Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 07:16:33

Проведено спільну нараду правоохоронних та контролюючих органів щодо протидії незаконним порубкам лісу та тіньовому обігу деревини

19.11.2020   17:21Агенцiя

19 листопада, під головуванням керівника Чернігівської обласної прокуратури Сергія Василини, проведено спільну нараду за участі керівників правоохоронних органів та органів державного контролю області, місцевих прокурорів, які долучилися до роботи у режимі відеоконференцзв'язку.

«На обговорення винесено надзвичайно актуальне для регіону питання – протидія незаконним порубкам лісу та тіньовому обігу деревини. Умисне і систематичне знищення лісових ресурсів у державі є однією з найбільших проблем, враховуючи, що неконтрольоване вирубування лісів досягає критичного рівня» - зауважив Сергій Василина.
Очільник прокуратури відмітив, що привабливість вказаного природного ресурсу для господарюючих суб’єктів та приватних осіб, обумовлює чисельні неправомірні посягання на лісові масиви. У лісах поширені факти самовільних рубок, пошкодження та знищення лісових насаджень, крадіжок лісопродукції, незаконного зайняття земель лісового фонду. Водночас, безконтрольно функціонують лісопильні і деревообробні цехи.

Упродовж двох років поспіль самовільними порубками завдано збитків на суму 7,3 млн грн, однак належних заходів щодо їх стягнення контролюючими органами не вжито.

Ураховуючи такий стан, прокурорами започатковано практику стягнення збитків, заподіяних незаконними порубками невстановлених осіб, з постійних лісокористувачів. Така позиція обласної прокуратури підтримана Верховним Судом.

Також не є задовільними і результати роботи правоохоронних органів з виявлення, розкриття та розслідування кримінальних правопорушень у сфері незаконних порубок лісу та тіньового обігу деревини.

Тому, на нараді наголошено вимогу щодо вжиття дійсно дієвих заходів до встановлення походження вилученої продукції, місць незаконної порубки лісу та осіб, причетних до протиправної діяльності.

Своє бачення у взаємодії та вирішенні піднятих питань висловили також керівники силових відомств та органів контролю.

Підводячи підсумки, керівник обласної прокуратури відмітив, що для локалізації небезпечних процесів необхідним є вжиття узгоджених, консолідованих дій та прийняття рішень усіма правоохоронними та контролюючими відомствами.

Як результат, учасники наради визначили ряд першочергових заходів, спрямованих на попередження та протидію злочинам у сфері лісокористування.
                       
Пресслужба Чернігівської обласної прокуратури

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини