Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 12:25:57

Робоча група з розробки проєкту Регіонального плану управління відходами Чернігівської області провела п'яте засідання

26.10.2020   10:42Агенцiя

23 жовтня в режимі онлайн відбулося п’яте засідання робочої групи з розробки проєкту Регіонального плану управління відходами Чернігівської області. Основна тема обговорення стосувалася вибору найбільш доцільного сценарію розвитку регіональної системи управління відходами.

– Серед низки екологічних проблем, які мають місце в області, особливо гостро стоїть проблема поводження з відходами, які є одним із найбільших забруднювачів навколишнього середовища та негативно впливають на всі його компоненти. Ситуація ускладнюється й тим, що зберігається значний розрив між обсягами накопичених відходів і обсягами їх знешкодження та використання – зауважила директор Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА, заступник голови робочої групи Катерина Сахневич, характеризуючи стан поводження з відходами в області.

Про заходи контролю та основні порушення у сфері поводження з відходами розповіла в.о. начальника Державної екологічної інспекції у Чернігівській області Валентина Дзюба.

Далі йшлося про реалізацію можливих сценаріїв розвитку регіональної системи управління відходами Чернігівської області, презентованих на попередньому засіданні робочої групи Національним університетом «Чернігівська політехніка».

Запропонований науковцями розподіл Чернігівщини на кластери був опрацьований органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, зауваження та пропозиції яких обговорили учасники наради.

Так, серед 24 пропозицій, що надійшли до Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА, найактуальнішими є оптимізація розміщення полігонів для зменшення витрат місцевих громад з урахуванням логістичної складової, а також гнучкість включення ОТГ до визначених кластерів, тобто можливість переходу ОТГ, розташованих на межах сценарного поділу, з одного кластеру до іншого.

Розробники Регіонального плану управління відходами найближчим часом розглянуть отримані пропозиції та зауваження від членів робочої групи та представників місцевих громад, аби врахувати інтереси і побажання усіх зацікавлених сторін.

Наразі за результатами опитувань, проведених серед місцевих органів влади, також більшістю членів робочої групи, в тому числі науковцями, підтримано четвертий сценарій, як такий, що найбільш відповідає методичним рекомендаціям Міндовкілля з розроблення регіональних планів управління відходів – за кількістю населення, обсягами утворених відходів та логістичною складовою.

Чимало зауважень і пропозицій отримано від Управління Держпраці в області, з якими можна ознайомитися за посиланням.

До речі, всі матеріали стосовно формування Регіонального плану управління відходами Чернігівської області розміщені на сайті Департаменту екології та природних ресурсів ОДА за посиланням. Усі охочі мають змогу ознайомитися з ними та долучитися до підготовки Плану.

Варто зауважити, що після завершення формування проєкту Регіонального плану управління відходами його буде направлено на погодження Міністерству захисту довкілля та природних ресурсів України і Міністерству розвитку громад та територій України, до компетенції яких належить формування та реалізація державної політики у сфері поводження з відходами. Таким чином, у разі наявності зауважень та недоліків за підсумками розгляду вказаними центральними органами виконавчої влади, Регіональний план управління відходами Чернігівської області буде доопрацьований з урахуванням інших можливих сценаріїв розвитку регіональної системи управління відходами.

Департамент екології та природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

18 квітня у Чернігові День жалоби

18 квітня у Чернігові День жалоби 09:54

Для вшанування пам'яті загиблих внаслідок ракетного обстрілу російськими військами нашого міста 17 квітня 2024 року у Чернігові 18 квітня оголошено Днем жалоби. Відповідне розпорядження підписав в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.

18 квітня: цей день в Україні і світі

18 квітня: цей день в Україні і світі 08:52

ДЕНЬ 785 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 785 RUSSIAN AGRESSION

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини