Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 14:26:45

Новий Регламент Чернігівської міської ради для її VIII скликання затверджений

02.12.2020   08:03Агенцiя

1 грудня на пленарному засіданні сесії затвердили Регламент Чернігівської міської ради VIII скликання. Головний документ, за яким працюватиме Чернігівська міська рада.

Він передбачає: порядок діяльності Ради, скликання сесій, підготовки і розгляду нею питань, прийняття рішень Ради та з інших процедурних питань, порядок роботи сесії, порядок проведення пленарних засідань, порядок затвердження структури виконавчих та інших органів, порядок їх формування, обрання та затвердження осіб першого заступника міського голови, заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів Ради, порядок формування та організації роботи постійних комісій, тимчасових контрольних комісій та інших органів, порядок участі депутатських фракцій і груп у роботі та інші процедури, які випливають з повноважень Ради, встановлених Конституцією і законами України.

Депутати міськради під час розгляду внесли низку правок до проєкту цього рішення. Зокрема, за пропозицією постійної комісії з питань регламенту, законності, прав і свобод громадян та запобігання корупції тепер усі проєкти рішень, які включені до порядку денного сесії, не пізніше ніж за добу до дати проведення засідання постійної комісії, що проводиться першою з відповідного питання, надаватимуться на електронні адреси депутатів. Раніше вони роздруковувалися та роздавалися кожному депутату в паперовому вигляді.

Відповідні зміни стосуються також і протоколів засідань постійних комісій, що розглянули відповідне питання. Їх надаватимуть на електронні адреси депутатів не пізніше як за два дні до пленарного засідання Ради.

У той же час, проєкти рішень з невідкладних питань, що виноситимуться в день пленарного засідання Ради, надаватимуться депутатам у друкованій формі.

Нагадаємо, загальний склад Чернігівської міської ради становить 42 депутати. Для встановлення результатів голосування до загального складу Ради включається Чернігівський міський голова, якщо він бере участь у пленарному засіданні Ради, і враховується його голос.

Усі засідання Ради ведуться виключно українською мовою. Пленарні засідання, засідання постійних комісій, інших комісій та виконавчого органу Ради є відкритими, гласними і публічними, крім випадків, передбачених законами України. Гласність і публічність реалізується шляхом забезпечення вільного доступу до засідань Ради.

Право бути присутніми на засіданні може бути обмежено лише у випадках прямо передбачених законодавством. У тому числі, таке обмеження допускається по відношенню до особи, яка під час реєстрації або в ході засідання здійснила протиправні дії (чинила перешкоди у доступі до засідання іншим особам, хуліганські дії, допустила виступи та репліки без дозволу головуючого або здійснила інші дії, які грубо порушують вимоги Регламенту).

Діяльність депутатів висвітлюватиметься на офіційному вебпорталі Ради шляхом розміщення інформації про депутатську діяльність, засоби зв'язку з депутатом, даних про одержані нагороди, статистичні дані про відвідування пленарних засідань, засідань постійних і тимчасових комісій, письмові депутатські запити, подані депутатом проекти рішень, дані про членство депутата в органах, утворених Радою, перелік помічників-консультантів депутата.

Крім того, депутати періодично, але не рідше одного разу на рік, зобов'язані звітувати про свою роботу перед виборцями. Проведення звітів депутатів здійснюється орієнтовно з 1 січня по 15 березня наступного за звітним року. Звіт про діяльність на останній рік повноважень Ради проводиться не пізніше як за тридцять днів до дня проведення наступних місцевих виборів. Депутат також зобов'язаний подати завчасно письмовий звіт для його розміщення на офіційному веб-сайті, а також провести звітну зустріч із виборцями. Депутату заборонено заміняти звіти та звітні зустрічі виступами в ЗМІ, а такі виступи можуть лише доповнювати процедуру звітування.

У складі Ради функціонують наступні постійні депутатські комісії, склад яких не повинен перевищувати 7 осіб:
    з питань комунальної власності, бюджету та фінансів
    з питань соціально-економічного розвитку, підприємництва, туризму та інвестиційної діяльності
    з питань регламенту, законності, прав і свобод громадян та запобігання корупції
    з питань освіти, медицини, соціального захисту, культури, молодіжної політики та спорту
    з питань архітектури, будівництва та регулювання земельних відносин
    з питань житлово-комунального господарства, транспорту і зв´язку та енергозбереження.

Погоджувальна рада представників депутатських груп і фракцій Ради створюється як дорадчий колегіальний орган для попереднього розгляду порядку денного сесії, підготовки організаційних питань роботи Ради. До її складу входять голова та секретар Ради, голови постійних комісій, голови депутатських фракцій та груп (або представники постійних комісій, депутатських фракцій, груп). Скликає засідання Погоджувальної ради міський голова (а за його відсутності секретар Ради) не пізніше як за десять днів до дати пленарного засідання сесії Ради. У невідкладних випадках - не пізніше як за один день до пленарного засідання.

Виконавчі органи міської ради утворюються Радою для здійснення виконавчих функцій і повноважень місцевого самоврядування у межах, визначених чинним законодавством.

Кількісний склад та персональний склад виконавчого комітету Ради затверджується Радою. Кандидатури членів виконавчого комітету вносить на розгляд міський голова. До складу виконкому не можуть входити депутати Ради.

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини