Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 17 квітня, 00:02:02

Відновне правосуддя: коли замість вироку - урок на все життя

02.12.2020   10:20Агенцiя

Підліткова самовпевненість інколи грає злий жарт з підлітками: абстрактність покарання, відсутність життєвого досвіду створюють ілюзію можливості уникнути наслідків, а як результат, отримують цілком реальне покарання та «клеймо» злочинця на все життя.

Так могла б скластись і життєва історія із 17-літнім  Олексієм (ім’я змінено з етичних міркувань) зі Сновська, якби не проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення».

Одного вечора, повертаючись додому, він вирішив, що було б не погано доїхати додому на машині, але так як власного транспорту не мав – він вирішив взяти чуже авто, яке потім збирався непомітно повернути. Заволодівши  автомобілем, він відправився в дорогу, але  залишитися непоміченим у нього не вийшло. Під час руху Олексій не впорався з керуванням та потрапив у ДТП. Побачивши серйозність пошкоджень, він вирішив залишити машину та втік.

В не меншому шоці був і власник, котрого про аварію за участю його авто, повідомили працівники поліції. Приїхавши на місце і побачивши сліди крові в авто, перше, за що взявся власник і поліцейські – це шукати водія, який, як вони думали, потребує медичної допомоги. В подальшому це зіграє свою роль в усвідомленні провини підозрюваним.

Пізніше, причетність Олексія до вчинення даного кримінального правопорушення було доведено. Його дії було кваліфіковані за частиною першою статті 289 Кримінального кодексу України, яка передбачає відповідальність у вигляді обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Оскільки потерпілий та підозрюваний були не проти взяти участь в проєкті «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» до справи вступила адвокат-медіатор Наталія Дубовик.

Наталія Дубовик вивчивши обставини справи, приступила до процесу примирення підозрюваного та потерпілого, зокрема, вона провела ряд зустрічей між ними, під час яких вони могли щиро поговорити.

«Коли я підійшов до автомобіля і побачив кров, перше, про що я подумав, що сталось з водієм, чи він живий. В той момент я не переживав за автомобіль, тож метал, що за нього турбуватись, а життя людини вартує більше. Коли мені повідомили,  що знайшли особу, яка викрала авто, мені стало легше,  і не через те, що знайшли викрадача, а через те, що з ним було все в порядку», - описує свої емоції потерпілий під час процесу медіації.

Ці слова мали на Олексія куди більший вплив, ніж можливі заходи кримінально-виховного характеру. Почувши їх, він вибачився перед потерпілим та пообіцяв в подальшому не порушувати закон, а також зазначив,  що ця ситуація стане для нього уроком на все життя. Олексій отримав шанс переосмислити скоєне та відсвяткувати своє 18-річчя в колі друзів,  а не в місцях позбавлення волі.

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини