Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 09:17:48

Кардіохірург Ігор Венгер: більше двох сотень врятованих життів за рік

10.02.2020   09:56Агенцiя

Сьомого лютого кардіохірургічне відділення Чернігівської міської лікарні №2 підсумувало рік свого існування.

Напередодні знакової події поговорили із завідувачем кардіохірургічного відділення Чернігівської міської лікарні №2, головним позаштатним кардіохірургом Управління охорони здоров’я Чернігівської обласної держадміністрації Ігорем Венгером.

− Ігоре Васильовичу, минув рік. Скільком пацієнтам за цей час вдалося надати якісну медичну допомогу?

− Ми прооперували 220 пацієнтів. Насправді ж операцій значно більше, тому що багатьом було виконано їх декілька.

− Які оперативні втручання були переважаючими?

− Переважна більшість – це операції з приводу шунтування коронарних артерій. Таке втручання показане, наприклад, при ішемічній хворобі серця –  захворюванні, яке виникає внаслідок абсолютного або відносного порушення кровопостачання міокарду через ураження коронарних артерій серця. Коронарні судини – кровоносні судини, що безпосередньо живлять серцевий м’яз.

− На яку кількість ліжок розраховане кардіохірургічне відділення?

− Відділення розраховане на 15 ліжок. Проте кількість хворих і потреба в операціях значно більша.

− А скільки осіб забезпечують повноцінну роботу кардіохірургічного відділення? 

− На даний момент у складі відділення працюють три кардіохірурги: завідувач відділення та два лікарі-ординатори. Наразі в нас проходить інтернатуру молодий спеціаліст, який після закінчення ординатури і проходження спеціалізації теж буде працювати в нас. Хотів би відмітити ефективну та високофахову роботу сестринського медичного персоналу, які спільно з лікарями-кардіохірургами забезпечують злагоджену роботу кардіохірургічного відділення. У відділенні працює вісім медичних сестер.

− Яким обладнанням поповнилось кардіохірургічне відділення за цей рік? 

− Цей рік був для нас досить продуктивним. Завдяки допомозі адміністрації Чернігівської міської лікарні №2 було придбано досить дороговартісний апарат ультразвукової діагностики із черезстравохідним датчиком. Він дозволив виконувати операції на  високому якісному рівні. Також було придбано торакоскопічну стійку із необхідним інструментарієм, який надає можливість виконувати операції на серці крізь невеличкі розрізи. На 2020-й рік заплановано проходження лікарями відповідного стажування, що дозволить нам у подальшому надавати більш якісну й на високому рівні мініінвазивну кардіохірургічну допомогу. Хоча вже напрацювання є. За минулий рік було виконано п’ять мініінвазивних операцій із протезування аортального клапана. Всі операції пройшли вдало, вони мають позитивно виражений косметичний ефект.

− Якою, на Вашу думку, була найскладніша операція?

− На базі нашого відділення в Чернігівській міській лікарні №2 оперують всю серцеву патологію. За винятком одиниць – як-от пересадки серця, яка потребує високоточного обладнання, ряду трансплантантуючих операцій, наприклад, операції Росса. Операції, які виконуються в умовах кардіохірургічного  відділення, – досить складні. Скажу, що такі операції виконуються не в кожному кардіоцентрі України. Серед наших напрацювань – операції Бенталла, Девіда, Якуба, при гіпертрофічній кардіоміопатії, де використовується процедура Морроу, складні реконструктивні операції на серці, які потребують не лише обладнання та навичок, а і злагодженої роботи всієї команди. Тому виділити із цього широкого переліку якусь одну – це було б не зовсім коректно. Досить технічно складна операція може пройти інколи так, що ти навіть відчуваєш професійне задоволення від того, що все пройшло так злагоджено. А іноді досить проста в технічному виконанні операція може бути вкрай виснажливою. Адже в першу чергу все залежить від стану пацієнта, в якому він поступив на операцію. Коли пацієнт надходить в термінальному стані, – коли всі життєві резерви майже вичерпані, – таким пацієнтам виконувати операції складно. У них досить важкий післяопераційний період. Щодо мене, то саме такі пацієнти найбільше й закарбовуються в моїй пам’яті.

− Які плани на майбутнє?

− Ми не стоїмо на місті. Ми постійно вдосконалюємо свої навички й опановуємо новітні методики надання кардіохірургічної допомоги, які існують у світі, і намагаємося всіляко їх започатковувати в нашому відділенні. Наші лікарі – постійні учасники профільних освітніх заходів. У прийдешньому році ми ставимо на меті вдосконалення мініінвазивної кардіохірургії.

− Що б Ви побажали читачеві?

− Бажаю, щоб люди не ставали пацієнтами. Для цього треба вести здоровий спосіб життя, не палити, не вживати безмірно алкоголь, жити в мирі із собою. Ці прості істини прописані в Біблії й не треба вигадувати чогось нового. Повірте, якщо дотримуватись цих рекомендацій, то кількість пацієнтів значно зменшиться. Проте, якщо так станеться, що доля піднесе вам випробування, то ми, лікарі, прикладемо максимум зусиль, щоби поставити таку людину на ноги. Будьте здорові!

Пресслужба КНП "Чернігівська міська лікарня №2" ЧМР
 

Останні новини Чернігівщини

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

Прокуратура на захисті інтересів держави у сфері охорони і збереження територій та об’єктів природно-заповідного фонду в умовах воєнного стану 17:11

Козелецькою окружною прокуратурою встановлено порушення інтересів держави під час використання земель природно-заповідного та лісового фондів, а саме земель регіонального ландшафтного парку «Міжрічинський», який є одним із найбільших природних парків України за площею – майже 79 тис. га та розташований на півночі країни між річками Дніпром та Десною на території Чернігівської області.

Ритм сучасності — проєкт “Jazz-Куліса” 17:07

13 квітня 2024 року бенд “BissQuit” знову зустрівся з шанувальниками джазу в межах проєкту “Jazz-Куліса”. В єдиному творчому просторі — на сцені Чернігівського обласного філармонійного центру — музиканти і глядачі разом поринули в атмосферу музики, що вивільняє зазвичай втаємничені емоції в кожного причетного до неї.

Презентація монографій, присвячених історії Батурина і Глухова 16:47

11 квітня у читальному залі Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових у межах чергового засідання клубу «Краєзнавець» відбулася презентація монографій, присвячених історії двох столиць часів Гетьманщини – Батурина і Глухова.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини