Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 07:11:09

Ніжин: щотижнева оперативна нарада при міському голові

17.03.2020   09:55Агенцiя

16 березня відбулась щотижнева оперативна нарада під головуванням міського голови Анатолія Лінника.

На період карантинного режиму змінений формат наради, щоб мінімізувати перебування великої кількості людей.

У нараді взяли участь секретар міської ради Валерій Салогуб, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Ігор Алєксєєнко, керуючий справами виконавчого комітету Сергій Колесник, радник міського голови Сергій Осадчий, начальник відділу з питань діловодства та роботи із зверненнями громадян  Світлана Остапенко, генеральний директор КНП «Ніжинської центральної міської лікарні ім. М. Галицького» Олександр Костирко, головний лікар КНП «Ніжинський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Оксана Калініченко та ЗМІ.

"Важливим питанням, яке турбує всю громаду –  є питання готовності центральної міської лікарні до надання медичної допомоги під час виявлення можливого захворювання на коронавірус", – зазначив міський голова Анатолій Лінник.

Олександр Костирко надав оперативну інформацію по коронавірусу в межах України. Зауважив, що ВООЗ закликає країни прийняти чотирьохсторонню стратегію. По-перше, готуватися та бути готовим; по-друге, виявляти, запобігати та лікувати; по-третє, діагностувати і ізолювати якомога більше випадків; по-четверте, інновації та покращення (знаходити нові способи запобігання інфекції).

Наголосив, що 80% випадків проходять в легкій та безсимптомній формі, 15% хворих потребують кисневого підтримання і 5% критичних випадків. Закликав не панікувати і дотримуватися норм профілактики.

У своєму виступі звернув увагу на рекомендації для роботодавців щодо прибирання приміщень та робочих поверхонь, обробляти руки дезінфікуючими засобами, краще відтермінувати всі заплановані відрядження, у разі виявлення хворого працівника на ГРВІ направити його додому та до сімейного лікаря.

Надав рекомендації для громадян:

Часто мити руки та обробляти дезинфікуючими засобами; під час кашлю прикривати рот і ніс хустинкою; уникати тісного контакту, хто має гарячку та кашель; якщо маєте підвищену температуру, кашель й утруднення дихання - звертайтеся до лікаря; не споживайте сирих та термічно необроблених продуктів тваринного походження; не контактуйте з хворим, у якого виявлено коронавірус.

Олександр Михайлович повідомив, що за минулий тиждень захворіло 249 громадян, що на 80 чоловік менше від попереднього періоду, на ГРИП за минулий тиждень не зафіксовано випадків.

Головний лікар повідомив, що на території лікарні суворо дотримуються карантинних заходів, обмежили відвідування хворих та принесення речей. Всі речі передаються через медичного працівника. Медичний персонал дотримується масочного режиму.

Міський голова Анатолій Лінник звернув увагу доповідача на оснащення лікарні, чи є апарати ШВЛ. Доручив головному лікарю прорахувати кошти на придбання додаткового обладнання для невідкладного реагування при можливому виявленні коронавірусу.

Наразі у міській лікарні є: 9 апаратів ШВЛ та ще один апарат надійте протягом тижня, 10 апаратів кисневих концентратів,  (один апарат ШВЛ коштує 316 тис.; маска одноразового використання – 200 штук; маска марлева багаторазового використання – 220 шт.; респіратори протиепідемічні – 149 шт.; окуляри захисні – 15 шт.; костюми протиепідемічні багаторазового використання – 19 шт.; костюми одноразового використання – 15 шт., в тому числі проводиться закупівля додаткових 50 шт. та інші засоби індивідуального та деззасобів захисту; два боксовані приміщення на 11 ліжок. Проводиться допорогова закупівля на придбання ліжок лікрняних – 40 шт. (для кардіологічного відділення – 20 шт. та терапевтичного відділень 20 шт.). У разі великої кількості хворих на коронавірус додатково буде оснащено ЛОР відділення на 45 ліжок.

Очільник міста звернув увагу на дотриманні масочного режиму та використанні засобів індивідуального захисту медичним персоналом.

Головний лікар рекомендує використовувати марлеві маски багаторазового використання. Дані маски легко можна зробити в домашніх умовах: ширина маски від 13-15 см., довжина – 18-20 см. І складається вона із 8-10 шарів марлі. Її можна обробляти деззасобами, прати та прасувати праскою. А під час перебування в громадському місті можна використовувати одноразову маску, яку потім можна викинути в урну для сміття, вона не потребує утилізації, оскільки вірус не стійкий  у зовнішньому середовищі.

Головний лікар КНП «Ніжинський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Оксана Калініченко проінформувала, що первинна медицина забезпечена засобами індивідуального захисту, одноразовими медичними матеріалами, костюмами біозахисними у кількості 10 шт., рукавичками оглядовими, бахілами.

При амбулаторії №9 працює кабінет невідкладної допомоги, де кожен громадянин в амбулаторних умовах може звернутися за допомогою в приміщенні колишньої поліклініки, за адресою Успенська,2, з 08-00 до 20-00 год., крім неділі.

Міський голова Анатолій Лінник наголосив, що у зв’язку з особливостями поширення коронавірусу потрібно звернути особливу увагу на людей літного віку, оскільки вони найбільш уразливі до даного вірусу. Доручив заступнику міського голови Ігорю Алєксєєнку посилити роботу територіального центру щодо обслуговування літніх людей та забезпечення їх ліками та продуктами харчування.

Заступник міського голови Ігор Алєксєєнко доповів, що вже територіальним центром вивчаються потреби одиноких літніх людей для забезпечення їх необхідним. А також наголосив на недопустимості перебування дітей в закладах освіти та неухильного дотримання карантинного режиму. Зараз розглядається можливість дистанційного виконання посадових обов’язків вчителями, щоб мінімізувати кількість людей в одній установі.

Очільник міста наголосив, що не потрібно проводити педагогічних нарад, а проводити наради за допомогою засобів комунікацій, в тому числі впровадити дистанційне навчання для учнів та контроль за виконанням завдань.

Анатолій Валерійович закликав всіх суб’єктів господарювання максимально враховувати ситуацію з розповсюдженням вірусу. «В пріоритеті життя і здоров’я людей, прошу з розумінням відноситися до ситуації», - наголосив міський голова.

Підводячи підсумки наради очільник міста наголосив, що міська лікарня підготовлена до прийому ймовірних хворих та міська рада має фінансові можливості до додаткових витрат на придбання медичного обладнання.

Міський голова Анатолій Лінник повідомив, що о 15-00 год. відбудеться засідання позачергової сесії щодо депутатського звернення до Президента України та Верховної ради України щодо останнього етапу мінських переговорів. А також буде розглянуто питання перерозподілу коштів в межах затвердженого бюджету з метою виділення додаткових лімітів асигнувань на заходи по боротьбі з коронавірусом.

Відділ інформаційно-аналітичної роботи та комунікацій з громадськістю виконавчого комітету Ніжинської міської ради

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини