Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 08:36:23

Заборгованість із виплати заробітної плати на підприємствах Чернігівської області знизилась

28.04.2021   08:15Агенцiя

27 квітня заступниця голови Чернігівської облдержадміністрації Олена Дума провела спільне засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати та соціальних виплат і обласної робочої групи з питань легалізації виплати зарплати та зайнятості населення. До обговорення також долучилися представники місцевого самоврядування та РДА.

— Маємо позитивну динаміку погашення заборгованості із виплати заробітної плати найманим працівникам. Борг на третину менший, ніж був на початок цього року і станом на 1 квітня становить 10,7 млн грн, — зауважила Олена Дума та додала, що заборгованість переважно утримується у 3-х містах обласного підпорядкування, на які припадає 96,3 % від її загальної суми.

Директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олег Русін повідомив, що основна частка боргу припадає на промислові підприємства і становить 6,5 млн грн. Серед найбільших боржників залишаються — ДП «Чернігівторф», ПАТ «Чернігівський завод радіоприладів», ПрАТ «Ніжинський завод сільськогосподарського машинобудування» та ПАТ «Чернігівський цегельний завод № 3». Також він повідомив, що майже половина боргу — 4,9 млн грн акумульована на трьох підприємствах, що підпорядковуються Державному концерну «Укроборонпром» та Фонду державного майна України.

— Право на оплату праці гарантовано Конституцією України, та, на жаль, іноді це право приходиться відстоювати у судді. Адже нині найдієвішим засобом стягнення з роботодавця заборгованості по зарплатах є судові позови, — наголосила заступниця голови ОДА.

За інформацією державної виконавчої служби Чернігівської області від початку поточного року підлягає примусовому виконанню 1460 судових рішень на суму понад 23,5 мільйона гривень. Завершено 67 виконавчих проваджень, це 5% від загальної кількості на суму 2,65 млн грн, а фактично стягнено та повністю перераховано працівникам 3,59 млн грн.

Учасники засідання обговорили питання легалізації заробітної плати, оскільки неправильне оформлення працівників та зарплата в «конвертах» й досі актуальні. Так, заступниця начальника Управління Держпраці в області Ірина Хоменко поінформувала, що з початку року державні інспектори провели 352 перевірки, в тому числі 26 на 19 підприємствах-боржниках. Під час  перевірок у 63 роботодавців виявлені порушення при оформленні трудових відносин з працівниками. За невиконання керівниками трудового законодавства винесено 70 приписів, складено 75 протоколів та 59 справ передано до правоохоронних органів, з них по 34 — відкрито кримінальні провадження.

За результатами засідання вирішили посилити контроль за дотриманням графіків погашення зарплатних боргів, продовжити інформаційно-роз`яснювальну роботу щодо недопущення виникнення нових боргів. Крім того, на наступне засідання будуть запрошувати керівників підприємств-боржників для прийняття спільних дієвих рішень щодо погашення боргів по зарплаті.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини