Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 02:25:50

Які особливості призову до війська на контрактну службу під час карантину

28.04.2020   12:31Агенцiя

Заходи карантину, запроваджені в країні як запобіжний захід поширенню коронавірусної інфекції COVID-19, суттєво ускладнили роботу і територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Але попри це військовослужбовці та працівники центрів, зокрема на Чернігівщині, продовжують надавати як сервісні послуги, так і проводити відбір потенційних кандидатів на військову службу за контрактом. Тільки переважно в режимі «онлайн».

— В умовах карантину територіальні центри комплектування та соціальної підтримки Чернігівської області, працюють як і більшість державних підприємств з дотриманням певних вимог безпеки як для своїх співробітників, так і відвідувачів, — розповів заступник обласного військового комісара підполковник Вадим Лільчицький. – Наразі доступ відвідувачів на територію установи мінімізовано.  Однак життя триває, у громадян виникають проблемні питання, які необхідно вирішувати. Тому керівництвом ТЦК та СП прийнято рішення надавати сервісні послуги в «онлайн» режимі. Для цього застосовується офіційна сторінка в соціальній мережі facebook, де постійно проводиться інформування населення з важливих питань. Також активно працюють наші працівники на ресепшені, які через телефонні дзвінки, поштові та електронні листи приймають звернення громадян. Вони своєчасно опрацьовуються, і кваліфіковані роз’яснення у визначені законодавством терміни надсилаються адресатам.

Найбільше людей турбують питання приписки, проведення весняного призову, проходження військової служби за контрактом, соціальні пільги, щодо оформлення пенсійних справ тощо. У разі неможливості вирішення важливих питань «онлайн», як виняток, громадяни запрошуються до центру, але з дотриманням усіх необхідних обмежень та заходів безпеки. На сьогодні, з початку введення карантину, послугами ТЦК та СП скористалися та отримали кваліфіковану допомогу понад 700 громадян.

Про особливості проведення відбору кандидатів на військову службу за контрактом розповів заступник військового комісара – начальник сектору комплектування Чернігівського обласного ТЦК та СП полковник Сергій Шатило.

— Комплектування армійських лав контрактниками в умовах збройної агресії, навіть в умовах карантину, залишається одним із пріоритетних напрямів,— зазначив Сергій Шатило. – Ми змушені були перейти на безконтактну роботу з кандидатами. Тож у першу чергу посилили агітаційну складову. Значно збільшили обсяг рекламної продукції в населених пунктах Чернігівщини. Інформацію про порядок і умови прийому на військову службу за контрактом, наші контактні дані зацікавлені люди можуть дізнатися і зі шпальт газет, інтернет-сайтів області, зокрема і сторінки ТЦК у соціальній мережі facebook. Крім того, створено «гарячі лінії»  як в обласному центрі, так і в районах, на яких чергують фахівці підрозділу рекрутингу фактично цілодобово.

Прийом кандидатів на військову службу за контрактом територіальними центрами здійснюється лише після спілкування «онлайн», уточнення їхнього стану здоров’я, роз’яснення вимог до кандидата, положень проходження служби. За необхідності вся інформація, зокрема перелік необхідних документів, кандидатам надсилається на електронну пошту або адресним листом.

Нині кандидати на службу за контрактом медичну комісію проходять індивідуально в місцевих лікарнях, а якщо це неможливо − у військовому госпіталі в Чернігові, де для цього створені відповідні умови. Водночас фахівці ТЦК уточнюють через відповідні лікарські установи та працівників національної поліції, чи перебуває кандидат на самоізоляції, обсервації тощо.

Безпосередньо в обласному територіальному центрі комплектування прийом громадян, які пройшли медкомісію з позитивним результатом та підготували необхідні документи, проводиться з дотриманням заходів безпеки, тобто перевіркою температурного режиму, зовнішнього огляду. Після перевірки документів із кандидатом проводиться співбесіда, професійний відбір, а також погоджується майбутнє місце служби – кожен сам обирає, де і за якою військовою спеціальністю він бажає служити. Після співбесіди майбутній військовий отримує особову справу і направлення до частини. Переїзд до місця служби проводиться транспортом військової частини,  або за домовленістю з органами місцевої влади. Безпосередньо перед відправкою проводиться додатковий огляд людини черговим лікарем, а після прибуття до  військової частини – поглиблений медичний огляд повторно.

— За час карантину кількість кандидатів, яких ми відправляємо до військових частин, зменшилася до 25-30 відсотків, — розповідає далі офіцер. – Справа в тому, що нині ми можемо направляти безпосередньо до військових частин тільки людей, які брали участь в АТО/ООС,  проходили військову службу, до того ж не більше п’яти років тому, та не потребують перепідготовки. Тобто йдуть служити за своєю військово-обліковою спеціальністю. Інші ж кандидати повинні пройти підготовку в навчальних центрах, набір до яких наразі призупинено. На сьогодні в нас понад сто таких осіб. Вони отримали необхідні роз’яснення і чекають завершення карантинних обмежень.

Слід зазначити, що з початку року, незважаючи на карантинні обмеження, Збройні Сили України на контрактній основі поповнили понад 200 чернігівців.

Олександр Парій, кореспондент АрміяInform

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини