Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 06:44:36

Як діятиме місцеве самоврядування у Чернігові в період карантину

18.03.2020   10:19Агенцiя

Про те, які обмеження будуть застосовані ще і як місцеве самоврядування в Чернігові буде забезпечувати виконання своїх обов'язків в умовах карантину – тезово зі щотижневої нарада чернігівського міського голови з керівниками структурних підрозділів і комунальних підприємств міської ради 17 березня:

- У Чернігові, як і майже в усіх обласних центрах України, вжиті заходи для запобігання розповсюдженню коронавірусу. Ці заходи в першу чергу спрямовані на мінімізацію контактів і запобігання неконтрольованої, галопуючої пандемії. Ті заходи, які вживаються, є своєчасними але надзвичайно болючими. У першу чергу, для економіки. Але вони необхідні, - Владислав Атрошенко, чернігівський міський голова.

Доручення керівнику міського управління охорони здоров’я – надати перелік необхідного для закупівлі обладнання, потрібних ліків для додаткового направлення на Кабінет міністрів України.

Доручення по інших напрямках:

В органах місцевого самоврядування наскільки можливо перевести роботу в онлайн. По кожному управлінню треба подивитися на те, яка у зв’язку з особливим режимом роботи кількість людей буде необхідна і достатня безпосередньо в офісі й обмежитися цим.

- Єдиний спосіб уберегтися – це максимальна локалізація. Тільки так можливо локалізувати вогнища захворювання і отримати шанс допомогти хворим. Оскільки два тижні хвора людина ще не має симптомів і не знає що вона хвора, без ізоляції відслідкувати її контакти неможливо. Ми проходимо цей іспит уперше. Уникнути пандемії нам не вдасться, але мінімізувати першу хвилю ми повинні, - Владислав Атрошенко, чернігівський міський голова.

Очевидно, що в цей час посилиться навантаження на колл-центр і на соціальні служби. Міський голова попросив окремо запросити їх щоби подивитися, яким чином місту забезпечити продуктами харчування і відповідним доглядом усіх, хто є підопічним соціальних служб. Можливо, перелік таких людей суттєво збільшиться.

Заробітні плати – буде перерозподіл з людей, у яких зменшиться навантаження, на тих, у кого воно збільшиться. Також будуть знаходити інструменти для збільшення зарплат лікарям, які будуть контактувати з небезпечною хворобою.

Управлінню економіки разом з управлінням фінансів доручено зробити обрахунок недонадходжень по всіх видах місцевих податків з розрахунку на місяць, враховуючи ситуацію.

- Сьогодні ми не знаємо і не можемо прогнозувати загального терміну карантину. Хотілось би вірити, що ми за два місяці впораємося. Тому нам треба прогнози недоотримання місцевих податків і того, які будуть вжиті компенсаторні заходи з боку держави. Тому я би зараз призупинив усі закупівлі по бюджету розвитку, усю закупівлю за бюджетні кошти обладнання, окрім медичного. І очевидно, що ми публічно повинні будемо про це повідомити представників бізнесу, - Владислав Атрошенко, чернігівський міський голова.

У закритому режимі міська влада опрацьовуватиме також вірогідність ланцюгової реакції неплатежів. Адже, якщо люди підуть за свій рахунок по домівках – їм не буде взагалі чим сплачувати ні за що.

- По кожному управлінню, як це не боляче – я жду пропозиції по мінімізації видатків, - Владислав Атрошенко, чернігівський міський голова.

Місто зараз економічно знаходитиметься в режимі надзвичайного стану. Міський голова висловив надію, що державою буде напрацьований механізм компенсаторних заходів. Якщо їх не буде – місцеве самоврядування повинне за рахунок зменшення видатків розвитку, зменшення всіх витрат має забезпечити життєдіяльність міста самостійно.

- Потім, коли усе це закінчиться, ми скоригуємо у зворотній бік. Але якщо і буде в нас таке щастя – це вже за результатами третього кварталу, - Владислав Атрошенко, чернігівський міський голова.

Освіта у місті переходить на дистанційне навчання. Місцеве телебачення буде долучене до процесу освіти – надасть студію та ефірний час по декілька годин на день. Особлива увага - на випускні класи, де здача ЗНО.

Щодо координації з правоохоронними структурами: потрібна більш серйозна координація, для протидії можливим викликам по захисту майна.

Щодо транспорту. У якості рекомендації - по великих підприємствах потрібно робити розвозку для працівників і доставляти на підприємство своїх. А громадський транспорт працюватиме чи ні – поки що це позиція дискусійна.

- Ситуація складна надзвичайно, тому що вона непрогнозована: постійно змінюється, кожні 2 години нові вводні. Але однозначно потрібно мінімізувати контакти і однозначно - дуже обережно коригувати бюджет, щоби ми своїми силами закінчили рік. Тому що казначейських позичок немає, з підтримкою держави буде незрозуміло як, - наголосив міський голова. – Тому нам треба робити прогнози, які роботи і напрямки зупиняти. Можливо, ми підемо й на те, що частину своїх людей відправимо у відпустки. Найскладніше в тому, що зараз немає розуміння термінів карантину. Якщо три тижні або місяць – це одне, якщо кілька місяців – ситуація зовсім інша. Але це покаже тільки час.

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.