Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 12:39:54

Об'єднуємо зусилля задля збереження лісів Чернігівщини

08.02.2020   12:43Агенцiя

7 лютого голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко провів перше засідання обласного штабу з координації роботи з протидії незаконним рубкам лісів та діяльності нелегальних деревообробних пунктів на території області.

Організація штабу стала логічним продовженням рішень колегії ОДА, яка відбулася 30 січня.

– Ми зробили відкритий анонс і запросили до роботи всіх бажаючих – громадськість та активістів, щоб разом протидіяти нелегальним рубкам лісів та прихованим деревообробним пунктам. Лише у такій тісній та прозорій співпраці можна кардинально змінити ситуацію у сфері лісництва Чернігівщини, – зазначив Андрій Прокопенко.

Визначено три пріоритетні напрямки роботи штабу:
стовідсоткове забезпечення підключення до системи електронного обліку лісозаготівельних підприємств області;
протидія нелегальним рубкам, для цього відпрацьовується взаємодія правоохоронців, екоінспекції та громадськості;
виявлення незаконних деревообробних пунктів, притягнення правопорушників до відповідальності.

– Завдяки нашій чіткій позиції наразі бачимо значні позитивні зрушення в запровадженні електронного обліку деревини. КП «Чернігівоблагроліс» уже уклало договори на закупівлю обладнання та програмного забезпечення з ДП «Лісогосподарський інноваційно-аналітичний центр» для 17 агролісгоспів. Закуплені прилади для біркування, 52 тисячі бірок, мобільні телефони, термопапір тощо. Провели навчання персоналу. Окрім Козелецького агролісгоспу, всі філії вже почали відпускати деревину в електронному вигляді. Через тиждень система запрацює на повну. Плануємо виїхати у районні лісництва, щоб побачити, як це працює, – зауважив голова ОДА.

Суттєву перепону для виведення заготівлі лісу в законодавче русло становлять безгосподарські ділянки, що раніше належали сільськогосподарським підприємствам. До прикладу, в Корюківському районі – 1860 гектарів, Козелецькому – 198, Срібнянському – 266, Чернігівському – 95, Бахмацькому – 1000 гектарів. Такі лісові масиви найбільше піддаються безконтрольним вирубкам. Щоб припинити незаконні вирубки, на сесію обласної ради буде винесено питання про передачу лісів з невизначеним статусом у комунальну власність.

– Будемо приймати обласну Програму охорони лісів та водних об`єктів Чернігівської області. Проєкт документу вже є. Доопрацюємо з урахуванням ідей та пропозицій від громадськості, депутатів та подамо на найближчу сесію обласної ради,  – повідомив Андрій Прокопенко. – Впевнений, що всі фракції підтримають це рішення задля збереження лісів.

За словами в.о. начальника Державної екоінспекції в області Валентини Дзюби, завдяки громадським активістам у 2019 році на території області виявлено 13 незаконних вирубок. Сума збитків склала близько 6 мільйонів гривень. Усі матеріали передані до правоохоронних органів.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.