Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 20:58:30

ЦНАП Чернігова - п'ятий в Україні по кількості послуг за день

23.01.2020   14:26Агенцiя

Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП) міста Чернігова - п'ятий в Україні по кількості наданих послуг. У середньому за один робочий день тут надається понад 1600 послуг, тобто щомісяця надходить понад 42000 звернень.

Центр надання адміністративних послуг як постійно діюча установа Чернігівської міської ради був створений у 2012 році. Зараз через нього можна отримати 221 адміністративну послугу. З них 80 послуг (36%) надаються Чернігівською міською радою та її виконавчими органами, 32 (15%) - департаментами та управліннями Чернігівської облдержадміністрації та 109 (49 %) - територіальними органами центральних органів виконавчої влади. ЦНАП Чернігова є найбільш потужним серед аналогічних центрів нашої області та виконує функції регіонального для всіх її мешканців.

З квітня 2019 року в Центрі розпочали надавати адміністративні послуги у сфері державної реєстрації актів цивільного стану: державної реєстрації шлюбу; розірвання шлюбу за спільною заявою подружжя, яке не має дітей; зміни імені; внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання; державна реєстрація народження; державна реєстрація смерті.

У липні ж запроваджений новий сервіс, який надає можливість будь-якому громадянину отримати пакет адміністративних послуг від різних відомств через єдиний контакт. Це послуги за життєвими обставинами: «Народження дитини», «Зміна імені», «Втрата близької людини». Тобто люди мають реальну можливість значно скоротити витрати часу та коштів для оформлення відповідних документів.

З метою кардинального змінення порядку та правил при організації надання послуг із реєстрації місця проживання розроблена власна робоча версія реєстру територіальної громади міста Чернігова на базі серверної програми АСКОД, що має всі необхідні технічні можливості для інтеграцій з Єдиним демографічним реєстром та реєстром виборців.

Завдяки новаціям у ЦНАП м.Чернігова, на відміну від більшості міст обласного підпорядкування України, послуга з реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання фізичних осіб надається невідкладно - в момент звернення за 10-30 хвилин.

Крім того, при необхідності надаються адміністративні послуги, шляхом виїзного обслуговування, зокрема, коли суб'єктом звернення є особа з інвалідністю. Необхідний пакет документів оформлюється за місцем перебування - на дому, у лікарнях, тощо. Це робиться за допомогою комплекту сучасної портативної техніки «Мобільний кейс».

Для оперативності та спрощення процедури отримання інформації з червня також запроваджена послуга для нотаріусів - «Отримання інформації з метою вчинення нотаріальних дій» із реєстру територіальної громади міста Чернігова в електронному вигляді.

Завдяки співпраці управління адміністративних послуг міської ради та Чернігівської філії Державного підприємства «Національні інформаційні системи» державними реєстраторами управління в пілотному режимі реалізовано розгляд онлайн-заяв та прийняття рішень про відкриття, зміни і припинення ФОП та державну реєстрацію ТОВ, які діють за модельними статутами в межах області. За 10 місяців 2019 року опрацьовано 1028 електронних заяв.

Управління адміністративних послуг є учасником інфо-сервісу Start Business Challenge, який надає покрокові інструкції з детальною інформацією про дозвільні документи, що необхідні для реєстрації бізнесу.

Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, окрім облдержадміністрації також залучено управління адмінпослуг міськради до реалізації пілотного проекту щодо функціонування мережі центрів підтримки підприємництва на регіональному та місцевому рівні. Основним завданням ЦПП є надання інформаційної та консультаційної підтримки суб’єктам підприємництва з метою вирішення проблеми низької доступності об’єктів інфраструктури та інформації, необхідної для забезпечення розвитку суб’єктів малого і середнього підприємництва, зокрема суб’єктів мікропідприємництва, а також осіб, які планують започаткувати власну справу, на місцевому рівні.

***
На сьогодні, якщо порівнювати кількість звернень, то найбільш затребуваною послугою чернігівського ЦНАПу є реєстрація місця проживання. Нерідко той чи інший чернігівець звертається за нею по кілька разів на рік. Масовими є й звернення, наприклад, для реєстрації майнових прав і обтяжень. Разом з тим, кожна послуга центру має свою цільову аудиторію і свій попит, розповів прес-службі міської ради керівник міського управління адміністративних послуг Микола Овсяник.

На його думку, чернігівські підприємці вже добре обізнані про адміністративні послуги, які вони можуть зручно отримати через ЦНАП, і користуються ними. У той же час, громадяни-фізичні особи, особливо старшого віку, ще далеко не завжди знають, що потрібну їм послугу можна зручно отримати в ЦНАПі. Адже для них основне джерело інформації – рекомендації знайомих. Проте, відгуками чернігівці один з одним діляться, тож і ця аудиторія клієнтів ЦНАПу постійно росте.

Наприклад, чимало чернігівців ще, вірогідно, не знають, що тут вони можуть отримати витяг про грошову оцінку земельної ділянки. Потреба в ньому може виникнути при розрахунку земельного податку, додав він.

Цього року чернігівський ЦНАП теж готується запровадити кілька нових послуг.

Прес-служба Чернігівської міської ради

 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини