Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 19:04:46

За загиблих у жовтні Захисників Українипомолилися у Чернігові

06.11.2020   11:17Агенцiя

5 листопада, традиційно у перший четвер місяця, в Чернігові у Козацькому кафедральному соборі святої великомучениці Катерини Православної церкви України проведено панахиду за усіма воїнами, які у жовтні 2020 року загинули в боях за незалежність України.

Тетяна Миргородська, волонтерка і громадська діячка, журналістка, розповіла про загиблих Героїв:
«1) Олександр Фарина, боєць 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади. Народився 20 травня 1994 року в районі Ярмолинців на Хмельниччині, мешкав у Хмельницькому. Воював із російським агресором у 2014 року в складі 8-го окремого полку спецпризначення. Після демобілізації Олександр повернувся додому і вступив у громадське формування «Подільська Січ», щоб охороняти порядок у Хмельницькому. Також і далі займався боксом, навчав цьому молодших хлопців. Проте війна тривала, і він не зміг довго лишатися осторонь. Олександр знову пішов на передову – на цей раз із 128-ю бригадою. 20 квітня отримав численні поранення в область живота і ніг, переніс понад 20 операційних втручань. Боровся з наслідками тяжкого поранення майже пів року. 11 жовтня Олександра не стало. Поховали воїна на Алеї Слави цвинтаря в Раковому під Хмельницьким. Залишився батько.
2) Михайло Старостін «Тихий», старший сержант 36-ї окремої бригади морської піхоти ім. контрадмірала Михайла Білинського. Народився 14 червня 1990 року в селі НоворайськБериславського району Херсонської області. Із 2010 року Старостін служив у Криму. І коли почалася російська агресія, не зрадив присягу. «Позивний у нього був «Тихий». Бо Михайло ніколи ні на кого не кричав. На рейсі могло бути важко, тоді він міг спокійно з посмішкою сказати, що треба зробити», – розповідає Дмитро Глова, який виходив із Криму разом зі Старостіним. Загинув 30 жовтня близько 00:28 неподалік селища Водяне Волноваського району Донецької області. За даними волонтера Сержа Марко (Олександра Карпюка), диверсійна снайперська група противника підповзла до українських позицій і фактично впритул розстріляла «Тихого» та його побратима, сержанта Володимира Бондарюка. Ще одного бійця було поранено. Поховали Михайла Старостіна в рідному Новорайську. Залишилися мати, дружина і троє сестер.
3) Володимир Бондарюк «Піндос», сержант 36-ї окремої бригади морської піхоти ім. контрадмірала Михайла Білинського. Народився 1993 року в селі Кам’яний Міст Первомайського району Миколаївської області. Після навчального центру хлопець потрапив служити в Крим, кулеметником у гірсько-піхотний батальйон. Не зрадив присязі, після окупації вийшовши на материкову Україну. «Росіяни боялись, що хтось із нас не стримається і відкриє вогонь на ураження. Цей страх читали в їхніх очах, попри всю браваду. Наш батальйон саме повернувся з навчання. Рівень підготовки особового складу, злагодженість підрозділів, бойовий дух – все було на висоті. Але, можливо, забагато було військової бюрократії, не вистачало ініціативи й рішучості. До того ж велика кількість зрадників у вищих ешелонах командування. Поки наш батальйон тримав оборону, деякі представники вищого командування цілували триколор, стояли в черзі за москальською формою і водили кацапів у баню. Тьфу, гидота…», – пригадував Володя події весни 2014-го. 30 жовтня поблизу Водяного Волноваського району Донецької області загинув від ворожої кулі разом зі старшим сержантом Михайлом Старостіним. Поховали у Кам’яному Мості. Залишилися батьки, брат, дружина і донька».

Панахиду відправили отець Роман, настоятель Кафедрального собору святої великомучениці Катерини, та отець Микола. Вони згадали про кожного з трьох загиблих Героїв у жовтні 2020 року, які у віці 26 років, 27 років та 30 років віддали своє життя, захищаючи Український народ від російського агресора.

Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області, подякував священикам і наголосив: «У жовтні війська російського агресора всупереч «режиму тиші» й «всеохопному перемир’ю»здійснили 97 обстрілів українських позицій, їхні БПЛА 9 разів порушували лінію фронту. Крім трьох загиблих Героїв, у минулому місяці на фронті поранено 4 військовослужбовців. Така ціна нашого мирного життя, можливість зосередитися країні на боротьбі з короновірусом та іншими внутрішніми проблемами! Побажаємо пораненим успішного видужання! Вічна пам’ять загиблим Захисникам України!».

На панахиді був присутній Юрій Потійко, начальник відділу в Чернігівській області Міністерства у справах ветеранів України, учасник бойових дій в російсько-українській війні з 2014 року.

Організатори: Український інститут національної пам'яті, Чернігівська єпархія ПЦУ, Кафедральний собор святої великомучениці Катерини ПЦУ, Козацька православна громада Храму святої великомучениці Катерини за сприяння Міністерства у справах ветеранів України.

Сергій Горобець, Український інститут національної пам'яті

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.