Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 14:23:31

Нові можливості для активних жителів громад Чернігівщини від програми DOBRE

24.04.2021   12:01Агенцiя

Школа громадського активіста, різноманітні тренінги, навчання, молодіжні обміни, грантовий конкурс проєктів для громадських організацій та ініціатив чекають на активних жителів десяти громад Чернігівської області, які стали партнерами міжнародної програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE).

руки

руки

З квітня 2021 програма DOBRE розпочинає діяльність за ще одним новим компонентом під назвою «Голос громади в місцевому самоврядуванні». В Чернігівській області його виконавцем є громадська організація «Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень» в партнерстві з громадським об’єднанням «Спілка ініціатив Чернігівщини».

Онлайн презентації  нового напрямку  відбулися для кожної з 10 громад-партнерів DOBRE в Чернігівської області, а саме: Корюківської, Ніжинської, Сновської, Лосинівської, Тупичівської, Коропської, Любецької, Новгород-Сіверської, Менської та Сосницької.

За словами керівника напряму програми DOBRE  «Голос громади в місцевому самоврядуванні в Чернігівській області» Павла Пущенка робота проєкту триватиме до травня 2022 року та полягає в трьох основних напрямках:
● Розвиток механізмів участі громадськості у вирішенні питань місцевого значення та прийнятті рішень;
● Посилення спроможності громадських організацій та ініціативних груп громади;
● Підтримка молодіжної роботи.

В рамках запровадження та вдосконалення інструментів участі в громаді заплановані такі заходи: впровадження двох нових інструментів участі в громаді, навчання представників органів влади та громадськості онлайн-інструментам комунікації та партнерства, проведення інформаційних кампаній із просування інструментів участі, надання експертної та менторської підтримки впровадженню обраних інструментів участі, проведення публічних інтеграційних заходів, розробка дорожніх карт розвитку інструментів участі в громаді та форум “Громада участі Чернігівщини”.

Також одним з сегментів компоненту програми DOBRE “Голос громади в місцевому самоврядуванні” є співпраця з місцевими громадськими організаціями та ініціативними групами. Першим кроком буде оцінка спроможності громадських організацій за методикою АRC, що  надасть змогу знайти перспективи та прихований потенціал, побудувати план організаційного розвитку. Представники громадських організацій проведуть локальний аналіз з визначення потреб та пріоритетів громади. Також планується навчання для  громадських активістів та ініціативних груп, проведення Чернігівської літньої школи громадянської активності, можливість отримати грант на реалізацію проєкту/ідеї, запуск інтернет-платформи "Скринька добрих практик" для громадських активістів.

Основними заходами молодіжної політики є сприяння навчанню активного громадянства. В рамках молодіжного напряму роботи відбудуться навчання молодіжних працівників та представників молодіжних рад, молодіжні обміни, моніторинг роботи депутатів, стажування молоді в органах місцевого самоврядування, розробка плану дій молодіжної політики громад та запровадження молодіжних програм.

Громадська залученість формує довіру до влади, допомагає розуміти потреби людей та ефективно співпрацювати владі з громадою, реалізувати спільні проєкти, що знижує негативне ставлення з боку громадян. Як підкреслив під час зустрічей з громадами експерт з залучення громадськості програми DOBRE Володимир Купрій: «Що би не робилося, зміни не можуть відбуватися, поки не залучені люди. Зміни ніколи не будуть сталими, підтримуватися в подальшому, якщо люди не розуміють, що відбувається. Якщо люди не будуть розуміти що це, для чого це, як це, то будь-яка ініціатива не буде мати успіху».

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини