Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 10:42:10

Вартість харчування дітей у школах і дитсадках Чернігова переглянули, щоб залишити його якісним попри зростання цін

24.12.2020   10:25Агенцiя

У Чернігові плату за харчування дітей у школах і дитсадках, яку до того не переглядали вже два роки, все-таки підвищать з 4 січня 2021 року. Адже за цей час собівартість його складових дуже зросла.

Зокрема, збільшилися ціна продуктів (в середньому на 18%), мінімальна заробітна плата (за цей період підіймалася 4 рази), ціна електроенергії (оскільки готують на електроплитах, частина цих витрат дуже суттєва) та інше.

Окрім того, згідно з новими санітарними вимогами всі працівники їдалень та харчоблоків під час роботи тепер забезпечуються додатковими індивідуальними захисними засобами, що теж збільшило витрати. А також, у зв’язку з новими вимогами законодавства, комунальне підприємство «Шкільне» з наступного року має платити за оренду приміщень у школах, оренду обладнання і за всі комунальні послуги (а не тільки електроенергію, як дотепер). Сумарно це складе суму близько 5 млн грн (а було тільки 2 млн грн. за електроенергію).

Отже, 22 грудня виконавчий комітет Чернігівської міської ради прийняв рішення  "Про організацію харчування дітей у закладах освіти міста Чернігова комунальної форми власності", де передбачена зміна вартості харчування.

Документом затверджені нові грошові норми харчування учнів і вихованців у школах та дитсадках, але при цьому збережена пропорційність участі в оплаті цього харчування з боку батьків та міського бюджету. Тобто місто, як і раніше, за всіх дітей вноситиме 25% оплати за харчування в дитсадках (50%, якщо в родині троє чи більше дітей) і понад 40% за сніданки учнів початкової школи.

Зокрема, якщо раніше для молодших школярів сніданок у школі коштував 18,5 грн, з яких місто оплачувало 8 гривень і 10 гривень – батьки, то і тепер при новій загальній вартості 23,5 грн батьки платитимуть лише 13,5 грн з них, а 10 грн – міський бюджет. На сьогодні співучасть бюджету в оплаті сніданків для молодшої школи збереглася вже далеко не у всіх містах України, але Чернігів – все ще одне з таких міст.

Як повідомила на засіданні виконкому директор КП «Шкільне» Антоніна Радченко, у 2021 році підвищення грошових норм харчування дозволить не знижувати «наповненість тарілки», а зберегти її на попередньому рівні.

- Батьки можуть не хвилюватися про наповненість тарілки, адже пропорційність продуктів, які знаходяться на ній, у нас збережеться. 55% вартості харчування йде на продукти і 45% - «націнка» (тобто всі інші складові, в тому числі заробітні плати кухарів та решта виробничих витрат їдалень). Хочу зауважити, що ця друга складова в Чернігові – одна з найменших по Україні. Тобто в нас пропорційна частка продуктів у вартості порції – найбільша, - доповіла вона.  

У проекті бюджету територіальної громади Чернігова на 2021 рік на покриття витрат міста при харчуванні вихованців дитсадків і школярів передбачено 20,9 млн грн на харчування по школах і 14,5 млн грн по садочках, проінформував на засіданні виконкому керівник Управління освіти Чернігівської міської ради Василь Білогура.

Зараз у місті 1216 дітей пільгових категорій харчуються безкоштовно (тобто коштом бюджету громади) – це 700 учнів молодшої школи і 516 учнів 5-11 класів. У молодших класах, за сніданки для учнів яких бюджет платить значну частину їх вартості, навчається понад 12 тисяч учнів, уточнив він.

- Питання абсолютно господарське: для того щоб дітей харчувати в тому ж обсязі – не зменшувати наповнення тарілки, якість продуктів і т. д. – потрібно збільшувати плату, тому що за такі кошти прохарчуватися навіть вдома практично неможливо. Якщо купити собі продукти в супермаркеті, ще врахувати і приготування – то це буде, я думаю, як мінімум трошки дорожче. Я сподіваюся, що в січні крім початкової школи до очного навчання повернуться й учні 5-11 класів – і для того, щоб усі вони могли якісно харчуватися, ми це рішення приймаємо, - зазначив у підсумку обговорення секретар міської ради Олександр Ломако, який вів засідання виконкому.

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини