Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 02:57:00

Озерянська громада: перші кроки у 2020 році з новими викликами

06.02.2020   12:02Агенцiя

Озерянська об’єднана територіальна громада була створена у 2019 році, об’єднавчі процеси тут тривали впродовж 2017-2018 років. Об’єднанню передували палкі дискусії та суперечки, громада пройшла непростий шлях. Але вистояла, й у червні 2019 року тут пройшли перші вибори.

У становленні та розвитку Озерянській громаді системно допомагають експерти Чернігівського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою».

Днями відбулася виїзна консультація Ірини Кудрик, директорки Чернігівського РО, та Олександра Мельника, радника з муніципальних фінансів та управління Чернігівського РО, до Озерянської ОТГ.

Під час консультації експерти спільно з представниками громади проаналізували організацію роботи ради, її виконавчих органів, надали роз‘яснення щодо ефективного виконання бюджету, належного управління закладами та установамиосвіти, соціального захисту, які громада нещодавно прийняла в комунальну власність.

«Після перших виборів у червні півроку працювали без реальних повноважень і ресурсів. Нарешті з 1 січня 2020 року Озерянська громада отримала реальні інструменти для організації життєвого простору своїх мешканців.

До бюджету громади почали надходити додатко віподатки та гарантовані державні трансферти», - розповіла Ірина Кудрик. І додала, щоперші шість місяців громада не чекала настання прямих бюджетних відносин, а працювала на перспективу. Озерянська громада провела інвентаризацію майна та ресурсів на своїй територій, впорядкувала установчі документи, почала формувати спроможну освітню мережу.

У січні Озерянська сільська рада прийняла в комунальну власність з району 4 загальноосвітніх заклади та створила орган управління освітою.

Як розповів Сергій Дмитренко, Озерянський сільський голова, цей же підрозділ організовує роботу закладів культури в громаді.
Свого часу експерти Чернігівського РО рекомендували впорядкувати мережу всіх закладів культури в громаді. Представники громади дослухалися порад та створили комунальний Центр культури і дозвілля, який об‘єднав клуби та бібліотеки в ОТГ.

Сільська рада створила комунальний Центр надання соціальних послуг для одиноких непрацездатних громадян. Звернувшись до Центру, літні люди мають можливість перебувати на стаціонарі або соціальний працівник приходить додому. Крім того, у стаціонарному відділенні соціальні послуги отримують старші люди з Варвинської ОТГ та із сусідніх сіл, якіще не увійшли до ОТГ.

Керівник громади Сергій Дмитренко розповів, щойого команда постійно працює над пошуком можливостей для покращення якості послуг та додаткових джерел доходів.
Постійно ведеться діалог із платниками податків щодо податкових надходжень та легалізації доходів, проводять інвентаризацію землі, чекаютьпередачі державою земель сільськогосподарського призначення.

Громада уклала угоду про профільне навчання для молоді спеціалістами з сусідньої Полтавської області. Викладачі Лохвицького навчального комбінату приїздять в Озеряни вчити старшокласників кермуванню транспортними засобами.

Сьогодні вже є плани на відновлення і розвиток інфраструктури в громаді. На думку експертів Чернігівського РО, для Озерянської громади сьогодні є дуже важливим діалогі з сусідніми селами для розширення меж громади і підсилення її спроможності.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевомурівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» підтримуєдецентралізацію та регіональнуполітику в Україні, реалізується за участі ряду донорів та спільно фінансується Європейським Союзом та його державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини