Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 18:32:05

На території Козелецької громади вдруге виявили несанкціоноване звалище відпрацьованих люмінесцентних ламп

07.04.2021   09:14Агенцiя

2 квітня на території Білейківського старостинського округу Козелецької селищної ради було виявлено несанкціоноване звалище відпрацьованих люмінесцентних ламп.

- Близько 13 години 2 квітня житель села Новики Михайло Михед повідомив  мене, що в смузі відведення траси М-01 «Київ-Чернігів-Нові Яриловичі»,  між населеними пунктами смт. Козелець і с.Лемеші, він виявив  звалище  люмінесцентних ламп, - розповідає Інна Саченко, староста Білейківського старостинського округу. -  Мною була викликана поліція. На місце події виїхали представники Козелецької селищної ради та еколог.

-Така надзвичайна ситуація викликає велике занепокоєння. Адже це вже другий випадок за останній місяць. 12 березня за Лемешами знайшли близько 1500 штук відпрацьованих  люмінесцентних ламп. Їх наразі утилізували, селищна рада винаймала спеціалізовану фірму.  А на даній ділянці  близько 3000 штук ламп, - говорить Валентин Бригинець, Козелецький селищний голова. -  По-перше, це небезпечні відходи, а по-друге, на утилізацію потрібно витрачати десятки тисяч гривень з місцевого бюджету.

При поверхневому огляді звалища було виявлено, що на упаковках були  прикріплені накладні, в яких зазначені назви фірм та прізвища. Представники поліції склали протокол місця огляду і допитали свідків. Наразі дане правопорушення слідчим внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідство триває.

-Складається враження, що нібито фірма з утилізації небезпечних відходів замість того, щоб утилізувати лампи, просто їх викинула, - говорить Володимир Моцьор, заступник селищного голови з питань будівництва, ЖКГ та комунальної власності. - Звісно, що слово за правоохоронними органами, але поки слідчі дії триватимуть, небезпечні відходи потрібно терміново утилізувати. А це коштуватиме близько 30 тисяч гривень.

Серед причин виникнення таких несанкціонованих звалищ з небезпечними відходами експерти називають безконтрольність і безвідповідальність частини підприємств, які займаються утилізацією. Ліцензії на роботу з отрутохімікатами отримують фірми без належних ресурсів і технологій. Вони беруть гроші за нібито утилізацію небезпечних відходів, проте не маючи матеріально-технічної бази, викидають їх куди-небудь.

Перевірити підприємства практично неможливо — в країні діє мораторій на перевірки бізнесу. Саме тому утилізацію небезпечних відходів в Україні називають «паперовою» або віртуальною. Після такої «утилізації» небезпечні відходи і опиняються на стихійних звалищах біля річок, лісів чи житлових будинків.
 
Відділ зв'язків із громадськістю, ЗМІ та громадськими об'єднаннями Козелецької селищної ради

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.