Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 13:59:57

Віддали шану жертвам політичних репресій

17.05.2021   07:40Агенцiя

На третю неділю травня припадає щорічний національний пам'ятний день, коли українці згадують жертв політичних репресій комуністичного режиму.

Жалобний захід із вшанування усіх земляків, які постраждали внаслідок Великого терору 1937-1938 років, на Чернігівщині відбувся біля пам’ятного знаку на території Халявинської сільської ради Чернігівсього району.

Участь у меморіальній церемонії взяли перший заступник голови обласної ради Ніна Лемеш, начальник управління культури і туризму Чернігівської міської ради Олександр Шевчук, представник Українського інституту національної пам'яті Сергій Бутко, представники місцевої влади і громади, духовенства.

Як відомо, «Великий терор» став масштабною кампанією масових репресій громадян, що була розгорнута в СРСР протягом 1937–1938 років із ініціативи керівництва СРСР й особисто Йосипа Сталіна для ліквідації реальних і потенційних політичних опонентів, залякування населення, зміни національної та соціальної структури суспільства.

Наслідками комуністичного терору кінця 1930-х років в Україні стало знищення політичної, мистецької та наукової еліти, а також деформація суспільних зв’язків, руйнування традиційних ціннісних орієнтацій, поширення суспільної депресії й денаціоналізація.

З метою знищення будь-якого вільнодумства, залякування населення та формування у нього страху перед державою в Радянському Союзі протягом 1937-1938 років за політичними звинуваченнями було заарештовано близько двох мільйонів осіб. Майже третину з них було страчено.

Понад 290 тисяч осіб заарештовано в Україні у часи «Великого терору», з яких близько двох третин розстріляно.

На Чернігівщині лише протягом 1937 року було репресовано майже 9 тисяч осіб.

Вшануваючи світлу пам'ять репресованих, учасники заходу поклали квіти до пам'ятного знаку, який встановлено на місці братської могили, де наприкінці 30-х років ХХ століття були таємно поховані тисячі жителів Придесення.

Присутні вшанували світлу пам'ять невинно розстріляних та закатованих громадян хвилиною мовчання та встановили лампадки біля пам'ятного знаку.

За всіма жертвами масових полтичних репресій було відправлено заупокійну літію.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини