Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 15:09:15

1 грудня міжнародна спільнота відзначає Всесвітній день боротьби зі СНІДом

01.12.2020   11:02Агенцiя

Проблемі поширення, профілактики та підтримки людей,що живуть із синдромом набутого імунодефіциту, медики, а також міжнародні профільні організації приділяють увагу вже протягом тридцяти років.

Мета проведення щорічної кампанії –підвищення рівня обізнаності громадськості про це небезпечне захворювання, поширення інформації серед населення щодо шляхів профілактики,діагностики та лікування ВІЛ-інфекції/СНІДу, широке пропагування необхідностітестування на ВІЛ, особливо серед осіб з підвищеним ризиком інфікування.

Ніні ВІЛ-інфекція залишається однією з основних проблемне тільки системи охорони здоров'я, а і соціального та економічного благополуччякраїн в цілому. Так, згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, хвороба вжезабрала понад 32 млн людських життів.

Втім фахівці констатують той факт, щотемпи поширення епідемії СНІДу у світі в цілому сповільнилися. За період із2000 по 2019 роки кількість нових випадків ВІЛ-інфекції зменшилася на 37%, арівень смертності, пов'язаної з ВІЛ, знизився на 45%  завдяки запровадженню антиретровірусної терапії.

На жаль, Україна посідає одне з перших місць  серед європейських країн за кількістю ВІЛ-позитивних осіб, адже щорічно в нашій державі реєструється більше 14 тисяч нових випадків захворювання. А  всього під медичним наглядом у закладах охорони здоров’я перебуває близько 140 тисяч ВІЛ-інфікованих осіб. Найвищі показники поширеності ВІЛ-інфекції зареєстровано в кількох областях України,зокрема, і на Чернігівщині.  

За інформацією КНП «Чернігівський обласний медичний центр соціально значущих та небезпечних хвороб», минулого року під наглядом медиків  в області перебувала 3891ВІЛ-інфікована особа. Водночас поширеність ВІЛ-інфекції на Чернігівщині нерівномірна,найвищі рівні захворюваності спостерігаються  у містах Прилуки та Чернігові, Козелецькому, Новгород-Сіверському, Сновському, Чернігівському районах.

Серед зареєстрованих ВІЛ-інфікованих переважаютьчоловіки, частка яких становить 64%, частка жінок становить 36%. Як середчоловіків, так і серед жінок статевий шлях інфікування  домінує і становить74%.

Шляхом парентерального введення наркотичних речовин інфікувалось 26%осіб. Відтак на сьогодні тестування на ВІЛ залишається єдиним способом дізнатися, чи є людина носієм вірусу і коли їй варто приступати до лікування цього захворювання.

Медики, що переймаються лікуванням та профілактикою імунодефіциту зазначають:ВІЛ – це інфекційна хвороба, яка розвивається в результатібагаторічного знаходження в клітинах людини вірусу імунодефіциту людини  іхарактеризується повільним пошкодженням імунної системи, що у найгіршому з випадків часто призводить до СНІДу. Джерело інфекції – ВІЛ-позитивна людина на  будь-якій стадії захворювання. Так вірус знаходиться в біологічних рідинах інфікованого організму – крові,

спермі,вагінальному секреті, молоці, лімфі. У слині, сльозах, сечі, поту, фекаліях кількістьйого незначна і недостатня для інфікування. Відтак збудник ВІЛ-інфекції потрапляє доорганізму людини через травмовану шкіру та слизові оболонки статевих органів,прямої кишки, шлунково-кишкового тракту.

Від моменту інфікування до першихклінічних проявів проходить довготривалий інкубаційний період – від 1місяця до 5 років. Втім, завдяки застосуванню високоактивних антиретровірусних препаратів тапопередженню більшості поширених опортуністичних інфекцій, вдається значно продовжити тривалість життя ВІЛ-інфікованих, підвищити його якість, а також знизитиризики передачі ВІЛ.

Отже, ВІЛ-інфекція/СНІД – це поведінкова інфекція. Тому запорука успіху – у відповідальному ставленні як для свого здоров’я, так і здоров’я оточуючих.

Прес-служба Управління охорони здоров’я Чернігівської облдержадміністрації 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини