Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 16:46:01

Відкритий лист до Владислава Атрошенка і депутатів міської ради

27.04.2021   12:53Агенцiя

Музей Десни або про долю теплохода "Казбек"

Шановне товариство!

У середу, 28 квітня, на сесії міської ради буде розглядатись питання про долю теплохода «Казбек», яка тривожить багатьох чернігівців. Від імені громадської організації «Сіверський інститут регіональних досліджень» і небайдужих містян прошу дослухатись до висловлених нижче думок.

З повагою, Сергій Лепявко,
доктор історичних наук, професор,
заслужений діяч науки і техніки України


Теорія: про туризм у Чернігові.
Місто, яке хоче будувати свою економіку на туризмі, повинно дбати про те, як затримати туриста на одну чи більше ночей. Лише таким чином можна отримати від нього належний прибуток. Щодо Чернігова відомо, що оглядова екскурсія містом спокійно укладається в неповний день. Більшість гостей не залишається на ночівлю, тому насправді це не туристи, а екскурсанти. Необхідно визнати, що одних церков (і навіть церков з ресторанами поряд) для розвитку місцевого туризму явно недостатньо.
Перетворити Чернігів з екскурсійного міста в туристичне можна тільки шляхом створення нових цікавих об’єктів. Світова практика засвідчує: найкраще цю роль виконують музеї, які повинні зустрічати туристів на кожному кроці, займати їх увагу і час. Музеї, як і гастрономічні страви, повинні задовольняти різні смаки. Не випадково, в західних країнах так багато музеїв, які підтримують влада та підприємці. Там, де існують музеї, добре живеться ресторанному, готельному, розважальному та всім іншим видам туристичного бізнесу. Разом із збереженням історичних пам’яток, розвиток музеїв – основне вкладення в туристичну інфраструктуру.
Саме з цієї причини в Чернігові потрібно розширювати існуючі та створювати нові різноманітні музеї: археології, етнографії, побуту, окремий музей історії Чернігова, музей військової авіації і техніки тощо. Наприклад, для правильно організованого туристичного бізнесу є нонсенсом, що в Чернігові існує унікальна колекція радянських літаків-винищувачів, але вона досі не працює на місто.
До чого тут «Казбек»?
По-перше, теплохід «Казбек» сам по собі є пам’яткою історії транспорту. Його вік становить 50 років. Для техніки це вже історія. В України суден цієї серії одиниці. З кожним десятиріччям цінність «Казбеку» як пам’ятки буде лише зростати. В західних країнах таку техніку бережуть. Якщо «Казбек» зникне, в Чернігові стане на один цікавий об’єкт менше. Свого часу у міському парку стояв паровоз, у тролейбусному депо – старий тролейбус, але їх розпиляли на металобрухт. Кожен такий випадок – втрата для міста.
По-друге, «Казбек» є пам’яткою історії судноплавства на Десні. З кінця ХІХ до кінця ХХ ст. Десна була річкою-трудівницею з інтенсивним річковим рухом і великим флотом. Тепер з економічних причин судноплавство на Десні навряд чи відновиться в таких обсягах.
Якщо думати про Чернігів як туристичне місто, «Казбек» обов’язково потрібно зберегти у будь-який спосіб. Зберегти, навіть якщо він не буде плавати. Найпростіше логічне рішення – використовувати його як літній ресторан або кінотеатр. Головне, щоб справжній теплохід і надалі прикрашав Десну і Чернігів.
Найважливіше: музеєфікація.
За сприятливих обставин «Казбек» може стати основним об’єктом або складовою частиною одного з нових унікальних музеїв Чернігова.
Пропозиція перша: створити на «Казбеці» «Музей річкового судноплавства», присвячений судноплавству на Десні та інших річках. В Україні такого музею не існує. Він має бути наповнений оригінальними експонатами, моделями плавзасобів, планами лоцманів ХІХ ст. тощо. Бажаючих відвідати його експозицію буде більше ніж достатньо.
Друга пропозиція: створити «Музей Десни». Десна – одна з найбільших річок Європи і на такий музей заслуговує. В Європі існують музеї Дунаю, Рейну, Темзи. Він повинен мати комплексний характер, де на першому плані будуть природа і екологія, а за ними все інше – рибальство, судноплавство, історія тощо. За правильної організації він стане центром тяжіння для туристів і місцем проведення уроків для учнів Чернігова, області і Києва. Враховуючи зростання інтересу до водних ресурсів та екології в світі, значення такого музею матиме національний і міжнародний масштаб, і він має шанси отримувати міжнародне фінансування.
Створення музею може здійснюватися коштом міста і шляхом приватного партнерства. Сподіваємось, що час, коли чернігівські бізнесмени стануть щедрішими до культури і зрозуміють, що від неї прямо залежить розвиток міста, все ж колись настане.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини