Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 20:56:21

В області розробляється програма моніторингу атмосферного повітря

19.02.2021   17:46Агенцiя

18 лютого відбулось третє засідання обласної комісії з питань здійснення державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря та управління якістю атмосферного повітря, де обговорили основні аспекти розроблення відповідної обласної програми.

В обговоренні взяли участь фахівці профільних структурних підрозділів Чернігівської ОДА, дотичних установ і територіальних органів ЦОВВ в області, науковці та громадськість.

Директор Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Катерина Сахневич зазначила, що наразі в Україні тривають процеси реформування системи моніторингу та управління якістю повітря. Зокрема, на сьогодні Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України розроблений проєкт типової форми програми державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря, який проходить процедуру погодження.

Очільниця профільного департаменту ОДА повідомила, що торік в рамках Програми охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2014-2020 роки Національним університетом «Чернігівська політехніка» виконана науково-дослідна робота з оцінки фактичного стану атмосферного повітря області, яка буде взята за основу при формуванні обласної програми.

Після затвердження типової форми Департаментом екології та природних ресурсів ОДА спільно з іншими профільними підрозділами й установами на її основі розроблятиметься обласна програма державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря.

У ході наради учасники розглянули результати досліджень стану забруднення атмосферного повітря, проведені фахівцями КЕП «Чернігівська ТЕЦ» ТОВ фірми «ТехНова» в обласному центрі, а також спеціалістами Чернігівського обласного центру з гідрометеорології. Окрему увагу члени комісії приділили питанню здійснення державного нагляду (контролю) у сфері атмосферного повітря у 2020 році.

За результатами засідання суб’єктам моніторингу атмосферного повітря доручено упродовж 2 місяців підготувати інформацію, необхідну для формування проєкту Програми державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря в Чернігівській області на 2022-2026 роки. А до липня розроблений проєкт Програми буде направлений на погодження до Міндовкілля.

– Аби програма моніторингу була дієвою та забезпечувала потреби області в отриманні необхідних даних про стан атмосферного повітря, вже зараз необхідно планувати заходи з розвитку мережі спостережень, зокрема вивчати доцільність створення нових стаціонарних або пересувних постів, – зауважила Катерина Сахневич.

Нагадаємо, що управління якістю повітря здійснюється за принципом розподілу території України на зони та агломерації. Зокрема, область визначена як зона, а місто Чернігів – як агломерація.

Департамент екології та природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини