Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 16:20:14

До Чернігівського міського центру зайнятості у 2019 році звернулося 10,8 тисяч осіб

13.02.2020   07:47Агенцiя

Упродовж 2019 року за участю Чернігівського міського центру зайнятості 7043 особи знайшли нову роботу. Поруч з цим, від роботодавців було заявлено 9824 пропозиції.

Загалом послугами центру скористалися 10,8 тис. осіб. Про це мова йшла на розширеній нараді в міській раді 11 лютого під час доповіді керівниці міського центру зайнятості Світлани Серб.

За її словами, у ТОП-10 найчастіше затребуваних професій входять: водії, продавці, кухарі, електромонтери, будівельники, бухгалтери/економісти, інженери, менеджери зі збуту, швачки, слюсарі. Середній розмір запропонованої зарплати в актуальних вакансіях, на жаль, залишається низьким – 6212 грн. Лише у 4% вакансій вона більше 10 тис.грн. А в професій, які не потребують спеціальної підготовки - ледь більше 5 тис.грн.

Світлана Серб також зауважила, що основна причина зміни робочого місця – невдоволеність зарплатою. Тож ситуація на ринку праці призводить до мобільності працівників, і можливості змінювати не тільки роботодавців, а й сферу діяльності.

На ринку праці має місце професійний дисбаланс, що суттєво впливає на рівень комплектування вакансій. Понад 60% безробітних – працівники з вищою освітою, які займалися інтелектуальною працею. Але більше половини вакансій – це місця, які потребують робочих рук, тобто робітничі спеціальності.

Начальниця міського центру зайнятості також повідомила, що наразі на обліку перебуває 1959 безробітних і є 600 вакансій. Тобто на одну вакансію претендує троє безробітних.

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко попросив пояснити: яка причина такого співвідношення, адже пропозиції є, але попит не задовольняється, і що робиться для того, щоб задовольняти ці потреби.

Як зазначила Світлана Серб, не завжди роботодавців влаштовує якість запропонованої робочої сили, яка стоїть на обліку у центрі зайнятості.

- Якщо потрібний, наприклад, бухгалтер, то дійсно є працівники з вищою бухгалтерською освітою, але вони вже не мають того досвіду, знань сучасних програм, яких потребує роботодавець, - пояснила вона.

Чернігівський міський центр зайнятості має цілий ряд сучасних навчальних, компенсаційних та інформаційних програм, які сприяють працевлаштуванню. Для того, щоб попит задовольнявся, центром зайнятості проводиться перенавчання безробітних під замовлення роботодавця. Але не завжди люди, які мають вищу освіту, бажають перенавчатися на робітничу професію.

- У нас тільки начальники і фахівці мають пропозиції: три особи на одну вакансію, а по решті всіх робітничих професій є значна перевага вакансій над безробітними, - прокоментував чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

За словами доповідачки, 80% зареєстрованих безробітних отримують допомогу по безробіттю: максимальна – 8408 грн, мінімальна – 610 грн. Одноразову виплату допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності отримали 13 безробітних, на загальну суму – 575,9 тис.грн.

Крім того, у місті, як додаткова соціальна підтримка для безробітних і дієвий інструмент їх повернення до продуктивної зайнятості, організовуються громадські роботи. Загалом минулого року до громадських робіт було залучено 1295 осіб. Вони здійснювали: благоустрій територій міста, надання соціально-побутових послуг сім'ям загиблих учасників бойових дій, соціальне обслуговування осіб з інвалідністю, інформування населення про порядок отримання житлових субсидій (роботи з документацією). На оплату такої праці (на засадах співфінансування з Чернігівською міською радою) спрямовано 1,9 млн грн.

Для того, щоб безробітним спростити механізм пошуку роботи, Центром зайнятості вдосконалюються онлайн-сервіси. Зокрема, працює онлайн-карта вакансій міста, яка щоденно наповнюється новими пропозиціями.

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини