Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 15:15:51

Вшанували учасників бойових дій на території інших держав

15.02.2021   13:32Агенцiя

15 лютого Україна відзначає День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Саме у цей день 32 роки тому відбулося виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан.

З цієї нагоди в Чернігові відбувся ряд урочистих заходів, що розпочались з покладання квітів до меморіальних стел загиблих учасників антитерористичної операції та операції об’єднаних сил у Донецькій і Луганській областях. Адже події Революції Гідності та військова агресія Російської Федерації на сході України знову покликали стати до строю ветеранів.

Афганська війна - одна з найтрагічніших сторінок радянського періоду історії українського народу. Її офіційно ніхто не оголошував, проте через її горнило пройшло 160 тисяч наших співвітчизників, з них сім з половиною тисяч жителів Чернігівщини, серед яких дві тисячі мешканців Чернігова. Та війна забрала життя 3280 синів України. Зокрема, Чернігівщина тоді втратила 118 своїх земляків, з них 19 – з Чернігова. Під час заходу були озвучені їх імена, які викарбувані на меморіальних плитах, і які назавжди залишаться в пам’яті кожного:

    лейтенант Ігор Алєксєєв;
    рядовий Костянтин Башкірцев;
    старший лейтенант Олександр Бриль;
    капітан Сергій Василенко;
    єфрейтор Олександр Вереня;
    прапорщик Микола Гаршин;
    прапорщик Володимир Дерев’янко;
    рядовий Ігор Дрожжин;
    рядовий Володимир Камський;
    капітан Анатолій Корж;
    рядовий Ігор Кожар;
    капітан Валерій Матюшенко;
    рядовий Євген Осипенко;
    прапорщик Володимир Потєхін;
    майор Валерій Рубцов;
    сержант Костянтин Самостров;
    рядовий Олег Шаповал;
    гвардії старший лейтенант Володимир Шевчук;
    рядовий Сергій Обласов.

Виведення військового контингенту з Афганістану почалося 15 травня 1988 року, відповідно до укладених у квітні 1988 року Женевських угод про політичне врегулювання становища навколо Демократичної Республіки Афганістан, й тривало дев'ять місяців, тобто до 15 лютого 1989 року.

Понад три тисячі афганців та їх нащадків стали живим щитом на Майдані під час Революції Гідності, близько 120 тисяч захищали чи продовжують боронити східні кордони країни. На жаль, 160 з них загинуло при виконані військового обов’язку.

Серед них – і наші земляки: старший солдат, розвідник-гранатометник 25-ї бригади Збройних Сил України Віктор Маслов, нагороджений орденом «За мужність» III ступеня посмертно, та заступник голови Української Спілки ветеранів Афганістану, кавалер двох орденів Червоної Зірки, медалей «За відвагу» та «За бойові заслуги», активіст Революції Гідності, старший сержант 24-ого батальйону територіальної оборони «Айдар» Олег Міхнюк, який за мужність та героїзм, проявлені при захисті цілісності та суверенітету Указом Президента України, удостоєний високого звання Герой України.

Продовжилися урочистості біля Пам’ятного знаку чернігівцям – воїнам-інтернаціоналістам. Присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять тих, хто загинув та пропав безвісти при виконанні військового обов’язку на території Афганістану, та поклали квіти до Пам’ятного знаку.

До участі у покладаннях долучилися ветерани Афганістану, військовослужбовці частин, що дислокуються у Чернігові, а також представники органів влади та громадськості.

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.