Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 23:43:51

ОТГ vs короновірус: як живуть громади Чернігівщини на карантині

07.04.2020   10:35Агенцiя

Карантинні заходи, самоізоляція, обмеження пересування, епідемія, масковий режим та апарати ШВЛ стрімко увійшли до життя кожного з нас разом із таким поняттям як «коронавірус».

Часи епідемії стали справжнім випробуванням для всіх. Але в найбільшій мірі це випробування для керівників об’єднаних територіальних громад та вміння жителів громади об’єднатися навколо боротьби із епідемією та її наслідками.

Як живуть громади Чернігівської області на карантині в огляді Чернігівського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою».

В усіх громадах введений карантин. Транспорт працює в основному для перевезень медиків та працівників, які забезпечують життєдіяльність громад. Громадяни, які повернулися з інших країн перебувають на самоізоляції.

Громади повідомляють про дезінфекцію доріг та під’їздів придбання ліків, медичних засобів та обладнання для місцевих закладів охорони здоров’я, доставляють додому продукти для людей літнього віку і соціально незахищених сімей тощо.

Практично в кожній ОТГ відкриті рахунки для збору благодійної допомоги на підтримку лікарень. Представники органів місцевого самоврядування та керівники відмовляються від премій та надбавок за інтенсивність роботи, перераховують як благодійну допомогу медзакладам одноденні заробітки або повну суму зарплати за місяць.

У Коропській селищній раді за ініціативою працівників перерахували на потреби районної лікарні одноденний заробіток. Заклик підтримали працівники інших установ і організацій ОТГ, які зібрали значну суму − 206 тисяч 927 гривень. Також з бюджету Коропської селищної ради на першочергові потреби лікарні в боротьбі із коронавірусом передали 30 тисяч гривень.

У Сосницькій громаді на березневій сесії депутати прийняли рішення про передачу 180 тисяч на рахунок Сосницької районної лікарні та 70 тисяч на КНП «Сосницький районний центр первинної медико-санітарної допомоги» на проведення заходів з запобігання та боротьбі з коронавірусною інфекцією на території громади. Також прийняли рішення про зняття премії та надбавки за інтенсивність роботи у всіх працівників апарату селищної ради. За ініціативою голови ОТГ Андрія Портного в громаді збирають гроші на придбання апарату штучної вентиляції. Станом на 6 квітня зібрали 137 тис. грн.
Як повідомив Ратан Ахмедов, Корюківський міський голова, міська рада на боротьбу з пандемією виділила 700 тисяч гривень на проведення заходів по запобіганню та боротьбі з коронавірусною інфекцією на території громади. Для допомоги лікарні у громаді створений Корюківський РГ БФ «Здоров’я», на рахунок якого небайдужі громадяни можуть перерахувати благодійну допомогу. Станом на 3 квітня надійшло 16 тис. 200 грн.

У Менській громаді на боротьбу з коронавірусом виділили 550 тисяч гривень для Менської ЦРЛ і 200 тис. грн для центру надання первинної медико-санітарної допомоги. Пізніше депутати Менської міської ради передали медичним закладам району 750 тисяч гривень за рахунок коштів, які передбачалися на виконання депутатських повноважень.

Голова Плисківської громади Марина Вірко перерахувала на потреби медицини у Борзянському районі свою зарплату за березень. Про це вона написала на своїй сторінці у Фейсбук: «Віддаю свою місячну заробітну плату за березень місяць, а це 19 000 гривень, на потреби медичних закладів Плисківської об’єднаної громади. Закликаю вас, шановні колеги, підтримати мене і також зробити Ваш внесок у лікарні, амбулаторії, пункти здоров’я та ФАПи ваших сіл, ОТГ, міст, районів, областей…»

Сергій Деденко, Семенівський міський голова, зазначив: «Тести в лікарні є. Також наша лікарня має 5 апаратів штучної вентиляції легень, один з них переносний та 4 кисневих концентратора. Крім того додатково міською радою виділено більше ніж півмільйона гривень на придбання медичного обладнання, яке допоможе боротися з епідемією».

З місцевого бюджету Гончарівської територіальної громади виділено 100 тисяч гривень для закупівлі комп’ютерного та медичного обладнання, а також 360 тисяч на апарат штучної вентиляції легень для Чернігівської районної лікарні. Для амбулаторії у Гончарівському закупили кварцеві лампи та перерахували 20 тисяч гривень на засоби індивідуального захисту медпрацівників установи, забезпечили безконтактними термометрами військові частини, які дислокуються на території громади.

Огляд сформований на основі інформації з відкритих джерел.

Чернігівський регіональний офіс Програми «U-LEAD з Європою»

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.