Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 05:06:05

Працюємо над вирішенням проблем деревообробної галузі області, щоб вийти на нові якісні показники - Олександр Савченко

16.04.2020   11:18Агенцiя

Робочу зустріч з представниками лісогосподарських та деревообробних підприємств області провів заступник голови Чернігівської ОДА Олександр Савченко. Її мета — обговорити існуючі проблеми та окреслити шляхи подальшого розвитку галузі.

На переконання голови асоціації лісозаготівельних та деревообробних підприємств Чернігівської області «ЧЕРНІГІВЛІСДЕРЕВПРОМ» Валерія Лозицького, лісівників та деревообробників слід розглядати не окремо, а єдиним кластером, в якому всі учасники взаємопов’язані.

Серед найактуальніших питань він назвав неефективну цінову політику та відсутність механізму забезпечення сировиною деревообробних підприємств. Ці питання можуть бути врегульовані законом про ринок деревини, якого досі ще немає. Відтак, і деревообробний бізнес практично не розвивається, а ті підприємства, що працюють, в основному, займаються первинною обробкою деревини.

Загалом політика у цьому напрямі має бути виваженою і враховувати інтереси державних та приватних підприємств, переконані учасники заходу.

Необхідно вирішити і питання рентної плати. В ідеалі вона мала б бути гнучкою: більшою, якщо є попит на товар, і в разі його відсутності — меншою. Це особливо актуально в сьогоднішніх умовах дії карантинних заходів, коли більшість підприємств не працюють, а податки ніхто не відміняв. Якщо рентну плату можна змінити винятково через зміни у Податковому кодексі, то податок на лісові землі — місцевого значення, який можна мінізувати на конкретній території.

— Лісова галузь спільно з деревообробною займала і продовжує займати одну з ключових позицій в економіці Чернігівської області. У цій сфері зайняті понад 12 тисяч осіб, які працюють не тільки на внутрішнього, а й на закордонного споживача. Експорт деревини та виробів з неї минулого року склав близько 7% від загального експорту товарів області. Тому, зважаючи на озвучені сьогодні проблеми, облдержадміністрація не стоятиме осторонь і сприятиме найоптимальнішому їх вирішенню. Пропозиції кожного врахуються при підготовці відповідних звернень до Кабінету Міністрів України, що будуть надіслані вже найближчим часом, — зазначив Олександр Савченко..

Варто зазначити, що на період карантину внесено зміни до Податкового кодексу та інших нормативно-правових актів. Так, на цей час не нараховується та не сплачується плата за землю, встановлено мораторій на проведення перевірок тощо.

Читати також: Що змінилось в українському законодавстві для підтримки платників податків на час дії карантинних заходів

Крім того, держава надає допомогу у відшкодуванні заробітної плати на період призупинення виробництва/діяльності під час карантину. З цього питання роботодавець може звернутися за центру зайнятості за місцем реєстрації платника податку. Часткове відшкодування заробітної плати працівникам складатиме дві третини тарифної ставки (окладу) і не може перевищувати мінімальної зарплати.

Довідково. Оброблення деревини та виготовлення виробів з неї є важливою та перспективною підгалуззю переробної промисловості Чернігівщини. Вона включає в себе понад 50 підприємств (без фізичних осіб), де зайнято майже дві тисячі осіб.

За 2019 рік індекс промислової продукції на підприємствах з оброблення деревини та виготовлення виробів з неї зріс на 13,3%. Минулого року Чернігівська область експортувала деревини та виробів з деревини майже на 56 мільйонів доларів США до Китаю, Туреччини, Індії, Німеччини, Тайваню, Польщі.

Серед регіонів області за кількістю підприємств з оброблення деревини та виготовлення виробів з неї лідирує Корюківський район.
 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини