуму. Таким чином, особи з першою групою отримають на 242 гривень більше, з третьої - на 191 гривню більше.

Щомісячну доплату в розмірі 100 гривень отримають пенсіонери, які вийшли на заслужений відпочинок у 2019-2020 роках. Доплата встановлена ​​через те, що такі пенсіонери не підпадають під планову щорічну індексацію.

Чоловіки з понад 35 роками стажу можуть отримати надбавку до пенсії в розмірі 1% прожиткового мінімуму за кожні додаткові 12 місяців. Після 1 липня це складе 18,54 гривні. Для жінок діють такі ж правила, тільки стажу має бути 30 років.

Відкриття ринку землі


З 1 липня набирає чинності закон "Про внесення змін до окремих законодавчих актів України щодо умов обігу сільськогосподарських земель". Таким чином фізичні особи зможуть придбати до 100 га землі в одні руки. При цьому нотаріус повинен перевірити інформацію про покупця: встановити особу, мета придбання, загальну площу землі у власності, кінцевого бенефіціарного власника юрособи, наявність санкцій щодо покупця і його зв'язок з терористичною діяльністю. Після нотаріус складає протокол, куди вносить всі отримані відомості.

Купити можна буде тільки землі сільськогосподарського призначення, такі як пасовища, рілля, сінокоси, багаторічні насадження.

Всі виплати будуть проводитися в безготівковій формі.

Податкова амністія

Верховна Рада 15 червня 2021 прийняла законопроєкт про добровільне декларування доходів, з яких потрібно буде заплатити податки. З 1 липня 2021 до 1 липня 2022 року українці можуть добровільно і одноразово вказати в декларації все активи, за які були сплачені податки. Як вважає глава комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, це дозволить українцям вивести з тіні реальні активи і доходи, і при цьому уникнути відповідальності за ухилення від сплати податків.

Декретні виплати

Для матерів, які працюють, розмір виплат прив'язаний до ставки. Отримати гроші з прив'язкою до стипендії може студентка. Також допомогу, яка вже прив'язана до розміру прожиткового мінімуму, можуть оформити жінки, які не працюють, ті, які оформлені, як підприємці, а також студентки і інші категорії - навіть ті, хто не робить внески до Фонду соціального страхування.

Розмір допомоги вираховується як 25% від прожиткового мінімуму для працездатної особи на місяць. З 1 липня він становитиме 594,75 гривні. Гроші виплачують за дні декрету - 70 днів до пологів і 56 днів після них. Період виплат становить 126-140 днів.

Допомога матерям-одиначкам

Максимальна сума відповідає рівню прожиткового мінімуму на кожну дитину в залежності від її віку. Для дітей до шести років максимальні виплати зростають до 2013 гривень, дітям від 6 до 18 років - до 2510 гривень. Дохід оцінюють за останні пів року, потім його підсумовують, ділять на шість місяців і на кількість членів сім'ї.

Допомога малозабезпеченим сім'ям


Залежно від категорії перерахують і виплати малозабезпеченим сім'ям. Для працездатних осіб з 1 липня він складе 35% від прожиткового мінімуму - 832,65 гривні.

Для тих, які втратили працездатність - 100% розміру прожиткового мінімуму, що складе з 1 липня 1854 гривні.

Для дітей - 130% показника в залежності від вікової категорії. Дітям до 6 років - 3263 гривні, дітям від 6 до 18 років -3092,7 гривні.

Допомога дітям, над якими встановлено опіку чи піклування

Ця допомога становить 2,5 розміру прожиткового мінімуму в залежності від вікової категорії. Дітям до 6 років розмір допомоги становитиме 5032,5 гривні, дітям від 6 до 18 років - 6275 гривень.

Виплати дітям з інвалідністю складають 3,5 прожиткових мінімумів залежно вікової категорії. Діти до 6 років з 1 липня отримуватимуть 7045,5 гривень, діти від 6 до 18 років - 8785 гривень.

Аліменти


Мінімальний розмір аліментів встановлюється в розмірі половини прожиткового мінімум в залежності від віку дитини.

Для дітей до 6 років цей показник стане 1006,5 гривень, від 6 до 18 років - 1 255 гривень, студентам - 1189,5 гривень.

Подорожі


У зв'язку з пандемією COVID-19 у світі й збільшенням кількості нових випадків захворювання Міністерство закордонних справ України рекомендує громадянам України утриматися від поїздок за межі країни без термінової необхідності, а також відстежувати зміни правил перетину кордонів і карантинних обмежень.

Як повідомляли Українські Новини, індексацію пенсій кожного 1 березня хочуть закріпити на законодавчому рівні в Україні.

При цьому частина українцем може взагалі залишитися без пенсій, і на те є законні підстави.

Своєю чергою, Національний банк прогнозує зменшення інфляції вже до осені, яке буде залежати від пандемії коронавірусу.

https://ukranews.com/ua/news/785010-shho-zminytsya-1-lypnya-dlya-ukrayintsiv

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини