Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 07:27:31

28 липня – Всесвітній день боротьби із гепатитами

28.07.2020   10:15Агенцiя

Цей день вперше був проведений 2008 року за ініціативою Міжнародного альянсу по боротьбі з гепатитом. Його мета спрямована на підвищення обізнаності широких кіл громадськості про гепатити, а також на привернення уваги до проблем діагностики, профілактики і лікування цих захворювань. Крім того, йдеться і про розширення охоплення вакцинацією проти гепатиту В.

календар

календар

Загалом гепатити – це група гострих і хронічних запальних захворювань печінки різної етіології. Захворюваність гепатитом (особливо вірусним) з кожним роком невпиннозростає. Так, за даними ВООЗ, кількість хворих на хронічну форму вірусних гепатитів B та C  становить 325 млн людей у всьому світі. Відтак щорічно від цих недугів помирає 1,4 млн людей. За рівнем смертності ця інфекційна хвороба посідає друге місце після туберкульозу, а  кількість людей, інфікованих гепатитом, майже в 10 разів більша за тих, хто живе із ВІЛ-інфекцією.

Гепатит – інфекційна хвороба, що вражає печінку. Як правило, її викликають віруси. Існує 5 основних вірусів гепатитів: A, B, C, D і E.  Гепатит – глобальна проблема, адже  він може  викликати спалахи, особливо серед дітей та  підлітків, що відвідують організовані колективи. Наприклад, гепатити В і С мають хронічний перебіг у сотень мільйонів людей і можуть бути головним чинником появи  цирозу і раку печінки.

Причина зараження гепатитами А і Е – вживання забруднених харчових продуктів або води. Гепатити В, С і D передаються парентерально, тобто в результаті контактів з інфікованою кров’ю: при переливанні зараженої крові, від одного члена сім’ї іншому, від матері дитині під часпологів, при сексуальних контактах.  На жаль,  більшість інфікованих людей не підозрюють про своє захворювання. Тому на будь-якому життєвому етапі у них може розвинутися важка або смертельна форма хвороби і такі люди можуть передавати інфекцію іншим. А це  свідчить про те, що проблема профілактики, своєчасного виявлення та лікування захворювання належить до глобальних завдань сучасної медицини.
 
Лікарі наголошують – при своєчасному зверненні за медичною допомогою можна суттєво покращити якість життя  людини, що захворіла на гепатит. Головне – звертати увагу на появу перших симптомів недуги (невмотивована лихоманка,диспепсичні явища, підвищена втомлюваність, біль у правому  боці тощо) та повідомити про це свого сімейного лікаря.

Наприклад, завідувачка інфекційного відділення КНП «Чернігівська міська лікарня №2», експерт УОЗ ОДА за напрямком «інфекційні захворювання» Світлана Ворона  впевнена, що за цих умов хворобу можна подолати:«Розуміючи поширення захворюваності на різні види гепатитів в нашому регіоні, ми цій проблемі приділяємо особливу увагу. Щорічно у лікарні проходять лікування близько 50 жителів Чернігівщини.

Наприклад, з гепатитом А  2017 року ми пролікували 8 пацієнтів, гепатитом В –4, гепатитом С – 39. 2018 року  у нашому відділенні на стаціонарному лікуванні перебувало хворих на гепатит А -18 людей, В -15, С – 38. Минулого року лікування  у відділенні отримали 23 пацієнта з гепатитом А, 14 – з гепатитом В і 17 – з гепатитом С. Крім того, проходили лікування і хворі на хронічні гепатити  невірусної етіології: 2017 року -  46 жителів області, 2018 – 65, минулого року – 53 хворих. Водночас цими захворюваннями переймалися і лікарі – ендокринологи та онкологи, які  лікували ускладнення гепатитів».

Втім, медики зауважують – різного роду ускладнення гепатитів важко піддаються  лікуванню і часто призводять до смерті людей. Аби цього не сталося, необхідно  дотримуватися  вимог профілактики захворювання, серед яких особиста гігієна, вживання термічно обробленої їжі, обов’язкового миття овочів, фруктів, ягід і зелені, кип’ятіння води. Натомість головний засіб профілактики вірусного гепатиту В і D –вакцинація. Відповідно до рекомендацій ВООЗ та Календаря профілактичних щеплень усі діти грудного віку мають отримувати вакцину проти гепатиту В якомога раніше, бажано протягом 24 годин після народження. Відтак необхідно в майбутньому (у 2 і 6 місяців) ввести ще другу і третю дози для завершення серії вакцинації.
Дорослим варто вакцинуватися кожні 10 років. На жаль, нині не існує вакцини проти вірусного гепатиту С, тому рекомендовано такі засоби профілактики, як застосування бар’єрних контрацептивів, користування засобами разового (шприци, голки, крапельні системи, гінекологічні оглядові дзеркала тощо) та індивідуального (зубні щітки, леза для гоління, контактні лінзи) призначення. Звісно, що у профілактиці гепатиту С мають велике значення використання стерильного інструментарію у хірургічній, стоматологічній та  косметичній практиці.

Отже, лише за умов виваженого ставлення до власного здоров’я, обізнаності щодо шляхів передачі інфекції, стриманої статевої поведінки можна уникнути зараження гепатитом!

Прес-служба Управління охорони здоров’я Чернігівської облдержадміністрації 

 

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини