Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 16:42:17

Поліція закликає громадян не довіряти незнайомцям та перевіряти інформацію

07.04.2020   08:19Агенцiя

Поліцейські застерігають людей від популярної шахрайської «телефонної» схеми, якою продовжують користуватися зловмисники.

Саме «телефонні» шахрайства залишаються найбільш поширеною та ефективною (з точки зору зловмисників) схемою обману людей.

Шахраї найчастіше дзвонять пізно увечері або вночі на стаціонарний чи мобільний телефон. У більшості випадків голос чоловічий. Він лунає впевнено, навіть владно, не дає співрозмовнику отямитися і вийти зі стресової ситуації.

Незнайомець повідомляє, що син (чоловік, онук) абонента затриманий поліцією або потрапив в якусь біду (постраждав у ДТП, сам скоїв наїзд на когось і тяжко травмував, потребує негайно операції тощо). Шахрай пояснює, що для розв’язання проблеми терміново потрібно переказати гроші на рахунок або передати готівкою кур’єру.

Аферист весь час контролює психологічний стан жертви, змушує нервувати й веде діалог так, що співрозмовник погоджується допомогти родичеві.

Останнім часом нерідко зловмисники змінюють голос, представляються потерпілими родичами співрозмовників. Несхожість голосу пояснюють поганим зв’язком або своїм слабким станом (якщо розповідає, що постраждав в аварії і потребує грошей на термінову операцію).

Підсумок такої психологічної обробки завжди однаковий: співрозмовник шахрая задля «порятунку» родича переказує гроші (коли тисячі, а зрідка і сотні тисяч гривень) на банківський рахунок або віддає готівкою кур’єру.

Поліція відзначає, шо з плином часу шахраї вдосконалюють цю злочинну схему. В окремих випадках потерпілим телефонують не чоловіки, а жінки.

Саме такий факт зафіксовано цього місяця у Чернігові. До поліції із заявою звернувся 85-річний чернігівець. Його ошукали того ж дня близько опівдня. Заявнику телефонувала жінка, яка видавала себе за дочку потерпілого. Вона попросила терміново передати їй гроші нібито для вирішення якихось раптових проблем.

Довірливий чоловік передав усі свої заощадження – 5 тисяч євро та 31 тисячу гривень – невідомому чоловіку, який прийшов до дідуся додому. Потерпілий ніяк не намагався пересвідчитися, що телефонувала справді його дочка і що вона дійсно потребує допомоги.

За фактом злочину поліція відкрила кримінальне провадження за частиною 1 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство).

Поліцейські просять громадян бути обачними і перевіряти інформацію від незнайомців. Якщо вам телефонують і розповідають про якісь нещастя з вашими рідними, перш за все, слід упевнитися в правдивості повідомлення:
    одразу ж передзвоніть на номер дочки/сина. Як правило, з ними усе гаразд. Вони спокійно займаються своїми справами, а не перебувають у поліції чи лікарні;
    якщо не вдається швидко додзвонитися до рідних випитуйте у того, хто телефонує з незнайомого номера, якомога більше деталей та особистої інформації. Попросіть нібито сина/дочку назвати своє прізвище, ім’я та по-батькові, спитайте на якій машині їхав/до якої лікарні чи відділення поліції потрапив тощо. У більшості випадків злочинці не знають відповідей, а ваш номер набрали шляхом випадкового набору.
    щоб остаточно розвіяти сумніви – телефонуйте в поліцію чи лікарню, куди нібито потрапив родич. В цих установах вам точно нададуть достовірну інформацію.

Пам’ятайте: якщо незнайомець вимагає у вас терміново передати кошти – одразу телефонуйте на «102». Поліція звертається до молоді: аби убезпечити своїх старших родичів, розкажіть їм про поширені шахрайські схеми.

Сектор комунікації поліції Чернігівської області

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини