Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 00:26:24

Як зупинити розповсюдження небезпечних рослин обговорили у Чернігівській ОДА

01.10.2020   12:17Агенцiя

30 вересня заступник голови Чернігівської ОДА Олександр Савченко провів нараду щодо стану боротьби з небезпечними та шкідливими рослинами на Чернігівщині. Зокрема йшлося про амброзію та борщівник Сосновського.

З кожним роком ситуація з поширенням шкідливих бур’янів загострюється. У зв’язку зі зниженням культури землеробства, території області заполонили шкідливі рослини. Які, окрім зниження врожайності сільськогосподарських культур, подекуди викликають тяжку алергічну реакцію.

Для ефективної протидії розростанню небезпечної рослинності в області Держпродспоживслужба розробила проєкт Програми боротьби з амброзією полинолистою. За дорученням голови Чернігівської ОДА, райдержадміністрації мають скласти та затвердити місцеві Програми.

Наразі фітосанітари провели моніторинг 80% території області, під час якого визначили ареал поширення та розростання небезпечного бур’яну, а також розробили механізм його знищення. Представники Держпродспоживслужби підкреслили, що скошування недостатньо для знищення амброзії, після нього необхідно проводити обробку залишків рослин гербіцидами. У деяких випадках застосовувати дискування земельної ділянки.

– Не потрібно чекати поки нас змусять на законодавчому рівні боротися з розповсюдженням небезпечної рослинності, адже в першу чергу страждають люди й саме вони можуть зупинити поширення популяцій адвентивних видів рослин, – зазначив Олександр Савченко, та нагадав, що законодавчо упорядкування земельних ділянок покладене на їх власників, землекористувачів та орендарів.
На сьогодні в області набула поширення ще одна небезпечна рослина – борщівник Сосновського. Зважаючи на це, заступник голови облдержадміністрації рекомендував Управлінню фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби області більш активно вести роз'яснювальну роботу серед населення щодо небезпеки, яку він становить для життя і здоров’я людей.

- Згідно зі статтею 33 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та Земельного Кодексу України знищення борщівника Сосновського є компетенцією міських, селищних, сільських голів. Вони повинні вимагати від власників земельних ділянок, на яких розповсюджується шкідлива рослина, її знищення. Землевласники та землекористувачі, які не вживають заходів боротьби з бур’янами, у тому числі з борщівником, мають нести адміністративну відповідальність, - зауважив Олександр Савченко.

За результатами наради заступник голови ОДА доручив Управлінню фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби та Департаменту екології області сприяти внесенню борщівника Сосновського до переліку карантинних рослин. А також поставив задачу Службі автомобільних доріг ініціювати розширення переліку послуг, щоб мати можливість після скошування бур’яну проводити обробку території гербіцидами.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини