Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 04:39:36

Ніжинська місрада ухвалила рішення "Про затвердження Програму розвитку та функціонування української мови в закладах освіти"

05.02.2021   10:34Агенцiя

Затвердили також виконання міських цільових програм головних розпорядників, внесли зміни до бюджету Ніжинської міської територіальної громади на 2021 року.

Ніжинська міська рада першою в Україні ухвалили рішення «Про затвердження Програму розвитку та функціонування української мови в закладах освіти у 2021 році «Сильна мова - успішна держава».

4 лютого відбулося чергове засідання 6 сесії Ніжинської міської ради під головуванням міського голови Олександра Кодоли. У пленарному засіданні взяли участь 34 депутати міської ради, Уповноважений захисту державної мови, народний депутат України VIII скликання Тарас Кремінь, депутати обласної ради Ірина Грозенко та Наталія Копиця, керівники управлінь та відділів.

Метою Програми є створення належних умов для розвитку і розширення сфери функціонування української мови, виховання шанобливого ставлення до неї, формування патріотизму у громадян України; створення оптимальних умов для реалізації конституційних гарантій на вільне функціонування української мови в закладах освіти, підпорядкованих Управлінню освіти Ніжинської міської ради, розширення сфери вживання державної мови, виховання любові, поваги до неї у всіх учасників освітнього процесу.

«З часу ухвалення Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” Ніжинська міськрада першою серед місцевих рад проголосувала місцеву програму розвитку та функціонування української мови. Переконаний, що відповідне рішення дасть поштовх для ухвалення відповідних програм місцевими радами усіх рівнів», - зазначив Тарас Кремінь.

Тарас Кремінь подякував міському голові Олександру Кодолі, який є одним зі співавторів мовного закону, та депутатам міськради за одноголосну підтримку Програми.

На разі, за дорученням міського голови Олександра Кодоли проводиться масштабна робота по розробці Програми розвитку та функціонування української мови в усіх сферах життєдіяльності Ніжинської громади.

Відділ інформаційно-аналітичної роботи та комунікацій з громадськістю

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.