Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 17:32:27

У Чернігові до Дня Героїв згадали про заповіти Симона Петлюри

24.05.2021   07:45Агенцiя

21 травня у Чернігові Обласний молодіжний центр у співпраці з регіональним представництвом Північно-Східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті організували гутірку «День Героїв: Симон Петлюра» за участі учнів старших класів загальноосвітніх шкіл міста.

«В українському суспільстві набуває все більшої популярності щорічне відзначення 23 травня Дня Героїв. Ідея свята виникла у середовищі українських націоналістів. Уперше офіційно воно було запроваджене постановою ІІ Великого Збору ОУН, який відбувся у квітні 1941 року в Кракові. Дату обрали не випадково. У травні за суперечливих обставин загинув ідеолог українського самостійництва Микола Міхновський. 23 та 25 травня були вбиті лідери українського визвольного руху Євген Коновалець та Симон Петлюра. З того часу Свято Героїв спочатку відзначалося учасниками та симпатиками визвольного руху в еміграції, а після відновлення незалежності – вже в усій Україні. Пам’ять про полеглих героїв, знакові битви є потужним мобілізаційним та патріотично-виховним чинником, який мотивував до боротьби за незалежність наступні покоління. З початком захисту нашої вітчизни в 2014 році від російського агресора традиція вшанування героїв 23 травня міцнішає. На жаль, ряди героїв, що віддали своє життя в останні сім років, поповнюється чи не щодня», — повідомив Сергій Бутко, регіональний представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області.

Він розповів про життя Симона Петлюри, видатного борця за незалежність України в XX столітті, журналіста, літературного і театрального критика, голову Директорії, Головного Отамана військ і флоту Української Народної Республіки. Адже саме 22 травня 1879 року він народився у Полтаві.

«Цікавою та цілком слушною є оцінка цього лідера українського руху, державного діяча від Євгена Онацького, уродженця м. Глухів з історичної Чернігівщини, борця за незалежність України, вченого, енциклопедиста, соратника голови ОУН Є. Коновальця: «Якщо В. Винниченко — символ чесності з собою, М. Грушевський — символ чесності з народом, а Т. Шевченко — символ чесності з Богом, то С. Петлюра безсумнівний символ «чесности з ідеєю», якій витривало й завзято служив, не прислухаючись ані до своїх особистих переживань і почувань, як В. Винниченко, ані до «волі народу», як Грушевський, а тільки, щоб, використавши всі йому приступні засоби, здійснити дорогу йому ідею української національної державності і суверенности». Саме тому Петлюру так боявся та ненавидів російський імперіалізм, саме тому цілий український визвольний рух він назвав його ім’ям», — наголосив історик.

«В наш час, коли країна твердо стоїть на шляху європейського розвиту, захищається від російського агресора, як ніколи важливими є такі заповіти Симона Петлюри, які він викристалізував з досвіду державотворення та боротьби за державність у добу Української революції 1917-1921 років:

1) «Ми занадто шануємо ціну крови, яку пролили наші незабутні лицарі і яка безперестанку до наших днів ллється на Україні, щоб не схилитися перед їхніми могилами і не додержати тих заповітів, що їх вони перед своєю смертю, або фактом самої своєї смерти — найбільшої жертви для отчизни — переказали нам.

Виразні ці заповіти: ДЕРЖАВА ВИЩА НАД ПАРТІЇ, НАЦІЯ ВИЩА НАД КЛЯСИ» (15 жовтня  1925 року).

2) «Стратегiя нацiональної боротьби, як i боротьби вiйськової, вимагає: бити в першу чергу по головному вороговi, з другорядним потiм можна раду дати! В своїй дiяльностi я керувався думкою, що таким ворогом була, є i буде МОСКОВЩИНА» (10 травня 1926 року)», — зазначив Сергій Бутко.

Сергій ГОРОБЕЦЬ, Український інститут національної пам’яті

Останні новини Чернігівщини

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.