Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 06:16:31

В Чернігові з’явилась пам’ятна дошка герою-підпільнику

26.11.2020   12:38Агенцiя

13 листопада на будинку №7 по вулиці Родімцева міста Чернігів, відкрили меморіальну дошку підпільнику часів Другої Світової війни Олександру Дмитровичу Михайленку.

Право на відкриття надали начальнику управління культури та туризму Чернігівської міської ради Олександру Шевчуку та сину підпільника – Дмитру Михайленку.

В церемонії взяли участь члени обласної ради ветеранів, родичі та жителі міста.

Михайленко Олександр Дмитрович
(1916-1985)

 
З початком окупації Чернігова Олександр Михайленко організував підпільну групу для боротьби з німецькими нацистами.

В своїй роботі підпільники особливу уваги приділяли залізниці. Вони вели розвідку в напрямку Ніжин - Чернігів, Чернігів - Гомель, Чернігів - Овруч. За період з червня по вересень 1943 р. тричі підірвали поїзди і паровози на лінії Чернігів - Ніжин, Ніжин - Бахмач - двічі і на лінії Чернігів - Гомель.
За час встановлення контактів з розвідною групою Гнєдаша підпільники Чернігова зірвали монтаж сушильного заводу, склали план німецьких укріплень на Десні, не дали можливість окупантам відродити в повному обсязі жодної фабрики, жодного заводу (вивели з ладу на час німецьку міжміську телефонну станцію).

В кінці серпня 1943 року, коли фронт наблизився до Чернігівщині, група розвідників на чолі з Кузьмою Гнєдаш перейшла в розпорядження штабу Центрального фронту, яким командував Костянтин Рокоссовський. Тоді ж на конспіративній квартирі Олександра Кириловича Кирюши по вулиці Будьонного, 2 за наказом Кіма була встановлена рація. Резидент Олександр Михайленко та радист Михайло Панфілов забезпечували її роботу. Через кожні три години в Центр надходила інформація про розташування оперативних резервів ворога, про стан оборонних рубежів, про наявність тилових баз постачання, артилерії, танків, піхоти, окопів тощо.

21 вересня 1943 року о п'ятій годині ранку Центр прийняв останні повідомлення про вступ радянських військ до Чернігова. Михайло Панфілов отримав розпорядження разом з Михайленко прибути в управління контррозвідки (Смерш) будь якої дивізії.

Підпільники під керівництвом Михайленка внесли неабиякий вклад в зруйнуванні планів ворога, а їх подвиги, любов до Вітчизни є прикладом для сьогоднішнього і майбутніх поколінь чернігівців.

Чернігівська обласна організація ветеранів України

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини