Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 13:49:46

Проблема переробки сміття: велике починається з малого

17.03.2021   12:07Агенцiя

Доки в Україні на звалищах і полігонах накопичуються мільйони тонн відходів, забруднюючи землю, повітря і воду, в країнах Євросоюзу сміття успішно переробляють на природний газ, тверде паливо, добрива, виробляють із нього будматеріали, папір, меблі, господарчі та інші товари і отримують не лише величезні доходи, але й чисту екологію довколишнього середовища...

А як вирішити цю проблему на Чернігівщині? З чого почати? Ці та інші екологічні питання були розглянуті сьогодні під час зустрічі першого заступника голови обласної ради Ніни Лемеш із активістом боротьби за чисте довкілля, керівником громадської організації «Еко місто» Сергієм Безбородьком.

Як було наголошено, минулого року у партнерстві з Чернігівським обласним молодіжним центром за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у рамках Transition Promotion Program ГО "Еко місто" обладнала першу в Чернігові освітню станцію сортування. На площі 42 квадратних метри розміщено контейнери для роздільного збору більше ніж 20 видів вторинної сировини, зокрема і відпрацьованих батарейок. А наприкінці 2020 року ГО "Еко Місто" та Національний університет "Чернігівська політехніка" підписали угоду про співпрацю й розвиток екологічних ініціатив. Очолювана Сергієм Безбородьком екологічна організація отримала у користування на безоплатній основі майстерні та прилеглу територію одного з кампусів цього навчального закладу.

Проте, мова поки що йде лише про відсортування відходів, а ось щодо переробки, то їх треба відправляти в інші регіони. І все ж, як було зазначено, кожна велика справа завжди починається з малого.

В ході обговорення порушеного питання Ніна Лемеш схвально відгукнулася про екологічні ініціативи ГО «Еко місто» та активну позицію у їх просувані і відстоюванні очільника екологічного осередку Сергія Безбородька. У свою чергу, керівник громадської організації поділився із першим заступником голови обласної ради планами на ближче майбутнє. Насамперед – це відкриття нової сміттєсортувальної станції, яка зможе приймати всі без винятку побутові відходи, а далі, шляхом сформування кола меценатів і партнерів проєкту серед місцевого бізнесу, намічено зробити роздільний збір сміття сталим через створення соціального підприємництва з переробки пластику "Plastic Fantastic" тощо.

В ході ділової розмови було досягнуто домовленості про розміщення в порядку експерименту в адмінприміщенні обласної ради контейнерів для збирання відходів паперу та відпрацьованих батарейок.

На завершення зустрічі перший заступник голови обласної ради Ніна Лемеш подякувала громадським активістам за важливу справу, над якою вони працюють, та висловила їм свою підтримку і впевненність у тому, що все ними заплановане буде втілене в життя.

Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

Останні новини Чернігівщини

У Чернігові пройшла консультаційна зустріч щодо монетизації локальних медіа під час війни 12:36

Монетизувати локальне медіа, навіть під час війни, цілком можливо. Дієвими порадами щодо збільшення прибутковості з чернігівськими медійниками поділилися медіаекспертки, засновниці видання Speka.Media Катерина Венжик та Юлія Даниленко під час консультаційної зустрічі у регіональному хабі Інституту масової інформації «Медіабаза. Чернігів», яка пройшла 16 березня.

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів 10:32

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий 2024 року надійшло 1,4 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,2 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

У Чернігівському районі поліцейські зупинили нетверезу водійку, вміст алкоголю в крові якої перевищував допустиму межу майже у 13 разів 10:27

Інспектори групи реагування патрульної поліції склали на правопорушницю адміністративний протокол за фактом керування транспортом у нетверезому стані. Загалом упродовж тижня поліція Чернігівського району задокументувала 30 фактів скоєння таких правопорушень.

 Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні

Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25

За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини