Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 8 травня, 17:13:00

Ічня: вкрали поличку до меморіальної дошки на честь духовного лідера кримських татар

25.05.2020   12:48Агенцiя

20 травня, коли учасники меморіального заходу вшанування пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу 1944 року здійснилипокладання квітів до меморіальної дошки національного героя та духовного лідера кримських татар Номана Челебіджіхана (1885-1918 роки), яка знаходиться на фасаді будівлізалізничного вокзалу районного центру Ічня, була відсутня поличка для покладання квітів.

В лютому 2018 року її встановили якраз під меморіальною дошкою НомануЧелебіджіхану, коли з ініціативи та на підставі досліджень ГО «Українська ініціатива» відбулося офіційне відкриття цього меморіального знаку, єдиного на території материкової частини України.

Тоді у заході взяли участь представницька делегація кримськотатарського народу на чолі з Ільмі Умеровим, членом Меджлісу, та ЕмінеДжапаровою, першим заступником Міністра інформаційної політики України, Наталія Романова, заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації, представник Українського інституту національної пам’яті, місцева влада, громадськість…

КОЛИ ЗНИКЛА ПОЛИЧКА ДО МЕМОРІАЛЬНОЇ ДОШКИ?

Співорганізатор заходу 20 травня 2020 року, голова правління ГО «Українська ініціатива» Юрій Косенко поінформував нас, що ще у квітні цього року вона була цілою і на місці.

Інший співорганізатор, волонтер Євген Зінич, який проживає в м. Ічня, повідомивнам, що він спеціально наступного дня після заходу роздивився місце, де знаходилася поличка і побачив, що «слід її виривання зі стіни ще свіжий».
За словами начальника Ічнянського залізничного вокзалу Павла Карпенка, її відсутність з’ясували саме 20 травня, тобто в день проведення заходу.

ПРОБЛЕМА: ЦЕ АКТ ВАНДАЛІЗМУ ЧИ СВІДОМА ПОЛІТИЧНА ПРОВОКАЦІЯ?

На думку П. Карпенка, брутальне зривання та крадіжка простої та дешевої дерев’яної полички під меморіальною дошкою є просто «дурістю» когось із місцевих жителів під час карантину, ошалілого від неробства.
Ю. Косенко і Є. Зінич не мають уявлення хто і з якою метою міг таке зробити.

У нас відсутнє бажання висувати версії причини ганебної події.
Водночас звертаємо увагу, що це сталося якраз у час вшанування пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, здійсненого комуністичним режимом. Пам’ятаємо, що наступник СРСР – Російська Федерація вже шостий рік веде загарбницьку війну проти держави Україна, здійснює системні, зростаючі репресії проти кримськотатарського народу на території окупованого та анексованого Криму.

Саме тому важливо з’ясувати: це «простий» акт вандалізму чи свідома політична провокація агентури російського агресора.

P.s. ГО «Українська ініціатива» та волонтери з Ічні готові і вже домовляються відновити за власні кошти цю поличку, щоб вона стала ще краще і міцніше трималася.

Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області

Останні новини Чернігівщини

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима 14:01

За процесуального керівництва прокурора Чернігівської окружної прокуратури доведено вчинення суспільно-небезпечного діяння 32-річним місцевим мешканцем замаху на умисне вбивство (ч.2 ст.15, ч.1 ст. 115 КК України).

У Чернігові вшанували пам'ять жертв Другої світової війни та вклонилися перед всіма, хто боровся з нацизмом 13:59

В.о. міського голови Олександр Ломако, заступники міського голови, голова міської ради ветеранів Ірина Четвертак та громадськість, вшанували пам'ять всіх жертв Другої світової війни. Поклали квіти до пам'ятного знаку у сквері Магдебурзького права, а також стели загиблим в АТО/ООС.

 Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом

Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом 13:56

До уваги мешканців Чернігова та гостей міста! Управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв'язку міської ради інформує про те, як можна доїхати до міських кладовищ (окрім «Яцево») у поминальні дні.

Городнянські поліцейські оперативно затримали зухвалого крадія 13:51

Поліцейські ВП №3 (м. Городня) Чернігівського райуправління поліції впродовж кількох годин встановили та затримали зловмисника, який незаконно заволодів мотоциклом жителя одного з сіл Городнянської громади та в сусідньому селі викрав речі з обійстя іншої заявниці. Зловмисника затримано та поміщено до ізолятора тимчасового тримання.

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років 10:47

Україна приєдналися до європейської традиції відзначення цієї дати. Для Європи 8 травня – точка відліку закінчення війни, перемога над страшним злом нацизму, нагадування про катастрофу війни, а не про тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини