Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 14:48:39

Відзначили 30-річчя ухвалення Декларації про державний суверенітет України

17.07.2020   10:10Агенцiя

«Перший крок до незалежності України» — під такою назвою 16 липня у Чернігові в обласній державній адміністрації проведено круглий стіл з нагоди 30-річчя ухвалення Декларації про державний суверенітет України за участю громадськості та учасників боротьби за незалежність України у 1989-1992 роках.

Під час відкриття заходу заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської ОДА Ігор СЛЕЗКО наголосив: «Цей документ стверджував право української нації на самовизначення. Декларував самостійність України у вирішенні усіх питань зовнішньої і внутрішньої політики, економічного та культурного розвитку. Єдиним джерелом державної влади в Україні визнавався народ. Зрештою, документ став правовим фундаментом для Конституції та інших законів України. Фактично, саме прийняття Декларації про державний суверенітет України дало старт сучасному конституційному процесу. Але, як не прикро про це говорити через 30 років після прийняття Декларації, Україна й сьогодні вимушена боротися за свій суверенітет від російської збройної агресії».

Сергій ЧЕРНЯКОВ, модератор заходу, активний учасник боротьби за незалежність України у 1989-1992 роках, вчений секретар Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», нагадав, що у 1990 році Чернігівська крайова організація Руху та інші патріотичні організації зробили вагомий внесок на регіональному рівні у справі прийняття Декларації та підготовки до відновлення незалежності України. Серед таких акцій особливе місце займає культурологічний похід українських патріотів на теренах Чернігівщини «Дзвін-90».

Сергій БУТКО, представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області, назвав успішне прийняття Верховною Радою Декларації про державний суверенітет України у редакції патріотичної «Народної Ради» дорожньою картою відновлення незалежності України та її розвитку. Він заявив: «Чернігівщина має пишатися, що три народних депутати, уродженці нашого краю, – Левко ЛУК’ЯНЕНКО з Городнянщини, Тетяна ЯХЕЄВА з Корюківки, Сергій СЕМЕНЕЦЬ із Ічні – були ключовими співавторами цієї Декларації».

Представник Інституту національної пам’яті також привітав громаду Чернігова з важливою подією національного значення: «Символічно, що саме 16 липня 1990 року виконавчий комітет міської ради прийняв рішення перейменувати центральну площу Чернігова, що тоді носила назву на честь комуністичного діяча Куйбишева, і повернути їй історичну назву, відому з часів середньовіччя – КРАСНА площа. Так почалася декомунізація столиці древнього Сіверського краю під тиском Чернігівського Руху на чолі з Валерієм Сараною, демократичної депутатської групи в міській раді «Чернігів» і Товариства української мови ім. Тараса Шевченка».

Дмитро НИКОНЕНКО, радник голови обласної ради, за дорученням очільника представницької влади області Ігоря ВДОВЕНКА привітав учасників засідання з вікопомною датою в історії творення української держави.

Наталія БУШНІНА, представник правління Громадської організації «Єдина родина Чернігівщини», мама Захисника України, сержанта-добровольця Євгена БУШНІНА, загиблого в російсько-українській війні, відзначила історичну важливість прийняття Декларації про державний суверенітет України, наголосила на принциповій важливості захисту української мови, національно-патріотичного виховання молоді та персональній відповідальності у цій справі державницької ваги кожного керівника без огляду на посаду: «Ми всі — громадяни України!».

Сергій СОЛОМАХА, активний учасник боротьби за незалежність України у 1989-1992 роках, громадський діяч, висловив важливу думку: «Декларація, яку прийняли 16 липня 1990 року, не просто історичний документ. Це подія, з якої починалося на державному рівні відновлення незалежності України. Важливо постійно визначати, що в нашій державі вже зроблено з проголошеного, де ми пішли ще далі, а де ще відстаємо. Цей документ — мірило наших успіхів і перспектив боротьби та розвитку».

Володимир ПЕТРУШАНКО, голова Чернігівської обласної організації Народного Руху України, юрист, нагадав про внесок Руху у прийнятті цього документу в історії боротьби за незалежність України та наголосив: «Не треба постійно міняти Конституцію України. Зусилля суспільства і держави мають бути зосереджені на виконанні її норм та вимог, реалізації її положень успішними справами».

Надія ГАЛКОВСЬКА, активна учасниця боротьби за незалежність України у 1989-1992 роках, поетеса, депутат Чернігівської райради зачитала вірш, народжений під враженням історичної події – прийняття Декларації про державний суверенітет України:
«Моя Держава
Стане через рік.
Сьогодні ж – тільки
Липень дев’яностий.
Ми всі вартуємо,
Ми всі у зрості,
І дивне слово
Наш народ прорік :
СУВЕРЕНІТЕТ!».

Голова Чернігівського міського об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т.Г. Шевченка, історик Андрій ГЛУХЕНЬКИЙ та громадський діяч, поет Вячеслав ЖУРАВЕЛЬ підкреслили важливість рішучого захисту незалежності України, створення умов для її самобутнього і водночас європейського успішного розвитку.

Учасники заходу хвилиною мовчання вшанували всіх загиблих Героїв, що боролися за відновлення незалежності України, а в наш час захищають український народ від російського агресора, та поклали квіти до пам’ятного знаку «Борцям за волю України».

Сергій ГОРОБЕЦЬ, Український інститут національної пам’яті

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини