Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 04:08:37

У Чернігові затвердили Програму підтримки дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, а також сімей з дітьми

02.12.2020   12:01Агенцiя

У Чернігові затвердили Програму розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, попередження дитячої бездоглядності та безпритульності, соціальної підтримки сімей з дітьми у місті Чернігові на 2021-2023 роки.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми, за рахунок коштів міського бюджету міста Чернігова становить 1 368,4 тис. грн. Відповідне рішення прийняте на засіданні другої сесії Чернігівської міської ради восьмого скликання сьогодні, 1 грудня.

Наразі у місті проживає 46,7 тисяч дітей, з яких 378 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, більше 1300 дітей з інвалідністю, 32 дитини, один з батьків яких загинув в районі проведення АТО/ООС, більше 4 тис. дітей проживають у багатодітних сім’ях, близько 560 дітей зареєстровані, як внутрішньо переміщені, більше 100 дітей, які опинились у складних життєвих обставинах.

Соціальний захист дітей являє собою систему заходів правового, організаційного, фінансового плану, що спрямовані на забезпечення їх безпеки у повсякденному житті та призначені для здійснення допомоги дітям, які з різних причин залишаються позбавленими повністю або частково тих пільг і послуг, що необхідні для їх нормального життя.

Пріоритетною для міста формою влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, є опіка/піклування. Проводиться робота щодо розвитку інших сімейних форм виховання - таких як прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу. Із загальної кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування: 303 дитини перебуває під опікою, піклуванням, 15 дітей – у 9 прийомних сім’ях і 29 дітей – у 5 дитячих будинках сімейного типу. Всього сімейними формами виховання охоплено 347 дітей згаданої вище категорії, це 92% від їх загальної кількості. Лише 31 дитина перебуває в інтернатних, спеціальних, та інших державних закладах для дітей (8%).

Також однією з пріоритетних форм влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, є усиновлення, внаслідок якого вони набувають прав рідних дітей та позбуваються статусу дитини-сироти. У поточному році усиновлено 7 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Соціальні та економічні умови, що на сьогодні склалися в державі, призвели до такого явища як безпритульність і бездоглядність дітей, соціальне сирітство. Основною причиною цього явища є неспроможність сім’ї виконувати виховні функції. Асоціальна поведінка батьків, зловживання алкоголем, ухилення від виховання дітей, жорстоке поводження з дітьми призводять в кінцевому результаті до позбавлення їх батьківських прав. З метою попередження соціального сирітства забезпечується раннє виявлення дітей, які опинились у складних життєвих обставинах. Ведеться робота щодо популяризації такої тимчасової форми влаштування дітей, як патронатні сім’ї. У місті створено дві патронатні сім’ї, у яких на тимчасовому влаштуванні перебувало 9 дітей.

Вживаються заходи щодо захисту житлових прав дітей, а саме: контроль за дотриманням житлових і майнових прав дітей; участь у вирішенні питання постановки на квартирний облік та забезпеченні житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Виконання програми дасть змогу забезпечити, зокрема, оптимальне функціонування системи соціального захисту дітей у місті, здійснення комплексу заходів, спрямованих на поліпшення становища дітей, їх інтелектуального і духовного розвитку, підтримки сімей з дітьми. Також інформування громадськості з питань подолання дитячої бездоглядності і безпритульності, захисту прав дітей, у тому числі житлових, розвитку сімейних форм виховання, пропаганди здорового способу життя серед неповнолітніх тощо.

Відповідно до цієї міської Програми підтримка сімей з дітьми зазначених категорій передбачає, зокрема, виплату матеріальної допомоги, виплату допомоги випускникам загальноосвітніх навчальних закладів та підтримку обдарованих дітей. Крім того, кошти за Програмою передбачені й на підготовку і проведення святкових заходів до Дня усиновлення, Дня захисту дітей, до Новорічних та Різдвяних свят

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини