Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 02:05:50

Ніна Лемеш відвідала навчальні заклади для дітей з особливими освітніми потребами Прилуччини

09.04.2021   10:57Агенцiя

Під час візиту керівниця завітала та ознайомилася із роботою та матеріально-технічною базою низки комунальних закладів освіти обласної ради, які опікуються дітьми з особливими потребами, зумовленими складними порушеннями розвитку, та покликані сприяти їх інтеграції в суспільство шляхом здійснення комплексних реабілітаційних заходів, спрямованих на відновлення здоров’я, здобуття освіти відповідного рівня, розвиток та корекцію порушень.

Разом із Ніною Лемеш в навчальних закладах побували радник першого заступника голови обласної ради Олександра Шелкова та заступник начальника Управління освіти і науки ОДА Олена Соронович.

Розпочався візит із відвідування Удайцівського навчально-реабілітаційного центру та зустрічі з його педагогічним та учнівським колективами. У 2020-2021 навчальному році в цьому спеціальному загальноосвітньому закладі функціонує 10 класів, в яких здобуває освіту 71 учень із особливими освітніми потребами, серед яких 27 вихованців із інвалідністю, 8 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 36 дітей, сім’ї яких знаходяться у складних життєвих обставинах. Педагогічний, медичний супровід та обслуговування вихованців закладу здійснюють 79 працівників.

Як зазначалося, пріоритетом у діяльності закладу є поєднання процесу навчання дітей з проведенням корекційно-розвиткової роботи та наданням реабілітаційних послуг. Для цього в Удайцівському НРЦ функціонує клас соціально-побутового орієнтування, бібліотека, спортивний зал, кабінет психолога, логопеда, соціального педагога, кімната релаксації, 3 майстерні, їдальня, теплиця, 2 ізолятори та фізіотерапевтичний кабінет.

Завітала цього дня Ніна Лемеш і до Прилуцької спеціальної школи. В цьому закладі здобувають початкову та базову загальну середню освіту діти з особливими освітніми потребами, що зумовлені стійкими інтелектуальними порушеннями.

Наразі тут функціонує 9 класів, а учнівський контингент складає 100 учнів із порушеннями інтелектуального розвитку, з яких 53 дитини з інвалідністю.

Освітній процес у школі побудований на основі корекційно-розвивальних завдань так, щоб забезпечити корекцію і компенсацію психофізичних порушень дітей та сприяти формуванню життєвої компетентності учнів. Шляхом індивідуального та диференційованого підходів фахівці школи забезпечують корекцію порушень розвитку, засвоєння освітньої програми, розвиток здібностей та подальшу соціалізацію учнів.

Вихованці закладу є активними учасниками різноманітних творчих конкурсів та мистецьких фестивалів, здобули чимало нагород у спортивних чемпіонатах, всеукраїнських та обласних спартакіадах. Педагогічні працівники Прилуцької спеціальної школи діляться авторськими розробками уроків, беруть участь в науково-методичних та практичних семінарах.

На завершення робочої поїздки Ніна Лемеш завітала до Прилуцького навчально-реабілітаційного центру, де перебувають і навчаються діти дошкільного та молодшого шкільного віку.

У поточному навчальному році в НРЦ функціонує 5 початкових класів та 9 виховних груп, а дитячий контингент складає 65 дітей з особливими освітніми потребами, зумовленими складними вадами розвитку, з них 51 дитина з інвалідністю. Навчальний процес в закладі забезпечує 45 педагогічних працівників, які постійно працюють над поліпшенням освітньо-виховного, корекційного процесу, діляться власними творчими доробками на шпальтах педагогічної преси.

Окрім предметних кабінетів, ігрових комплексів для дітей дошкільного віку, є медична частина, оснащена відповідним медичним обладнанням, де здійснюється медичний супровід та медична реабілітація вихованців відповідно до індивідуальної програми реабілітації та призначень лікаря-педіатра та лікаря-невролога НРЦ.

Перебуваючи у закладах освіти, знайомлячись із специфікою їх діяльності щодо проведення комплексних реабілітаційних заходів, спрямованих на відновлення здоров’я, здобуття освіти відповідного рівня, розвиток та корекцію порушень, Ніна Лемеш мала змогу також обговорити із керівництвом та колективами нагальні проблеми.

Перший заступник голови обласної ради відзначила зусилля педагогічних працівників та медичних фахівців НРЦ та спеціальної школи і зазначила, що справедливий доступ і створення оптимальних умов для здобуття якісної освіти, соціалізації та інтеграції дітей з особливими освітніми потребами у суспільство є важливим питанням, над яким потрібно спільно працювати і освітянам, і органам влади.

Варто відзначити, що до всіх закладів освіти Ніна Лемеш завітала не з порожніми руками. Як перший заступник голови Відділення Національного олімпійського комітету України в Чернігівській області вона передала вихованцям навчально-реабілітаційних центрів та спеціальної школи Прилуччини пам’ятні подарунки від регіонального осередку НОК.

Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини