Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 02:16:30

На Чернігівщині працюють над розвитком дорадчої служби для виробників у сільській місцевості

24.04.2020   14:20Агенцiя

23 квітня у Чернігові в Інституті сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН відбулася нарада щодо стану та перспектив розвитку сільськогосподарського дорадництва у Чернігівській області.

До обговорення долучився заступник голови облдержадміністрації Олександр Савченко.

- Сільськогосподарське дорадництво - це свого роду інструмент, що допомагає фермеру зробити своє господарство конкурентоспроможним та прибутковішим. Для звичайного селянина — це можливість вийти на новий рівень і започаткувати власну, навіть унікальну справу, але з порадами від кваліфікованих фахівців. А разом усе це забезпечить успішність аграрного сектору та розвиток сільської місцевості, - зазначив заступник голови ОДА.

На Чернігівщині в даній сфері працюють дві організації - Чернігівська сільськогосподарська дорадча служба, створена на базі ІСМАВ (з 2018 року), та Центр сприяння розвитку громад (з 2019-го). Обидві внесені до відповідного Реєстру та мають сертифікати на право надання дорадчих послуг. Засади їхньої діяльності визначає Закон України «Про сільськогосподарську дорадчу діяльність».

На державному рівні передбачена підтримка таких служб: компенсація з держбюджету 90% від вартості наданих послуг фермерському господарству, але не більше 10 тисяч гривень. Так, у 2018 році Чернігівській сільськогосподарській дорадчій службі компенсовано близько 60 тисяч гривень за надані консультаційні послуги фермерським господарствам області.

Слід зазначити, що кожного року дорадчими послугами на Чернігівщині користуються фермерські господарства. Затребувані теми - застосування сучасних технологій  господарювання,  бухгалтерський облік та звітність, врегулювання земельних питань, маркетинг тощо. Щоб розширити коло суб’єктів - отримувачів дорадчих послуг, після завершення карантину додатково буде проведено інформаційну кампанію на місцях щодо діючих програм підтримки сільського господарства.

На сьогодні Департамент розвитку економіки та сільського господарства ОДА працює над розробкою місцевої програми підтримки сільськогосподарського дорадництва, проєкт якої наданий науковцям ІСМАВ для внесення пропозицій.

Принагідно Олександр Савченко ознайомився з роботою Інституту, оглянувши його лабораторії та приміщення, де зберігається національна колекція корисних ґрунтових мікроорганізмів.

Довідково. Інститут сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН - провідна станова у галузі досліджень, розробки, розвитку та впровадження високоефективних біологічних засобів для сільського господарства.

Інститут є головною установою Секції науково-інноваційного розвитку АПК Чернігівської області Північного міжрегіонального наукового центру НААН. Тут розроблена і з успіхом впроваджується у виробництво низка засобів біологізації аграрних технологій. Сьогодні Інститут співпрацює з науковими установами, виробничими та комерційними організаціями України, Німеччини, Китайської Народної Республіки, Республіки Білорусь, країн Прибалтики та Узбекистану.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини