Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 20:40:26

Представники ВООЗ відвідали Чернігівщину

03.02.2021   15:05Агенцiя

28-29 січня медичні заклади Чернігівської області відвідали представники Всесвітньої організації охорони здоров’я з метою моніторингу та оцінки реагування на пандемію COVID-19 в регіоні.

У складі делегації – міжнародний консультант з клінічного менеджменту доктор Вольфганг Кайзер та консультант-інженер з біомедицини бюро ВООЗ в Україні Дмитро Осін.

Враховуючи поширення коронавірусної інфекції світом, а відтак необхідність розробки ефективних методів боротьби із нею, ВООЗ направляє своїх представників до різних країн, в яких вивчається стан розвитку медичної галузі, забезпечення закладів охорони здоров’я реанімаційним та кисневим обладнанням, оперативність надання невідкладної допомоги хворим на COVID-19 тощо.

Так Україна увійшла до держав, що підлягають моніторинговій місії, а, у свою чергу, Чернігівщина – перший регіон країни, в якому цей візит відбувся. Зокрема Вольфганг Кайзер та Дмитро Осін разом із начальником Управління охорони здоров’я ОДА Петром Гармашем відвідали селище Седнів Чернігівського району, де познайомилися із роботою місцевої лікарської амбулаторії загальної практики сімейної медицини, КНП «Чернігівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф», а також побували в КНП «Чернігівська обласна лікарня», в якій відкрито профільне відділення для лікування хворих на коронавірусну інфекцію і де якраз цими днями встановлюється новітнє кисневе обладнання.

Генеральний директор КНП «Чернігівська обласна лікарня» Андрій Жиденко зазначив: колишній обласний госпіталь для ветеранів війни, який шляхом реорганізації увійшов до структури обласної лікарні, для лікування хворих на коронавірусну інфекцію був обраний невипадково, адже там свого часу було розміщено розгалужену мережу подачі кисню, яка нині вдосконалена.

– Практично за два тижні на п’ятому поверсі цієї будівлі організували роботу відділення інтенсивної терапії на 25 ліжок, облаштували четвертий та третій поверхи. Нині там працює 95 ліжок для лікування хворих на COVID-19. На кожному з поверхів встановили додаткові точки подання кисню, таким чином вже маємо 89 ліжок з можливістю застосування кисневої терапії. Крім того, за кошти державного бюджету закуплені кисневі концентратори. Тобто, тепер весь цей корпус забезпечений киснем. А от наприкінці минулого року також за кошти держбюджету, які виділені Кабінетом Міністрів, закупили ще відповідне обладнання – дві ємності для кисню по 5 тонн, які забезпечуватимуть ним ще й відокремлений підрозділ – відділення для чорнобильців та ветеранів. Отже, у цьому плані обласна лікарня готова до розвитку будь-яких подій у плані можливого поширення коронавірусної інфекції, – зауважив Андрій Жиденко.

Відтак представники ВООЗ оглянули місце розташування кисневої станції та познайомилися із алгоритмами та методами стаціонарного лікування хворих на COVID-19, зокрема, у плані застосування інтенсивної терапії.

Петро Гармаш роз’яснив гостям маршрут пацієнта від первинної ланки і до лікування безпосередньо у спеціалізованому відділенні, а його медичні працівники пояснили, яким чином вони дотримуються протоколів лікування та інфекційної безпеки. Петро Гармаш, зокрема, зазначив: – Нині в області зафіксовано понад 30 тисяч випадків хворих на COVID-19. Спеціалізована медична допомога надається 18 медичними закладами, розгорнуто понад 1600 ліжок для лікування ковідних хворих. Але завантаження ліжок нині становить близько 30%, спостерігаємо деяке зменшення поширення інфекції і навантаження на мережу. Втім, завдяки наявному обладнанню та досвіду наших лікарів ми готові до інтенсивної роботи у подальшому.

Візит поважних гостей до лікарні супроводжувався ще однією важливою подією – заклад отримав сучасний апарат штучної вентиляції легень, який лікарні подарувало Посольство Королівства Данії в Україні за сприяння Всесвітньої організації охорони здоров’я. З цього приводу Андрій Жиденко наголосив: – Наш колектив вдячний за цей апарат народу та Посольству Данії, а також Всесвітній організації охорони здоров’я. Це обладнання дозволить значно покращити якість надання спеціалізованої допомоги і врятує не одне людське життя. Апарат нам дуже потрібен, адже з 8 апаратів ШВЛ, що розгорнуті у цьому відділенні, тільки 4 мають «штучний інтелект». А для забезпечення адекватної терапії з важкою формою протікання коронавірусної хвороби якраз необхідні надсучасні подібні апарати.

За підсумком перебування на Чернігівщині представники ВООЗ зробили певні висновки. Так Дмитро Осін зазначив: – Загальне враження в нас хороше. Можу констатувати той факт, що первинна ланка вашої області добре справляється з виявленням та тестуванням хворих на коронавірус, що довело наше перебування у Седневі. Ми побачили, що амбулаторія забезпечена тест-системами, обладнанням та автомобілем для виїзду до пацієнтів. Там працює один лікар і три медичні сестри, які, незважаючи на велике навантаження, справляються зі своєю роботою. Особливо хороше враження залишає наявність в обласному центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф навчально-тренувального центру із симуляційними манекенами. Можна сказати, що це оснащення – унікальне і високої якості, що дає змогу на місці навчати не тільки медичних працівників, а і представників інших професій, які можуть надавати долікарську допомогу. Стосовно обласної лікарні я бачу, що тут хороше кисневе обладнання, є кріоциліндри, тобто, є певний резерв забезпечення киснем хворих.

У свою чергу доктор Вольфганг Кайзер зауважив, що за результатом візиту на Чернігівщину буде складено відповідний звіт, який допоможе Всесвітній організації охорони здоров’я мати уяву про проблеми та перспективи виявлення та лікування хворих на коронавірусну інфекцію в Україні.

Управління охорони здоров’я Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини