Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 02:56:18

У Чернігові кількість хворих на COVID-19 значно зростає

02.06.2020   15:20Агенцiя

Граничні межі для пом’якшення умов карантину поки не перейдені, але треба розуміти, що подальше збільшення захворюваності може поставити й таке питання. Про це говорилося 2 червня на щотижневій розширеній нараді у Чернігівській міській раді.

Динаміка по COVID-19 у Чернігові за тиждень наступна. На сьогодні в місті сумарно він був виявлений у 68 людей. З них одужали 19. У стаціонарі зараз знаходяться 13 хворих на COVID-19, більшість із них з діагнозом «пневмонія». На ШВЛ поки що нікого немає, тільки є 2 пацієнти, які отримують періодично кисень, проінформував на нараді керівник міського управління охорони здоров’я Владислав Кухар.

Але ще тиждень тому цих пацієнтів у стаціонарі було 6. Якщо говорити про інцидентність, то за позаминулий тиждень у нас було взагалі нових 7 випадків, з 22 по 28 травня – вже 14, а зараз за перші 4 дні тижня вже є 20 осіб. І на сьогоднішній день та кількість обстежень, яка проводиться, і кількість виявлених хворих говорять про те, що ми можемо й перевищити максимально допустимий бар’єр, визначений у законодавстві для пом’якшення карантину, зазначив він.

Вдома амбулаторно лікуються на сьогодні 36 людей з COVID-19. З них 8 мають симптоми у вигляді невеликого підвищення температури та легких проявів респіоаторної інфекції, і 28 безсимптомних носіїв, які були виявлені як контактні особи. Але серед них вже є 5 інфікованих на COVID-19 дітей у віці від 4 до 17 років. Поки що вони безсимптомні.

По інцидентності в нас поки що показник референтний: дозволяється до 12 хворих на 100 тис. населення, а в нас було за останній тиждень 4,96. Що стосується другого визначеного в урядовій постанові показника – завантаженості лікарень COVID-19 - тут ми теж у Чернігові поки що 13,8% при нижній межі дозволеної для пом’якшення карантину 50%. І показник охоплення тестуванням у нас порівняно з іншими дуже хороший, на сьогодні він складає 163,2 на 100 тис. населення (тобто майже 1600 ПЛР-тестів зроблено за цей період). Але це за минулий тиждень, а динаміка цих показників – тривожна, наголосив керівник профільного управління.

Разом з тим, він підкреслив, що в Чернігові у стаціонарі в пацієнтів з COVID-19 є все що потрібно, від харчування до ліків і медикаментів. Жоден з цих пацієнтів на сьогоднішній день за власний кошт цього не купує. Медичний персонал закладів теж забезпечений засобами індивідуального захисту згідно з вимогами.

Також усі медики, які брали участь у наданні медичної допомоги хворим на ковід-19, за квітень забезпечені доплатою 300% на людину. Коментуючи це, чернігівський міський голова уточнив, що кошти на це, за дозволу МОЗ, взяті з інших статей фінансування медицини. Тобто у повній мірі вони від  держави все-таки не надійшли. Він уточнив свою позицію в цьому питанні:

- Я кажу однозначно про те, що всім категоріям лікарів, мобільних бригад, які контактують з COVID-19, ми заплатимо кошти, якщо від держави цих коштів не буде. Але я не хочу спішити виплачувати з міського бюджету те, що повинна заплатити держава. Тут є робочі нюанси. Зараз ми «пересмикнули» ці кошти з інших послуг – це означає, що з’являються ризики вчасного неотримання їх іншими фахівцями. Поки що ситуація така, далі буде видно, тому спішити ми не будемо. Але ті медики, яким ми обіцяли збільшені кошти, їх отримають у будь-якому разі.

Своїх підлеглих міський голова зорієнтував на повернення до носіння масок на всіх нарадах.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини