Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 02:15:15

За підсумками 1-ого кварталу 2020 року на Чернігівщині зберігається епізоотичне благополуччя

18.04.2020   10:32Агенцiя

Протягом 1 кварталу 2020 року вдалося зберегти позитивні тенденції у напрямку забезпечення епізоотичного благополуччя на території регіону.

До прикладу, епізоотична ситуація по інфекційних захворюваннях у галузі тваринництва залишається стабільною та контрольованою, і передумов до її ускладнення немає.

За словами начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрія Павлішена, таких позитивних результатів вдалося досягти завдяки здійсненню ефективної профілактичної роботи і виконанню усіх завдань, передбачених планом протиепізоотичних заходів на 2020 рік.

Протягом трьох місяців спеціалісти державної служби ветеринарної медицини області провели понад 3,5 мільйона щеплень, майже 3,5 тисячі лікувально-профілактичних обробок тварин, зареєстрували 472 потужності операторів ринку. Станом на 1 квітня територія Чернігівської області благополучна по гостроінфекційних хворобах тварин і птиці. Спеціалістами державних установ, що належать до структури Головного управління Держпродспоживслужби, проводиться значна робота щодо здійснення контролю і нагляду за особливо небезпечними заразними хворобами тварин. На сьогодні в області немає жодного неблагополучного пункту по африканській чумі свиней і по сказу. З початку 2020 року в області щеплено антирабічною вакциною понад 1270 голів великої рогатої худоби, 25936 собак та 23193 котів, 36 голів дрібної рогатої худоби та 15 коней. Не зафіксовано також жодного випадку захворювань птиці на хворобу Ньюкасла і пташиний грип. Щодо останнього, то згідно з планом протиепізоотичних заходів на 2020 рік для моніторингових досліджень на грип птиці у березні було відібрано 35 проб від диких перелітних птахів та 70 проб посліду, дослідження тривають.

 Державні ветеринарні інспектори у результаті проведеної роботи на агропродовольчих ринках за 1 квартал цього року попередили реалізацію більше ніж 4271 кг неякісної продукції тваринного і рослинного походження, у тому числі продукції птахівництва, м’яса та м’ясопродуктів з яловичини і свинини, молока та молокопродуктів. Більша частина цієї небезпечної продукції (а саме понад 2700 кг) була утилізована, а отже, не потрапила до споживачів і не завдала шкоди їхньому здоров’ю. 

В області тривала також робота по запровадженню системи НАССР - як серед операторів ринку, котрі займаються виробництвом і реалізацією продуктів харчування, так і в тих установах, де є харчоблоки, зокрема в закладах освіти (школах, дитсадках). Вона продовжується і нині, незважаючи на карантин, адже розробка документів не вимагає умов, які б могли вважатись порушенням санітарних норм і правил.

Протягом 1 кварталу у сфері здійснення державного нагляду за дотриманням законодавства про захист прав споживачів, ринкового та метрологічного нагляду відділом контролю у сфері торгівлі, робіт та послуг здійснено 59 перевірок суб’єктів господарської діяльності, перевірено товарів (робіт, послуг) на загальну суму  4562,2 тис. грн, забраковано товарів (робіт, послуг) на загальну суму  489,71 тис. грн.  За цей період відділ отримав на розгляд  85 письмових звернень, на особистому прийомі  прийнято та надано роз’яснення  72 споживачам, з урядової «гарячої лінії» та з «гарячих ліній» ОДА надійшло 20 звернень від громадян. За результатами розгляду звернень споживачам повернуто понад 57 тис. грн.

Фахівці Держпродспоживслужби також здійснювали контроль у сфері дотримання вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін у комунальній і фармацевтичній сферах, а також за цінами на послуги, які затверджують органи місцевого самоврядування. Протягом 1 кварталу  працівники Сектору контролю за регульованими цінами  здійснили 3 планові перевірки, за результатами яких суб’єкти господарювання мають повернути споживачам необґрунтовано нараховані кошти за надані послуги у сумі понад 3 млн грн.

За цей же період  було опрацьовано звіти по 111 аптечних закладах міста та області, які беруть участь в урядовій програмі «Доступні ліки». Здійснена перевірка інформації щодо обсягу реалізованих лікарських засобів, розмірів граничних оптово-відпускних цін, закупівельних та фактичних роздрібних цін, а також розмірів застосованих торговельних надбавок на ліки, які увійшли до програми реімбурсації. В середньому за місяць  перевірено  168 лікарських засобів, щодо яких зроблений аналіз дотримання вимог законодавства.

Якщо в цілому проаналізувати діяльність різних підрозділів служби від початку року, в тому числі у сфері карантину та захисту рослин, насінництва і розсадництва, державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства, юридично-правового забезпечення, варто зазначити, що фахівці виконали значний обсяг роботи, яка позитивно вплинула на загальні результати діяльності Держпродспоживслужби Чернігівщини. З-поміж іншого, вони активно займались роз’яснювальною роботою у закладах освіти, громадського харчування, спілкувалися з жителями міст і сіл.

Із середини березня, коли був запроваджений карантин, всі структурні підрозділи Держпродспоживслужби працюють у посиленому режимі. Вони постійно перевіряють діючі на території області агропродовольчі ринки, магазини, що реалізують продукти харчування та засоби гігієни, стосовно дотримання санітарних норм і правил та виконання протиепідемічних заходів, беруть участь у мобільних групах разом з правоохоронцями, контролюють проведення знезаражень у торгових приміщеннях і, крім того - якість дезінфекцій, а також перевіряють об’єкти водопостачання та водовідведення, здійснюють лабораторні дослідження показників безпечності питної води. Особлива увага приділяється населеним пунктам, які потрапили до зони ураження коронавірусною інфекцією.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини